Πριν από δύο ημέρες έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Flurona στο Ισραήλ. Μία έγκυος γυναίκα, ανεμβολίαστη νόσησε ταυτόχρονα με κοροναϊό και τον ιό της γρίπης. Την ίδια στιγμή ο συνδυασμός Δέλτα και Όμικρον, ή αλλιώς η Delmicron, είναι κάτι που προβληματίζει τους ειδικούς τη στιγμή που η Όμικρον γίνεται κυρίαρχη αλλά ακόμα κυκλοφορεί η Δέλτα.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, η Delmicron χρειάζεται επιτήρηση, καθώς έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

«Αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως το κύριο πρόβλημα που έχουμε όσον αφορά στις νοσηλείες είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Εμείς στη χθεσινή εφημερία που είχαμε, στις 15 εισαγωγές ασθενών, είχαν χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με το στέλεχος Δέλτα. Ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Ενώ έχουμε την Όμικρον που κυριαρχεί, εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στις νοσηλείες από την Δέλτα», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος για την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας.

Ένα αισιόδοξο σενάριο θα ήταν σύμφωνα με τον καθηγητή ΕΚΠΑ η μετάλλαξη Όμικρον που κυριαρχεί στην Ελλάδα και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερες πιθανότητες νοσηλείας, να μπορεί να προστατέψει όσους έχουν μολυνθεί, από σοβαρότερες μεταλλάξεις όπως είναι η Δέλτα. Όπως είπε, μένει να φανεί αν κάποιος που νοσεί από Όμικρον, εμβολιασμένος ή μη, θα είναι στο μέλλον προστατευμένος από τον κοροναϊό και τις άλλες μεταλλάξεις.

Flurona – Δεν πρόκειται για νέο ιό

Όσον αφορά τον όρο Flurona, o κ. Δημόπουλος τόνισε «πως δεν πρόκειται για νέο στέλεχος. Η γυναίκα στο Ισραήλ νόσησε ταυτοχρόνως από κοροναϊό και από ιό της γρίπης. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχει πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η έκκληση είναι όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη να τρέξουν να εμβολιαστούν γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση».

Καθησυχαστικός φάνηκε και ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος τόνισε επίσης πως δεν πρόκειται για νέο ιό αλλά για ταυτόχρονες λοιμώξεις από κοροναϊό και ιό της γρίπης, και συνέστησε τον εμβολιασμό ιδίως των ευάλωτων και κατά της γρίπης.