Στη μια το μεσημέρι ο τελευταίος αποχαιρετισμός από φίλους, συνεργάτες και πλήθος κόσμου για τον Διονύση Σαββόπουλο. Η σορός του κορυφαίου τραγουδοποιού έφθασε νωρίς το πρωί στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, όπου και θα παραμείνει έως και τις 12 για το κοινό.

Η κηδεία θα τελεστεί στη μια το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών δημοσία δαπάνη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.

Επικήδειους λόγους θα εκφωνήσουν καλλιτέχνες και φίλοι του Διονύση Σαββόπουλου, αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων τα χρήματα να προσφερθούν στο Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου δίδαξε και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που εδρεύει στη γενέθλια πόλη του, τη Θεσσαλονίκη.

Ποιοι θα εκφωνήσουν επικήδειους

Άνθρωποι της τέχνης, της πολιτικής και άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά στον μεγάλο δημιουργό θα τιμήσουν τη μνήμη του εκφωνώντας επικήδειους.

Από τον χώρο της μουσικής θα μιλήσουν η Δήμητρα Γαλάνη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Επικήδειο θα εκφωνήσουν ακόμα ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο ζωγράφος Αλέξης Κυριτσόπουλος, η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο προσωπικός γιατρός του τραγουδοποιού.

Λάκης Παπαδόπουλος: Έχει αφήσει μεγάλο έργο – Κυρίευσε τους ανθρώπους γύρω από τη μουσική

Για την παρακαταθήκη που αφήνει ο Διονύσης Σαββόπουλος μίλησε ο Λάκης Παπαδόπουλος.

«Έχει αφήσει μεγάλο έργο. Πρώτα από όλα σαν προσωπικότητα, στο ξεκίνημά του εδώ στην Ελλάδα την λιμνάζουσα, πρέπει να είχες θάρρος μεγάλο να φύγεις από το σπίτι σου, θράσος μεγάλο να πολεμήσεις μόνος σου και και χωρίς φόβο και χωρίς να έχεις, όπως άκουσα και προηγουμένως, τα προτερήματα μιας καλής φωνής, μιας πρώτης εμφάνισης καταπληκτικού ζεν πρεμιέ, τα κατάφερε και μας έγινε παράδειγμα.

Ο Διονύσης κυρίευσε, τουλάχιστον τους ανθρώπους που είναι γύρω από τη μουσική, τον αγκαλιάσαμε, τον αγαπήσαμε και βέβαια ναι μεν ο καθένας μας έχει επιρροές, αλλά δεν έχει σημασία και ούτε κοιτάζουμε εμείς που αγαπάμε τη μουσική του, τη ζωή του.

Μπορεί να έχω ακούσει τα χειρότερα για τον Τζον Λένον, αλλά τα παραβλέπω διότι αυτός μου έφτιαξε καλύτερη τη ζωή. ο Τζον Λένον» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Λάκης Παπαδόπουλος.

Τι να πούμε για το Σαββόπουλο; Όσο περνάει ο καιρός τόσο πολύ θα μας λείπει».

Θηβαίος: Έφυγε το πρωτότυπο και μείνανε τα αντίγραφα

Ο Χρήστος Θηβαίος βρέθηκε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης για να αποχαιρετήσει τον Διονύση Σαββόπουλο.

«Έχουμε μιλήσει όλοι, όλος ο κόσμος μιλάει με τα πιο σπουδαία λόγια για αυτόν τον υπέροχο Έλληνα. Πραγματικά, έφυγε το πρωτότυπο και μείνανε τα αντίγραφα», δήλωσε.

Παράλληλα τόνισε: «Σπουδαίος, σπουδαίος ποιητής, σπουδαίος ερμηνευτής, σπουδαίος συνθέτης.[…] Χάσαμε όλοι τον παππού μας που μας έλεγε παραμύθια».

Όσον αφορά για την τελευταία τους συνεργασία στο Ηρώδειο, είπε: «Και από τις συναυλίες στο Μέγαρο και από τις συναυλίες στο Ηρώδειο, έχω να θυμάμαι ότι μελετούσα. Ξεκίνησα να μελετάω έξι μήνες πριν για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στις ερμηνείες που μου είχε ζητήσει. Και πραγματικά μεγάλο σχολείο. Και πιστεύω ότι ο Διονύσης Σαββόπουλος πρέπει από εδώ και στο εξής να διδάσκεται σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι ακαδημαϊκός ο Διονύσης Σαββόπουλος».

Κακλαμάνης: Το «ουδείς αναντικατάστατος» για τον Σαββόπουλο δεν ισχύει

Η λαϊκή ρήση «ουδείς αναντικατάστατος για τον Διονύση Σαββόπουλο δεν ισχύει», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης προσερχόμενος στην Μητρόπολη για να τιμήσει τον τραγουδοποιό «με τον δικό του τρόπο».

Τα πρώτα βήματα σε μία εποχή που άλλαζε

Ο Γιάννης Αικατερινάρης, παιδικός φίλος του Διονύση Σαββόπουλου, μίλησε για τα χρόνια που ως νέοι ανακάλυπταν μαζί με την πολιτική και την τέχνη.

Από το 5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο φοίτησαν πολλοί που αργότερα έμελε να διαπρέψουν ο καθένας στον τομέα του, ο Γιάννης Αικατερινάρης αφηγείται ιστορίες από τη δεκαετία του 1960, τη δολοφονία του Λαμπράκη και το αποτύπωμα που άφησαν όλα αυτά στην παρέα των νεαρών που αποτελούνταν εκτός από τον Διονύση Σαββόπουλο και από πολλούς ακόμα μετέπειτα καλλιτέχνες και διανοούμενους.

«Με τον Διονύση είχαμε βρεθεί περισσότερο σε ένα σύνδεσμο για τον αφοπλισμό και την ειρήνη, ο Διονύσης ήταν από τα σημαντικά στελέχη. Κάναμε τότε μια συναυλία, όπου ο Διονύσης ακόμη δεν ήξερε μεν κιθάρα, αλλά είχε ηχογραφήσει σε ένα μαγνητόφωνο τραγούδια του, ερασιτεχνικά. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το πολύ γνωστό τραγούδι «ήλιος κόκκινος ζεστός»

Κωστής Μοσκώφ, Τάκης Σιμώτας στιχουργό, Σπύρος Σακέτας, Ζόγια Χρονάκη, Αλέξης Ασλάνογλου ήταν μεταξύ άλλων στην παρέα με τον Διονύση Σαβόπουλο. Σε εκδρομές στην Χαλκιδική μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, γράφτηκε το τραγούδι «Η θανάσιμη μοναξιά του Αλέξη Ασλάνη» για τον Αλέξη Ασλάνογλου και αναφέρεται στις συγκεντρώσεις και τις διώξεις της εποχής.

Επίσης τους πρώτους στίχους του τραγουδιού «Το Δέντρο» τους «σκάρωσε ο Ασλάνογλου και αναφερόταν σε μένα» ανέφερε ο κ. Αικατερινάρης καθώς όπως είπε ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Αλέξης Ασλάνογλου τον «κατηγορούσαν» ότι τους ζητούσε να γράψουν «κομματική πίεση» καθώς ήταν στρατευμένος όπως και άλλοι από την παρέα στη νεολαία της ΕΔΑ.

Ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη

Παρότι το λαϊκό προσκύνημα ξεκινούσε στις 8:30, αρκετοί πολίτες έσπευσαν ήδη από τις 8:00 να αποχαιρετίσουν τον Διονύση Σαββόπουλο.

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της κηδείας

Όπως ανακοίνωσε η Τροχαία στους δρόμους γύρω από την Μητρόπολη Αθηνών και στο νεκροταφείο θα εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγόρευση στάσης και στάθμευσης και διακοπή της κυκλοφορίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τροχαίας

«Λόγω τέλεσης Εξόδιου Ακολουθίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και εν συνεχεία ενταφιασμού στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών του καλλιτέχνη Διονυσίου Σαββόπουλου θα πραγματοποιηθεί απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας αυτών από την 06.00΄ ώρα του Σαββάτου 25-10-2025 έως το πέρας της τελετής, σε οδούς περιοχής του Δήμου Αθηναίων, ως εξής:

  • Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της.
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού.
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.
  • Αναπαύσεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Τριβωνιανού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Καρέα και Μ. Μουσούρου.

Από την Τροχαία γίνεται έκκληση στους οδηγούς για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών έφθασε η σορός του Διονύση Σαββόπουλου όπου και θα παραμείνει εκεί έως και τις 12 το μεσημέρι

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Πηγή:In.gr