Τα μαξιλάρια πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για να αποφευχθεί η συσσώρευση βακτηρίων και οσμών. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τον καθαρισμό ή το πλύσιμο των μαξιλαριών για να αποφευχθεί η καταστροφή του γεμίσματος. Ο αφρός μνήμης μπορεί να θρυμματιστεί όταν δεν καθαριστεί σωστά και τα υλικά σε άλλα μαξιλάρια μπορεί να δημιουργήσουν κόμπους ή να συρρικνωθούν, εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά.

Δείτε όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε πριν πλύνετε τα μαξιλάρια σας:

Με μία ματιά…

Πολλά μαξιλάρια είναι ασφαλή για πλύσιμο στο πλυντήριο, αλλά μερικά απαιτούν ειδική φροντίδα. Το πρώτο βήμα για τη σωστή φροντίδα του μαξιλαριού είναι ο έλεγχος της ετικέτας για συμβουλές καθαρισμού.

Θα επισημάνουμε μερικές από τις προτάσεις που μπορεί να βρείτε στις ετικέτες μαξιλαριού σας και τι πρέπει να έχετε υπόψη σας:

  • Μόνο στεγνό καθάρισμα: Αυτά τα μαξιλάρια χρειάζονται στεγνοκαθαριστήριο και δεν πλένονται. Η βύθισή τους στο νερό μπορεί να καταστρέψει το γέμισμα ή το κάλυμμα. Η ετικέτα μπορεί επίσης να λέει «Μην πλένετε».
  • Spot Clean Only: Καθαρίστε σημεία και λεκέδες στην επιφάνεια, αντί να πλύνετε ολόκληρο το μαξιλάρι.
  • Πλύσιμο στο χέρι: Το μαξιλάρι μπορεί να πλυθεί απαλά στο χέρι. Αυτό γενικά σημαίνει ότι μπορεί να βυθιστεί στο νερό, αλλά ο κύκλος στυψίματος του πλυντηρίου μπορεί να βλάψει το μαξιλάρι.
  • Πλένεται στο πλυντήριο: Τα μαξιλάρια που πλένονται στο πλυντήριο θα περιλαμβάνουν συνήθως οδηγίες φροντίδας στην ετικέτα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πλύσιμο στο πλυντήριο του μαξιλαριού στον ευαίσθητο κύκλο ή αποφυγή λευκαντικού ή σκληρών απορρυπαντικών.

Αφού προσδιορίσετε εάν είναι ασφαλές ή όχι να πλένετε τα μαξιλάρια σας στο πλυντήριο, σκεφτείτε να τα πλύνετε σε ζευγάρια για να εξισορροπήσετε το βάρος, καθώς θα γίνουν αρκετά βαριά με το νερό. Η πλειονότητα των μαξιλαριών μπορεί να πλυθεί χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, έναν ήπιο κύκλο και μια μικρή ποσότητα ήπιου απορρυπαντικού. Αυτό σημαίνει ότι η σωστή φροντίδα εξαρτάται από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του μαξιλαριού.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να στεγνώσει τελείως ένα μαξιλάρι. Ακόμα κι αν το κάλυμμα φαίνεται στεγνό, το γέμισμα μπορεί να έχει ακόμη υγρασία. Η προσθήκη καθαρών μπαλών στεγνωτηρίου ή στεγνών πετσετών στο στεγνωτήριο μπορεί να βοηθήσει στην επίσπευση της διαδικασίας.

Δεν πρέπει όλα τα μαξιλάρια να στεγνώνουν στο στεγνωτήριο. Μερικά μπορούν να στεγνώσουν έξω στον ήλιο ή σε καλά αεριζόμενο σημείο. Είναι σημαντικό να αφήσετε το μαξιλάρι σας να στεγνώσει πλήρως πριν το χρησιμοποιήσετε.

Πώς να πλύνετε τα πουπουλένια μαξιλάρια

Τα πουπουλένια μαξιλάρια απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία της ακεραιότητας του γεμίσματος. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή, καθώς μπορεί να συνίσταται μόνο στεγνό καθάρισμα.

Εάν το μαξιλάρι μπορεί να πλυθεί, θα πρέπει να γίνει προσεκτικά:

  • Επιλέξτε ένα σαπούνι σχεδιασμένο για πούπουλα ή ένα ήπιο απορρυπαντικό.
  • Χρησιμοποιήστε μόνο μια μικρή ποσότητα σαπουνιού για να αποφύγετε τη συσσώρευση ή υπολείμματα.
  • Χρησιμοποιήστε δροσερό ή χλιαρό νερό, καθώς το ζεστό νερό μπορεί να καταστρέψει τα φτερά και τα πούπουλα.
  • Επιλέξτε τις ρυθμίσεις για τα ευαίσθητα ρούχα για να μην δημιουργηθούν κόμποι.
  • Προσθέστε άλλον έναν κύκλο ξεβγάλματος για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού.
  • Προσθέστε άλλον έναν κύκλο στυψίματος για να απαλλαγείτε από το υπερβολικό νερό.
  • Όταν χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο, επιλέξτε τις ρυθμίσεις χαμηλότερης θερμότητας.
  • Αφρατέψτε τα μαξιλάρια σας μεταξύ των κύκλων για να προλάβετε τυχόν κόμπους.

Κατά το στέγνωμα, μπορείτε να πιέσετε απαλά το νερό από το μαξιλάρι, αλλά μην το στύψετε. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μπάλες στεγνωτηρίου για να κρατάτε τα μαξιλάρια αφράτα κατά το στέγνωμα. Μπορείτε επίσης να πλύνετε προσεκτικά αυτά τα μαξιλάρια στο χέρι, σε διάλυμα απορρυπαντικού και νερού.

Πώς να πλύνετε τα μαξιλάρια αφρού 

Τα μαξιλάρια με στερεό αφρό μνήμης δεν πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει το θρυμματισμό τους ή να υποβαθμίσει την ποιότητα του αφρού. Επίσης δεν πρέπει να βυθίζονται στο νερό. Μπορείτε να τα πλύνετε μόνο τοπικά για να αφαιρέσετε λεκέδες ή υπολείμματα. Οι παρατεταμένες μυρωδιές μπορούν συχνά να αφαιρεθούν πασπαλίζοντας το μαξιλάρι με μαγειρική σόδα, αφήνοντάς το να καθίσει και στη συνέχεια σκουπίζοντάς το με ηλεκτρική σκούπα.

Τα μαξιλάρια με τεμαχισμένο αφρό μνήμης μπορούν συχνά να πλυθούν, αλλά είναι σημαντικό να ελέγχετε τυχόν οδηγίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Σε περίπτωση που το μαξιλάρι με αφρό μνήμης μπορεί να πλυθεί στο χέρι, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή:

  • Χρησιμοποιήστε το νεροχύτη ή τη μπανιέρα για να δημιουργήσετε ένα διάλυμα από νερό σε θερμοκρασία δωματίου και ήπιο απορρυπαντικό.
  • Βάλτε το μαξιλάρι αφρού μνήμης στο διάλυμα. Πιέστε το μαξιλάρι μέσα και έξω από το νερό.
  • Στραγγίξτε το διάλυμα από τον νεροχύτη ή την μπανιέρα. Ξαναγεμίστε με χλιαρό νερό.
  • Πιέστε το μαξιλάρι για να αντικαταστήσετε το υπόλοιπο διάλυμα με καθαρό νερό.
  • Συνεχίστε να πιέζετε προσεκτικά το μαξιλάρι μέχρι το νερό που βγαίνει από το μαξιλάρι σας να είναι καθαρό.
  • Πιέστε το υπόλοιπο νερό από το μαξιλάρι και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα σε άμεσο ηλιακό φως.
  • Για να επιταχύνετε τη διαδικασία στεγνώματος, μπορείτε να τοποθετήσετε το μαξιλάρι μπροστά από έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα.

Πώς να πλύνετε άλλα εξειδικευμένα στυλ μαξιλαριών

Τα διακοσμητικά μαξιλάρια πρέπει να πλένονται μία φορά κάθε 3 έως 6 μήνες, ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιούνται. Τα περισσότερα διακοσμητικά μαξιλάρια μπορούν να καθαριστούν με τις ακόλουθες οδηγίες:

  • Αφαιρέστε το κάλυμμα αν είναι δυνατόν και πλύντε το χωριστά από το ίδιο το μαξιλάρι.
  • Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και απαλό κύκλο για τα καλύμματα.
  • Χρησιμοποιήστε υψηλότερη θερμοκρασία νερού και έναν ευαίσθητο κύκλο για το εσωτερικό των μαξιλαριών.
  • Στεγνώστε σε μέτρια θερμοκρασία ή, αν είναι δυνατόν, σε χαμηλή.
  • Εάν το μαξιλάρι είναι κατασκευασμένο από εύθραυστα υλικά, πλύνετε το στο χέρι με ζεστό νερό και στεγνώστε το στον αέρα.

Όταν πρόκειται για μαξιλάρια σώματος, μαξιλάρια λαιμού και άλλους τύπους μαξιλαριών, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε την ετικέτα μαξιλαριού για τυχόν ειδικές οδηγίες καθαρισμού. Έτσι θα μάθετε επίσης τι είδους γέμισμα χρησιμοποιείται, επιτρέποντάς σας να καθορίσετε ποιες οδηγίες θα ακολουθήσετε. Πολλά μαξιλάρια έχουν αφαιρούμενα καλύμματα που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο ανάλογα με τις ανάγκες.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένονται τα μαξιλάρια;

Τα περισσότερα μαξιλάρια πρέπει να πλένονται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, αλλά μερικά μπορεί να χρειάζονται πιο συχνή φροντίδα. Με την πάροδο του χρόνου, τα μαξιλάρια σας μπορούν να παγιδέψουν βρωμιά, ιδρώτα, λιπαρότητα, ακόμα και μύκητες. Εάν αφεθούν άπλυτα, αυτά τα προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε οσμές και προβλήματα για την υγεία.

Το καθάρισμα των μαξιλαριών σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι διαρκούν όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά τελικά ακόμη και το πιο καλά συντηρημένο μαξιλάρι πρέπει να αντικατασταθεί. Συνήθως συνίσταται να αντικαθιστούμε τα μαξιλάρια κάθε 1 έως 2 χρόνια, αλλά τα καλύτερα μαξιλάρια μπορούν να διαρκέσουν έως και 5 χρόνια – με την κατάλληλη φροντίδα.