Τα γονίδιά σας καθορίζουν σε έναν βαθμό πότε θα συμβούν αυτές οι αλλαγές. Ο ιατρικός όρος γι’ αυτό το είδος γήρανσης είναι «εγγενής γήρανση» και δεν μπορείτε να την ελέγξετε.

Επίσης, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής σας μπορούν να προκαλέσουν σημάδια γήρανσης στο πρόσωπό σας. Ο ιατρικός όρος γι’ αυτό το είδος γήρανσης είναι «εξωγενής γήρανση» και σ΄ αυτή την περίπτωση μπορείτε να επιβραδύνετε τις επιπτώσεις στην επιδερμίδα σας, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές των δερματολόγων:

  1. Προστατέψτε καθημερινά το δέρμα σας από τον ήλιο

Μπορείτε να προστατέψετε το δέρμα σας αναζητώντας σκιά, καλύπτοντας το σώμα σας με αντηλιακά ρούχα, καπέλο με φαρδύ γείσο, γυαλιά ηλίου με προστασία UV και χρησιμοποιώντας αντηλιακό ευρέος φάσματος SPF 30+, ανθεκτικό στο νερό. Θα πρέπει να φοράτε το αντηλιακό, κάθε μέρα και κάθε εποχή του χρόνου.

  1. Καθαρίστε απαλά το δέρμα σας

Το τρίψιμο του δέρματός σας μπορεί να το ερεθίσει και να επιταχύνει τη γήρανσή του. Ο απαλός καθαρισμός βοηθά στην απομάκρυνση των ρύπων, του μακιγιάζ και άλλων ουσιών χωρίς να ερεθίζει το δέρμα σας.

  1. Πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές/ημέρα και μετά από έντονη εφίδρωση

Η εφίδρωση, ειδικά όταν φοράτε καπέλο ή κράνος, ερεθίζει την επιδερμίδα, επομένως πρέπει να πλένεστε το συντομότερο δυνατό και μετά την εφίδρωση.

  1. Χρησιμοποιήστε ένα serum προσώπου

σέρουμ προσώπου αντιγήρανσης αντιμετωπίζουν τα σημάδια γήρανσης και  επιβραδύνουν τη διαδικασία γενικά. Στοχεύουν στις λεπτές γραμμές, τη χαλάρωση, τις ρυτίδες, ενώ συσφίγγουν και γεμίζουν το δέρμα.

Το πιο αποτελεσματικό serum με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη Β5 και Ιαματικό νερό είναι το Hyalu B5 Serum της La Roche-Posay. Το υαλουρονικό οξύ “γεμίζει” τις ρυτίδες, αναζωογονεί το δέρμα και αυξάνει τον όγκο και την ελαστικότητα του. Η βιταμίνη B5 βελτιώνει τη διαδικασία επανόρθωσης του δέρματος και το Ιαματικό νερό La Roche-Posay καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

  1. Εφαρμόστε αντιρυτιδική κρέμα προσώπου κάθε μέρα

Το υαλουρονικό οξύ είναι το σημείο αναφοράς στην αντιγήρανση γιατί γεμίζει και αναζωογονεί το δέρμα. Οι δερματολόγοι στις αισθητικές διαδικασίες χρησιμοποιούν το υαλουρονικό οξύ για να εξασφαλίσουν αντιμετώπιση των ρυτίδων και ν’ αντισταθμίσουν την έλλειψη όγκου και ελαστικότητας. Η καλύτερη αντιρυτιδική κρέμα προσώπου είναι αυτή που περιέχει υαλουρονικό οξύ.

  1. Επιλέξτε κατάλληλα προϊόντα περιποίησης

Τα προϊόντα περιποίησης που δεν είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός σας και τις ιδιαίτερες ανάγκες του θα ερεθίσουν το δέρμα σας και θα το κάνουν να φαίνεται γερασμένο.

  1. Αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου

Εάν συσπάτε επανειλημμένα τους ίδιους μύες κάνοντας τις ίδιες εκφράσεις για πολλά χρόνια, αυτές οι γραμμές γίνονται μόνιμες.

  1. Ακολουθήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

Η κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης που οδηγεί σε γήρανση της επιδερμίδας. Επίσης, μειώστε το αλκοόλ που αφυδατώνει το δέρμα και  αυξήστε το νερό που ενυδατώνει ολόκληρο το σώμα.

  1. Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας

Η μέτρια άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα δίνοντας στην επιδερμίδα σας μια πιο νεανική εμφάνιση.

  1. Εάν καπνίζετε, σταματήστε

Το κάπνισμα επιταχύνει σημαντικά τη γήρανση του δέρματός σας γιατί προκαλεί ρυτίδες και θαμπή επιδερμίδα.