Ορισμένα προϊόντα πλυντηρίου έχουν χημικές ουσίες που μπορεί να είναι ερεθιστικές για το δέρμα και οποιοσδήποτε ερεθισμός του δέρματος μπορεί να «ξυπνήσει» το έκζεμα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα, κνησμό, κάψιμο και άλλα βασανιστικά συμπτώματα. Με άλλα λόγια, το λάθος απορρυπαντικό ή μαλακτικό για το πλυντήριο μπορεί να γίνει πραγματικός «εφιάλτης» για κάποιον που έχει έκζεμα.

Εδώ έχει σημασία να επισημάνουμε ότι το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό. Αυτό σημαίνει ότι ένα ερεθιστικό για κάποιον άλλο μπορεί να μην έχει καμία επίδραση σε εσάς. Επομένως, μπορεί να χρειαστεί μια μικρή δοκιμή για να μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα για το δέρμα σας.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα ρούχα σας με τρόπο φιλικό προς το έκζεμα:

  1. Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες

Τα άτομα με έκζεμα πρέπει να αποφεύγουν οτιδήποτε είναι αρωματισμένο –απορρυπαντικά, μαλακτικά υφασμάτων και σεντόνια στεγνωτηρίου. Ακόμη κι αν είναι βιολογικά ή φυσικά, τα αρώματα μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα. Είναι σημαντικό επομένως να αναζητήσετε ένα προϊόν που να είναι «χωρίς άρωμα». Άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι οι βαφές, οι οποίες μπορεί να είναι προβληματικές για το δέρμα με τάση εκζέματος, καθώς και η λέξη «υποαλλεργικό» καθώς ο όρος δεν είναι τυποποιημένος και οι εταιρείες μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν κατά κάποιο τρόπο αυθαίρετα.

  1. Πάντα να πλένετε τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσετε

Πολλά ρούχα όταν τα αγοράζουμε έχουν σπρέι φινιρίσματος και χημικές ουσίες που μπορεί να είναι πολύ ερεθιστικές. Ορισμένες από αυτές τις ουσίες ενδέχεται να μην αναφέρονται στους ιστότοπους των κατασκευαστών. Πριν τα φορέσετε για πρώτη φορά, λοιπόν, βάλτε τα καινούργια ρούχα σας στο πρόγραμμα πρόπλυσης του πλυντηρίου.

  1. Μην χρησιμοποιείτε πολύ απορρυπαντικό στο πλυντήριο

Χρησιμοποιείτε μόνο την συνιστώμενη ποσότητα απορρυπαντικού, βάσει οδηγιών κατασκευαστή – ή λιγότερη, έτσι ώστε να μην μείνουν υπολείμματα σαπουνιού. Μία καλή ιδέα για να μην κάνετε κατάχρηση είναι να μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό σε μορφή ταμπλέτας ή σκόνης, αλλά υγρό το οποίο μπορείτε να μετρήσετε με ακρίβεια.

  1. Μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο

Βάζοντας τη σωστή ποσότητα ρούχων στο πλυντήριο, το απορρυπαντικό θα διαλυθεί σωστά. Σε διαφορετική περίπτωση, η υπερφόρτωση θα μπορούσε να αποτρέψει τον αναποτελεσματικό καθαρισμό κι αυτό θα μπορούσε να αφήσει υπολείμματα απορρυπαντικού στα ρούχα –  κάτι που δεν θέλετε να συμβεί.

  1. Αφήστε τον κύκλο ξεβγάλματος να «τρέξει»

Είναι σημαντικό να αφήνετε τα απορρυπαντικά να ξεπλένονται πλήρως από τα ρούχα σας για να αποφύγετε την επαφή με το δέρμα σας. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να ξεπλύνετε τα ρούχα σας δύο φορές. Εάν δεν έχετε έξαρση των συμπτωμάτων σας, θα μπορούσατε να παραλείψετε αυτό το βήμα. Εφόσον χρησιμοποιείται τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού, πάντως, κανονικά δεν απαιτείται διπλό ξέβγαλμα.

  1. Προσοχή κατά το πλύσιμο των ρούχων στο χέρι

Το δέρμα μας έχει στην έλαια επιφάνεια που ονομάζονται λιπίδια και τα οποία καταστρέφονται από τα απορρυπαντικά. Εάν λοιπόν πλένετε ρούχα στο χέρι, φροντίστε να αφήσετε το απορρυπαντικό να διαλυθεί καλά στο νερό πριν βουτήξετε τα χέρια σας. Να είστε το ίδιο επιμελείς και στο ξέβγαλμα. Χρησιμοποιείτε και εδώ την ποσότητα απορρυπαντικού που καθορίζεται στην ετικέτα του προϊόντος σας. Αν μπορείτε, φοράτε γάντια όσο πλένετε τα ρούχα στο χέρι.

  1. Παραλείψτε το μαλακτικό

Τα μαλακτικά είναι σχεδόν πάντα αρωματισμένα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκζεμα. Επιπλέον, αυτά τα προϊόντα εισάγουν στα ρούχα περισσότερες χημικές ουσίες από τα απορρυπαντικά, στις οποίες κάποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αλλεργικός – η μεθυλισοθειαζολινόνη είναι ένα από αυτά. Αν τα ρούχα σας χρειάζονται οπωσδήποτε μαλακτικό, σκεφτείτε να τα ξεφορτωθείτε και να αγοράζετε στο εξής ρούχα από μαλακότερα υφάσματα.

  1. Μην χρησιμοποιείτε αποσκληρυντικό ρούχων

Ακριβώς όπως τα μαλακτικά μπορεί να είναι ερεθιστικά για κάποιους με έκζεμα, έτσι και τα αποσκληρυντικά μπορούν να κάνουν τα ρούχα σας πιο σκληρά.

Αν έχετε έκζεμα, αναζητείστε προϊόντα πλυντηρίου χωρίς άρωμα, χρωστικές, φωσφορικά άλατα, λαμπρυντικά, χλώριο, ερεθιστικές βαφές και φορμαλδεΰδη, parabens, φθαλικές ενώσεις – μεταξύ άλλων. Όποιο απορρυπαντικό κι αν επιλέξετε, να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να προσέχετε τι λειτουργεί για εσάς και το δέρμα σας. Το ίδιο ισχύει και για το ύφασμα των ρούχων. Αποφεύγετε τα συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας και τα μάλλινα, τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν έξαρση του εκζέματος.