‘Oπως φροντίζουμε την επιδερμίδα μας για να ανακτήσει την άνεση και τη λάμψη της τον χειμώνα, έτσι αναλόγως περιποιούμαστε τα μαλλιά μας προκειμένου να δείχνουν αλλά και να είναι υγιή και όμορφα.

Το πλάνο περιποίησης του χειμώνα

Ετσι θα αποκτήσουμε αξιοζήλευτα, όμορφα, υγιή και πειθαρχημένα μαλλιά που αψηφούν τις κακουχίες του καιρού.

Βήμα 1: Λούσιμο

Τα πολύτιμα φυσικά έλαια της τρίχας την προστατεύουν από το κρύο, γι’ αυτό περιορίζουμε το λούσιμο σε 2-3 φορές την εβδομάδα. Επιλέγουμε ένα σαμπουάν με ενυδατικά και αναπλαστικά συστατικά, όπως προβιταμίνη Β5, φυσική κερατίνη και αμινοξέα. Η προβιταμίνη Β5 (πανθενόλη) διαπερνά το περιτρίχιο και αναπλάθει την τρίχα. Η φυσική κερατίνη βοηθά στη δημιουργία απαλών και λαμπερών μαλλιών, ενώ τα αμινοξέα επιδιορθώνουν τις φθορές και καταπολεμούν την ξηρότητα.

Τέλος, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του νερού ώστε να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό. Διότι εκτός από την επιδερμίδα, αφυδατώνει και το τριχωτό και κάνει την τρίχα εύθραυστη και θαμπή.

Βήμα 2: Ξεμπέρδεμα

Ποτέ δεν παραλείπουμε το conditioner, ιδίως τον χειμώνα. Είναι το «κλειδί» για να αποφύγουμε το σπάσιμο και την ψαλίδα και παράλληλα να κάνουμε λεία την τρίχα.

Βήμα 3: Στέγνωμα

Μετά το λούσιμο, σκουπίζουμε ταμποναριστά τα μαλλιά με μια πετσέτα και στη συνέχεια την τυλίγουμε στο κεφάλι για να απορροφήσει όσο περισσότερη υγρασία γίνεται. Αποφεύγουμε το τρίψιμο γιατί ευνοεί τον στατικό ηλεκτρισμό. Επειτα, τα ξεμπλέκουμε είτε με τα δάχτυλα είτε με μία χτένα με αραιά δόντια γιατί όταν είναι νωπά σπάνε πιο εύκολα. Τέλος, τους εφαρμόζουμε μία leave in σύνθεση με θρεπτικά, αναδομητικά συστατικά.

Βήμα 4: Styling

Επειδή είναι δύσκολο να αποφύγουμε το πιστολάκι και τα θερμαινόμενα εργαλεία styling, χρησιμοποιούμε ανελλιπώς μια εξειδικευμένη σύνθεση που θωρακίζει την τρίχα ενάντια στις υψηλές θερμοκρασίες.

* Ρυθμίζουμε το πιστολάκι σε μέτρια και όχι καυτή θερμοκρασία καθώς και μέτριας έντασης αέρα, για να μην αφυδατώνεται η τρίχα. Επίσης, καθώς στεγνώνουμε τα μαλλιά κινούμε το πιστολάκι και δεν εστιάζουμε σε ένα σημείο για πολλή ώρα, προκειμένου να αποφύγουμε το κάψιμο της τρίχας και του τριχωτού.

* Για να είμαστε πάντα καλοχτενισμένες, υιοθετούμε μία κουπ που ταιριάζει στην υφή και στο σχήμα των μαλλιών μας. Ετσι θα «στρώνουν» πιο εύκολα, χωρίς να καταφεύγουμε στο συχνό και «επιθετικό» styling με καυτές θερμοκρασίες.

Βήμα 5: Εντατική θεραπεία

Για επιπλέον απαλότητα και λάμψη, η πιο κατάλληλη διαδικασία περιποίησης είναι η εξής: λούσιμο, μάσκα και στο τέλος conditioner. Ακούγεται υπερβολικό αλλά είναι ό,τι καλύτερο για τα μαλλιά που έχουν υποστεί ντεκαπάζ ή άλλες ισχυρές χημικές διεργασίες. Η μάσκα διεισδύει στην καρδιά της τρίχας και τη θρέφει σε βάθος, και το conditioner κλείνει τα «λέπια» της, λειαίνοντάς την και σφραγίζοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά στο εσωτερικό της. Επιλέγουμε συνθέσεις με θρεπτικά βούτυρα από καρπούς και φυτικά έλαια, όπως αργκάν ή έλαιο χοχόμπα, καθώς και λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα Ω βοηθούν την τρίχα να απορροφήσει άμεσα τα θρεπτικά συστατικά που της προσφέρουμε.