Αν έχετε προσπαθήσει ποτέ να οργανωθείτε καλύτερα, σίγουρα θα έχετε προσπαθήσει να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερο για το δημοφιλές «time management». Βιβλία, συμβουλές, μαθήματα και δεκάδες άρθρα είναι αφιερωμένα στο ζήτημα της διαχείριση του χρόνου, κεντρίζοντας και το ενδιαφέρον μια διεθνούς ομάδας ερευνητών.

Λειτουργεί πράγματι το time management;

Αυτό αναρωτήθηκε και ο ερευνητής Brad Aeon από το John Molson School of Business ενώ διερεύνησε και αν η διαχείριση χρόνου συσχετίζεται πράγματι με την επαγγελματική και την ακαδημαϊκή επιτυχία.

Για να απαντήσουν στα ερώτημα αυτά ο Brad Aeon και οι συνάδελφοί του, Aïda Faber από το Université Laval και Alexandra Panaccio, αναπληρώτρια καθηγήτρια για το management στο John Molson, πραγματοποίησαν μια πρώτη μετα-ανάλυση της βιβλιογραφίας για το time management, μελετώντας συνολικά 158 διαφορετικές μελέτες, που περιλαμβάνουν περισσότερους από 53.000 συμμετέχοντες.

Το συμπέρασμά τους; Ναι, η διαχείριση χρόνου λειτουργεί αλλά… όχι όπως περιμένουμε.

Time management για εργασία;

«Διαπιστώσαμε ότι έχει μια μέτρια επίδραση στην εργασία» αναφέρει ο Brad Aeon. «Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι η σχέση μεταξύ της διαχείρισης του χρόνου και της απόδοσης της εργασίας στην πραγματικότητα αυξήθηκε με την πάροδο των ετών, και μάλιστα κατά πολύ».

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η διαχείριση του χρόνου έχει γίνει ένα ολοένα και πιο ζωτικό σύνολο δεξιοτήτων για ένα ολοένα και πιο αυτόνομο εργατικό δυναμικό.

«Οι άνθρωποι μπορούν να αποφασίσουν πώς θα δομήσουν τον χρόνο τους. Εάν είναι καλοί σε αυτό θα είναι και πιο αποδοτικοί», σημειώνει. Η διαχείριση του χρόνου είχε επίσης θετική επίδραση στην ακαδημαϊκή επιτυχία, αν και δεν ήταν τόσο έντονη όσο στην εργασία.

Η διαχείριση χρόνου ευνοεί την ευεξία

Οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρότερη σχέση μεταξύ της διαχείρισης του χρόνου και της συνολικής ευεξίας, ιδίως του αισθήματος της ικανοποίησης από την καθημερινότητα ενός ατόμου.

«Η διαχείριση του χρόνου βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα για τη ζωή τους, γιατί τους βοηθά να προγραμματίζουν την καθημερινή τους ζωή γύρω από τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους, δίνοντάς τους ένα αίσθημα αυτοεκπλήρωσης» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες ήταν ελαφρώς καλύτερες, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην διαχείριση χρόνου συγκριτικά με τους άντρες ενώ κοινό χαρακτηριστικό όλων των ατόμων αποτέλεσε η εσωτερική εστίαση του ελέγχου, όρος που σηματοδοτεί την ικανότητα των ανθρώπων να αλλάξουν ή να επηρεάσουν την ζωή τους.

Πανδημία και time management

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να περιστρέφεται στην δίνη του κοροναϊού, οι ερευνητές προσθέτουν ότι είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την σύγκριση αναφορικά με το τρόπο που διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας με άλλους, ενδεχομένως πιο επιτυχημένους ή οργανωτικούς ανθρώπους.

Αυτές οι εσφαλμένες απόπειρες έμπνευσης μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό που αποκαλούν «time management shaming» ή διαφορετικά οι ενοχές για την διαχείριση του χρόνου.

Οι στόχοι σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής αποτελούν προσωπικό ζήτημα και το ίδιο ισχύει και για την διαχείριση χρόνου, καταλήγουν οι ερευνητές.