Το pilates είναι ένας δημοφιλής τρόπος εκγύμνασης, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο σώμα και το μυαλό. Πράγματι, η μέθοδος που εγκαινίασε ο Joseph Pilates το 1920 αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να ενδυναμώσετε τους μυς σας, να διορθώσετε μυοσκελετικά προβλήματα και να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία. Ειδικότερα, πρόκειται για μία μέθοδο που ταιριάζει σχεδόν σε όλους και περιλαμβάνει χαμηλότερες και υψηλότερες εντάσεις, ενώ μπορεί να προσφέρει χαρά, ενέργεια, θεραπεία αλλά και χαλάρωση.

Επιδοθείτε σε pilates καθημερινά και θα τονώσετε τα χέρια σας, την κοιλιά και όλο το σώμα. Μπορείτε να δοκιμάσετε και τα ευεργετικά οφέλη του pilates reformer στο στούντιο ή στο σπίτι με τη οικιακή εκδοχή του. Πόσες φορές, όμως, πρέπει να κάνετε pilates για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα;

Συχνότητα και εναλλαγές σε ένα σταθερό πρόγραμμα εκγύμνασης

Ιδανικά, θα πρέπει να κάνετε pilates περίπου τέσσερις φορές τη εβδομάδα. Αν είστε αρχάριοι θα μπορούσατε να ξεκινήσετε και πιο αργά. Επίσης, παίζει πάντα ρόλο και το όργανο που χρησιμοποιείτε. Αν κάνετε cadillac reformer αντί για mat, η προπόνηση είναι, συνήθως, πιο έντονη. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ακούτε το σώμα σας και να απαντάτε σε κάθε ανάγκη του για ξεκούραση. Η χρυσή τομή βρίσκεται στο να ξεκινήσετε αργά και να σιγά σιγά να αυξήσετε το πρόγραμμά σας σε τέσσερις με πέντε φορές εβδομαδιαίως για να απολαύσετε και πιο γρήγορα αποτελέσματα είτε πρόκειται για αποκατάσταση από τραυματισμούς και βελτίωση της στάσης σας είτε για απώλεια βάρους και ενδυνάμωση.

Μια μελέτη σε νεαρά κορίτσια (10-12 ετών) που παρακολουθούσαν μαθήματα pilates για 4 εβδομάδες παρουσίασε σημαντική μείωση στο ποσοστό του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) τους. Μια άλλη έρευνα διερεύνησε τις αντιδράσεις ενηλίκων, αρχάριων ασκούμενων, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα pilates mat για 8 εβδομάδες. Τα ευρήματα έδειξαν μείωση του λίπους στην περιφέρεια, τη μέση και το στήθος, καθώς και βελτίωση σε χρόνια προβλήματα και πόνους στη μέση.

Τέλος, μια πιλοτική μελέτη αξιολόγησε άτομα ηλικίας 66-71 ετών που έκαναν pilates για οκτώ εβδομάδες και παρατήρησε ότι η μέθοδος pilates μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε αυτές τις ηλικίες και να οδηγήσει σε αύξηση της λειτουργικότητας, της σταθερότητας και της ισορροπίας, παράγοντες πολύ σημαντικούς για τη συγκεκριμένη περίοδο ζωής του ανθρώπου.

Το pilates συγκαταλέγεται στα πιο ευεργετικά είδη γυμνατσικής για όλο το σώμα. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι μια ολιστική ματιά στον συνολικό τρόπο ζωής σας είναι απαραίτητο κριτήριο για να ζείτε καλύτερα. Φροντίστε το σώμα σας, τον νου αλλά και τη διατροφή και τον ύπνο σας καθημερινά.