Η περιέργεια είναι χαρακτηριστικό των νηπίων. Θέλουν να αγγίζουν, να κρατούν και να γεύονται οτιδήποτε βλέπουν. Κι ενώ μπορεί να φαίνονται συγκεντρωμένα στο παιδικό τους βιβλιαράκι τη μία στιγμή, πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι θα το αφήσουν και θα αναζητήσουν μια νέα συγκίνηση. Αυτό οφείλεται στο περιορισμένο διάστημα συγκέντρωσης που μπορεί να είναι λιγότερο και από 15 λεπτά. Πώς μπορείτε λοιπόν να βοηθήσετε το παιδί να έχει καλύτερη συγκέντρωση, ήδη από τη βρεφική ηλικία;

Εστιάστε την προσοχή σας στα παιχνίδια του

Το μωρό σας θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στα παιχνίδια του αν δείξετε και εσείς την ανάλογη προσοχή. Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεστε όταν το μωρό σας παίζει θα το συνεπάρει ώστε να συμμετέχει στο παιχνίδι και στη διαδικασία, πρακτική που θα συμβάλει στην βελτίωση του εύρους προσοχής. Το πώς αντιδράτε πρακτικά καθώς παίζετε, επηρεάζει το βρέφος σας και, ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να έχετε οπτική επαφή με το μωρό σας όσο παίζει.

Βρείτε τι του αρέσει

Τα βρέφη έχουν δραστηριότητες που τους αρέσουν, γεγονός που μπορεί να το έχετε παρατηρήσει, παρά την τρυφερή τους ηλικία. Για παράδειγμα, αν του αρέσει να ακούει μια ιστορία πριν αποκοιμηθεί, δοκιμάστε να του διαβάζετε κάθε βράδυ. Μπορείτε να προσθέσετε τις δικές σας λέξεις στην ανάγνωση ή να ζητήσετε από το παιδί να αγγίζει τις εικόνες καθώς γυρίζετε τις σελίδες. Παρόλο που τα βρέφη έχουν ένα διάστημα προσοχής 15 λεπτών ή λιγότερο, σταδιακά θα μπορέσετε να το αυξήσετε.

Fun μάθηση

Για να βοηθήσετε το παιδί να μάθει και να παραμείνει συγκεντρωμένο σε ό,τι μαθαίνει, είναι σημαντικό να συνδυάσετε την μάθηση με τη διασκέδαση. Για παράδειγμα, το μωρό σας μπορεί να κουραστεί να παίζει με τα τουβλάκια του. Ωστόσο, αν του αποσπάσετε την προσοχή με ένα τραγούδι ή το ενθαρρύνετε χειροκροτώντας το, το μυαλό του θα επανέλθει στο αρχικό εύρος προσοχής και μπορείτε να συνεχίσετε για λίγο τη δραστηριότητά σας.

Ηρεμο περιβάλλον

Για να βελτιώσετε τον χρόνο συγκέντρωσης του μωρού σας, τοποθετήστε το σε ένα ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον. Ακριβώς όπως μια ταινία θα σας αποσπάσει την προσοχή από την ανάγνωση του αγαπημένου σας βιβλίου, το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε εκείνο. Για αυτό κλείστε την τηλεόραση, περιορίστε την κίνηση στο δωμάτιο και απομακρύνετε κάθε άλλο αντιπερισπασμό.

Δώστε κίνητρα

Ισως έχετε παρατηρήσει ότι το μωρό σας γοητεύεται όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού όπως το καθάρισμα, το μαγείρεμα ή το πλύσιμο των ρούχων. Αν συμβαίνει αυτό, τότε γιατί να μην το εξοικειώσετε με τον κόσμο των ενηλίκων; Αφήστε το παιδί να αγγίξει τη σκούπα ή τα φρεσκοπλυμένα ρούχα καθώς τα διπλώνετε. Αυτές οι απλές δραστηριότητες θα παρακινήσουν το μωρό σας να θέλει να μάθει περισσότερα, αυξάνοντας έτσι το εύρος συγκέντρωσής του.

Σνακ για ενίσχυση

Η διατροφή είναι μια σημαντική πτυχή για την ενίσχυση της συγκέντρωσης του μωρού. Εμπλουτίστε το μενού του με τροφές πλούσιες βιταμίνες, μέταλλα, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

Υπάρχει λόγος που καθόμαστε

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι σχολικές αίθουσες έχουν θέσεις για τους μαθητές; Τους βοηθούν να είναι άνετα όταν μαθαίνουν, ενισχύοντας τη συγκέντρωσή τους. Ομοίως, όταν εξοικειώνεται το μωρό με μια νέα δραστηριότητα ή δεξιότητα, αφήστε το να παραμείνει καθισμένο. Με αυτόν τον τρόπο, θα αντιμετωπίσει λιγότερους αντιπερισπασμούς και θα παραμείνει συγκεντρωμένο. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, βοηθήστε το να καθίσει στο καρότσι του ή τοποθετήστε το σε μια καρέκλα που έχει το ίδιο επίπεδο με το τραπέζι.

Παρατήρηση από απόσταση

Δίνοντας χώρο στο μωρό σας να αλληλεπιδρά μόνο του με τα παιχνίδια, τα κατοικίδια και το περιβάλλον, μπορεί επίσης να τονώσει τη συγκέντρωσή του. Παρακολουθήστε με ασφάλεια από απόσταση καθώς χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του για να ικανοποιήσει την περιέργειά του και να αλληλεπιδράσει με τον νέο κόσμο που ανοίγεται γύρω του. Οταν «μείνει» μόνο του, το βρέφος σας θα αισθάνεται ανεξάρτητο, ένα χαρακτηριστικό που θα βελτιώσει σταδιακά τη συγκέντρωσή του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το επιβλέπετε πάντα ώστε να παρέμβετε εάν χρειαστεί.