Όλοι αναζητούμε τρόπους για να κάνουμε την καθαριότητα του σπιτιού μας πιο γρήγορη και πιο εύκολη. Αλλά, μερικές φορές, ο πιο σύντομος τρόπος να καθαρίσουμε το σπίτι μπορεί να μη είναι ο πιο αποτελεσματικός.

Αναζητήσαμε και σας παρουσιάζουμε τα λάθη καθαριότητας που θα πρέπει να αποφεύγετε:

Αφήνετε ανοιχτή την κουρτίνα του μπάνιου

Κλείνοντας την κουρτίνα του ντους μετά από κάθε χρήση, επιταχύνετε τον χρόνο που απαιτείται για να στεγνώσει και καθυστερείτε την ανάπτυξη μούχλας. Κρεμώντας αμέσως μετά του ντους τις βρεγμένες πετσέτες για να στεγνώσουν, θα μπορέσετε να τις χρησιμοποιήσετε άλλες δύο με τρεις φορές πριν τις βάλετε στο πλυντήριο για πλύσιμο.

Χρησιμοποιείτε υπερβολικά πολλά προϊόντα καθαρισμού

Η χρήση υπερβολικής ποσότητας προϊόντων καθαρισμού – όπως απορρυπαντικών πλυντηρίου και καθαριστικών για το πάτωμα ή το μπάνιο – κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Εάν η περίσσεια δεν ξεπλυθεί εντελώς, τα υπολείμματα μετατρέπονται σε «μαγνήτη» βρωμιάς. Γλυτώστε χρόνο και χρήματα, διαβάζοντας τις οδηγίες και χρησιμοποιώντας μόνο τη συνιστώμενη ποσότητα ή ακόμα και λίγο λιγότερη.

Καθαρίζετε με βρώμικα «εργαλεία»

Εάν η σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας ή το φίλτρο είναι γεμάτα με σκόνη, δεν θα κάνουν πια καλή δουλειά. Μια βρώμικη σφουγγαρίστρα απλώς διασπείρει τη βρωμιά και τα βακτήρια στο πάτωμα – το ίδιο κι ένα ακάθαρτο σφουγγαράκι πιάτων. Αφιερώστε χρόνο για να καθαρίσετε καλά τα είδη οικιακής καθαριότητας μετά από κάθε χρήση, αδειάζοντάς τα εντελώς ή πλένοντάς τα με ζεστό νερό και προσθέτοντας ένα απολυμαντικό. Η περιοδική αντικατάστασή τους είναι επιβεβλημένη.

Δεν καθαρίζετε το πλυντήριό σας

Το νόημα ενός πλυντηρίου δεν είναι ότι καθαρίζει βρώμικα πράγματα; Γιατί λοιπόν πρέπει να το καθαρίσετε; Αλλά, αν το πλυντήριό σας έχει υπολείμματα απορρυπαντικού, αργά ή γρήγορα τα ρούχα σας θα αρχίσουν να μυρίζουν από τα βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στη σωρευμένη βρωμιά και τα άλατα. Εάν τα ρούχα σας έχουν αρχίσει να μυρίζουν μούχλα μετά το πλύσιμο, ήρθε η ώρα να κάνετε έναν κύκλο στην πιο ζεστή θέση νερού (χωρίς τίποτα μέσα), χρησιμοποιώντας ξύδι για επιπλέον καθαριότητα.

Χρησιμοποιείτε ένα απολυμαντικό μαντηλάκι για ολόκληρη λεκάνη

Τα απολυμαντικά μαντηλάκια μιας χρήσης είναι εξαιρετικά για ένα γρήγορο σκούπισμα του νιπτήρα. Αλλά όχι για ολόκληρη λεκάνη. Μέχρι να φτάσετε στο κάθισμα της τουαλέτας, οι απολυμαντικές ιδιότητές τους έχουν εξαφανιστεί και απλώς μεταδίδετε βακτήρια από τη μια επιφάνεια στην άλλη. Για να είναι αποτελεσματικό, το μαντηλάκι θα πρέπει να περιέχει αρκετή απολυμαντική υγρασία, ώστε η επιφάνεια να παραμένει υγρή για τουλάχιστον τέσσερα λεπτά. Για ενδελεχή καθαρισμό, χρησιμοποιήστε πολλά μαντηλάκια ή ένα καθαρό πανί και επαρκές απολυμαντικό και διάλυμα νερού.

Αφήνετε βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη

Το να αφήνετε βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια και ένα jack pot για πεινασμένα έντομα. Εκπαιδεύστε όλα τα μέλη του νοικοκυριού είτε να βάζουν τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων είτε να τα πλένουν αμέσως.

Φοράτε τα παπούτσια μέσα στο σπίτι

Αφιερώνοντας μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να βγάλετε τα παπούτσια σας κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι, εξοικονομείτε ώρες σκουπίσματος με την ηλεκτρική σκούπα. Για να μην αναφέρουμε τα βακτήρια και τα μικρόβια που θα μείνουν έξω από τους χώρους που ζείτε. Κάντε αυτή τη συνήθεια απλή για όλους, τοποθετώντας έναν πάγκο ή μια καρέκλα δίπλα στην πόρτα εισόδου της οικίας σας. Ένας πρόχειρος «δίσκος» παπουτσιών για βρεγμένα ή λασπωμένα υποδήματα θα σας φανεί επίσης χρήσιμος.

Αφήνετε το κρεβάτι άστρωτο

Ακόμα κι αν το υπόλοιπο υπνοδωμάτιο είναι προσεγμένο και καθαρό, ένα άστρωτο κρεβάτι το κάνει να φαίνεται ακατάστατο. Το να στρώνετε το κρεβάτι κάθε πρωί είναι μια συνήθεια που θα σας βοηθήσει να διατηρείτε οργανωμένο και το υπόλοιπο δωμάτιο (ίσως και ολόκληρο το σπίτι). Κάντε την εργασία αυτή απλή, επιλέγοντας κλινοσκεπάσματα που απλώνονται εύκολα. Ένα κρεβάτι με ένα απλό πάπλωμα και μαξιλάρια είναι πολύ πιο εύκολο να στρωθεί από ένα άλλο με πολλά ιδιότροπα μαξιλάρια.

Δεν διαβάζετε τις οδηγίες

Χρειάστηκε ποτέ να επαναλάβετε μια εργασία, όπως να καθαρίσετε τα υπολείμματα σαπουνιού από πλακάκια, επειδή το καθαριστικό δεν λειτούργησε; Ίσως δεν διαβάσατε τις οδηγίες. Τα περισσότερα καθαριστικά δεν λειτουργούν αμέσως και χρειάζονται λίγο χρόνο μέχρι τα συστατικά να διασπάσουν τη βρωμιά και να την ανασηκώσουν, ώστε να μπορεί να σκουπιστεί ή να ξεπλυθεί εύκολα. Αφιερώστε 30 δευτερόλεπτα διαβάζοντας τις οδηγίες για να αποφύγετε 30 λεπτά επιπλέον τρίψιμο.

Ξεσκονίζετε με στεγνό πανί

Ενώ το ξεσκόνισμα του ανεμιστήρα σας μπορεί να τον αφήσει να φαίνεται πεντακάθαρος, αυτή η σκόνη δεν εξαφανίζεται απλώς στον αέρα. Όλο αυτό το φτέρνισμα που κάνετε όταν ξεσκονίζετε είναι το αποτέλεσμα των μικροσκοπικών σωματιδίων που «πετούν» αλλού, όπως το τραπέζι, το χαλί σας, καθώς και πολλές γωνίες και σχισμές που κατακάθονται χωρίς να μπορείτε να τις καθαρίσετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βρέξετε ένα πανί, το οποίο θα μαζέψει τη σκόνη πολύ πιο αποτελεσματικά.

Δεν πλένετε τα μαξιλάρια σας

Σίγουρα, ξέρετε ότι πρέπει να πλένετε τις μαξιλαροθήκες σας κάθε εβδομάδα, αλλά τι γίνεται με τα μαξιλάρια αυτά καθαυτά; Τα περισσότερα μαξιλάρια έχουν μια ετικέτα που δίνει οδηγίες πλύσης, ωστόσο πολύ λίγοι άνθρωποι τις ακολουθούν. Το μαξιλάρι σας μαζεύει ακάρεα σκόνης, σμήγμα από το πρόσωπό σας και βακτήρια από το σάλιο σας, γι’ αυτό θα πρέπει να τα πλένετε στο πλυντήριο κάθε τρεις έως έξι μήνες.

Δεν απολυμαίνετε διακόπτες και τηλεχειριστήρια

Ξεσκονίζετε, σκουπίζετε και σφουγγαρίζετε τακτικά. Αλλά, υπάρχουν κάποια αντικείμενα στο σπίτι σας που μπορεί να μην έχετε καθαρίσει ποτέ, παρότι φιλοξενούν μεγάλη ποσότητα βακτηρίων. Οι διακόπτες για τα φώτα και τα τηλεχειριστήρια είναι δύο «απαρατήρητοι» χώροι καθαριότητας. Οι ιοί  όπως του κοινού κρυολογήματος, της γαστρεντερίτιδας, της covid, κ.λπ., παραμονεύουν σε τέτοια μέρη, από το φτέρνισμα ή το βήχα στο χέρι σας. Ένας απλός ψεκασμός με απολυμαντικό είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε, ενώ ένα μαντηλάκι χλωρίνης μπορεί να φτάσει σε δυσπρόσιτα σημεία που κρύβονται μικρόβια.