Εκτόξευση κρουσμάτων έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον, με τις μολύνσεις να σπάνε σχεδόν κάθε μέρα νέο ρεκόρ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας έχουν καταγραφεί πάνω από 200.000 κρούσματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από πέντε Περιφερειακές Ενότητες (Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη) τα κρούσματα της νέας παραλλαγής είναι στο 70% κατά μέσο όρο.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, επεσήμανε πως παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στις νοσηλείες στην Αττική όπου το 70% των ασθενών στα νοσοκομεία είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Επτά στις δέκα νοσηλείες στην Αττική με Όμικρον

Παράλληλα, σημείωσε ότι η εικόνα είναι παρόμοια στις νοσηλείες από την Όμικρον, προσθέτοντας ότι στην Αττική το 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι από τη νέα μετάλλαξη.

Υπογράμμισε ότι με βάση τα διεθνή δεδομένα, η νοσηρότητα είναι μικρότερη με την Όμικρον, ενώ και η θνητότητα φαίνεται μέχρι τώρα αρκετά χαμηλότερη από τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Όσον αφορά στη διάγνωση της Όμικρον, ο κ. Ζαούτης είπε ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΕΟΔΥ στα «άτομα που έχουν θετικό PCR για την μετάλλαξη Όμικρον το 95% είχαν θετικό rapid test, που σημαίνει ότι υπάρχει αξιοπιστία του rapid test».

Δείτε όσα είπε ο κ. Ζαούτης