Ένα φαινόμενο που για ένα ακόμα καλοκαίρι απασχολεί -και- την Ελλάδα, είναι οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Τα τελευταία χρόνια, η ένταση και η έκταση των πυρκαγιών αυτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που έχει διαφοροποιήσει πλήρως τα δεδομένα όχι μόνο στη χώρα μας αλλάσε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, πλέον τα καλοκαίρια είναι πιο ζεστά και πιο εκτεταμένα, με αποτέλεσμα να ξεσπούν, και στις μεσογειακές χώρες, τεράστιες πυρκαγιές τύπου Megafires τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια συνηθίζαμε να βλέπουμε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Τώρα, το φαινόμενο αυτό χτυπά και τη Γαλλία όπου χιλιάδες άνθρωποι τα τελευταία 24ωρα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους έτσι ώστε να σωθούν. Την ίδια ώρα, τεράστιες πυρκαγιές έχουν προξενήσει ανάλογα μεγάλα προβλήματα και σε Ισπανία και Πορτογαλία αλλά και σε άλλα σημεία του ευρωπαϊκού νότου όπως φαίνεται κι από σχετικό χάρτη που δημοσίευσε στα social media η WWF.

Ειδικότερα, όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία η οποία θεωρείται μια από τις πιο οργανωμένες χώρες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς τη μεγαλύτερη απόδειξη για το πόσο ευάλωτη έχει γίνει πλέον και η Μεσόγειος στις Megafires, λόγω της κλιματικής κρίσης.