Ξυπνάτε νιώθοντας ότι δεν έχετε ξεκουραστεί καλά; Πίνετε καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας; Μήπως τα ενεργειακά ποτά έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά σας; Έχετε παρατηρήσει ότι μετά τις 3 το μεσημέρι αναζητάτε γλυκά για να αναπληρώσετε τις δυνάμεις σας;

Εάν κάποια από τις παραπάνω περιγραφές σάς ακούγεται οικεία, τότε θα πρέπει να αφιερώσετε λίγη σκέψη στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σας, αλλά και στο πώς τροφοδοτείτε το σώμα σας καθημερινά.

Το να καταφεύγετε σε επεξεργασμένα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης για να βρείτε ενέργεια, μόνο χειρότερα θα σας κάνει τελικά. Αντιθέτως, οι παρακάτω πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά τροφές πλημμυρίζουν το σώμα σας με θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κούρασης και σας κρατούν γεμάτους ενέργεια όλη την ημέρα.

6 τροφές για ένα πρωινό που χαρίζει ενέργεια

*Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και καλά λιπαρά που δίνουν στο σώμα σας ενέργεια που θα διαρκέσει για ώρες. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, διατηρώντας το σάκχαρό σας σταθερό, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε τη συντριβή της ενέργειάς σας.

Για πρωινό…

Προσθέστε μερικές φέτες αβοκάντο σε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

*Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, φυτικών ινών και υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών. Είναι γεμάτα με βιταμίνες Β που βοηθούν το σώμα σας να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια και είναι πλούσια σε μαγνήσιο που βοηθά στην καταπολέμηση της μυϊκής κόπωσης.

Για πρωινό…

Προσθέστε αμύγδαλα στην πρωινή σας βρώμη ή απολαύστε μια χούφτα ως πρωινό σνακ.

*Kale

Η λαχανίδα -ή αλλιώς kale- είναι γεμάτη με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που χρειάζεστε για ενέργεια. Είναι μια εξαιρετική φυτική πηγή σιδήρου, αλλά και μια υπέροχη πηγή ασβεστίου, φυλλικού οξέος και βιταμινών Β.

Για πρωινό…

Ρίξτε αυτό το σταυρανθή λαχανικό στον πρωινό σας πράσινο χυμό ή στο smoothie σας ή προσθέστε το σε μια ομελέτα και παραλείψτε το δεύτερο φλιτζάνι καφέ!

*Μπανάνα

Αυτό το γεμάτο κάλιο φρούτο περιλαμβάνει μια καλή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες επιβραδύνουν την απελευθέρωση σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος και παρέχουν μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου και βιταμινών Β.

Για πρωινό…

Προσθέστε κομμάτια μπανάνας στο πρωινό σας γάλα καρύδας ή στη βρώμη σας ή απολαύστε μια ολόκληρη μπανάνα ως ένα εύκολο σνακ εν κινήσει.

*Σπόροι τσία

Μικροί αλλά θαυματουργοί, αυτοί οι σπόροι είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας που σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες.

Για πρωινό…

Ρίξτε 1-2 κουταλιές στο γιαούρτι ή στο γάλα σας μαζί με άλλα δημητριακά ή σε ένα κυπελλάκι με τυρί κότατζ ή ρίξτε 1-2 κουταλιές σε μπολ με νερό, αφήστε τους για 10 λεπτά και έπειτα βάλτε τους στο πρωινό σας smoothie.

*Αυγά

Ένα αυγό περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, τα οποία σε συνδυασμό σας κρατούν χορτάτους και σας προσφέρουν διαρκή ενέργεια όλη την ημέρα.

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή μιας ποικιλίας βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, της χολίνης, της βιταμίνης D και της βιταμίνης Β-12.

Μην ξεχνάτε να τρώτε πάντα ολόκληρο το αυγό! Ο κρόκος είναι το πιο θρεπτικό μέρος, καθώς περιέχει τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα του αυγού και μια καλή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης.

Για πρωινό…

Απολαύστε δύο βραστά αυγά ή μια ομελέτα με μανιτάρια και λαχανικά.