Κάθε χρονιά, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεκινούν τη νέα χρονιά παίρνοντας μέρος σε μια πρόκληση νηφαλιότητας ενός “στεγνού” από το αλκοόλ μήνα, γνωστή και ως ‘Dry January’.

Ενώ θεωρείται μια προσωρινή δοκιμασία της δύναμης και της θέλησης για αποχή από το αλκοόλ, ακολουθούμενη από την επιστροφή στις παλιότερες συνήθειες κατανάλωσης, αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει, σύμφωνα με νέες έρευνες.

Γιατί το ‘Dry January’ έχει οφέλη με διάρκεια;

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που συμμετέχουν στο ‘Dry January’ και άλλες προκλήσεις νηφαλιότητας, συχνά κερδίζουν οφέλη… διαρκείας, καθώς πίνουν λιγότερο αλκοόλ μακροπρόθεσμα και κάνουν άλλες αλλαγές στις συνήθειές τους όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, που οδηγούν σε εντυπωσιακές για την υγεία βελτιώσεις.

Διαβάστε επίσης: Αφυδάτωση από το αλκοόλ: Μύθος ή πραγματικότητα;

Γιατί λοιπόν, το ‘Dry January’ έχει διαρκές αποτέλεσμα; Ένας μήνας, αν και μπορεί να έχει πολλές ημέρες, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε η πρόκληση να μας φαίνεται αδύνατη.

Κι όμως, είναι αρκετός καιρός για να διαμορφώσουμε και να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες, όπως η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ σε κοινωνικές περιστάσεις, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή του.

Ακόμα και ένα διάλειμμα από το αλκοόλ έχει άμεσα οφέλη για την υγεία, όπως η απώλεια βάρους, ο βελτιωμένος ύπνος, η καλύτερη διάθεση και τα υψηλά επίπεδα ενέργειας, που μπορεί να ενισχύσει την νέα συνήθεια.

“Αυτές οι. Βελτιώσεις μπορεί να σας παρακινήσουν να συνεχίσετε να πίνετε λιγότερο μακροπρόθεσμα”, είπε ο Richard de Visser, ψυχολόγος στο Brighton and Sussex Medical School.

Μειωμένη πίεση και αντίσταση στην ινσουλίνη σε τριάντα μέρες

Σε έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open, μια ομάδα ερευνητών στο Λονδίνο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκέντρωσε μια ομάδα 94 υγιών ανδρών και γυναικών που ήταν πρόθυμοι να σταματήσουν το αλκοόλ για ένα μήνα. Τα συνέκριναν με μια παρόμοια ομάδα ελέγχου 47 ατόμων που συνέχισαν να πίνουν.

Και οι δύο ομάδες αποτελούνταν από άτομα που έπιναν κατά μέσο όρο περίπου 2,5 ποτά την ημέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που εγκατέλειψαν το αλκοόλ για ένα μήνα είχαν σημαντικές βελτιώσεις στη μεταβολική τους υγεία, παρά το γεγονός ότι έκαναν ελάχιστες ή και καθόλου αλλαγές στη διατροφή τους, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ή το κάπνισμα.

Κατά μέσο όρο έχασαν περίπου τεσσεράμισι κιλά, η αρτηριακή τους πίεση έπεσε και είχαν μια «δραματική» μείωση των επιπέδων αντίστασης στην ινσουλίνη, δείκτης για τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επίσης, παρουσίασαν μειώσεις στους αυξητικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο, ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα, σημείωσαν οι ερευνητές, επειδή ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου.

Καμία από αυτές τις βελτιώσεις δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου.

Καλύτερος ύπνος και συγκέντρωση

Σε μια ξεχωριστή σειρά μελετών, οι ερευνητές παρακολούθησαν χιλιάδες συμμετέχοντες του ‘Dry January’ για να δουν αν η πρόκληση θα οδηγούσε σε μακροχρόνιες αλλαγές.

Διαπίστωσαν ότι γενικά, οι άνθρωποι που συμμετείχαν εξακολουθούσαν να πίνουν πολύ λιγότερο αλκοόλ τον επόμενο Αύγουστο.

Κατά μέσο όρο, ο αριθμός των ημερών που έπιναν μειώθηκε από 4,3 ημέρες την εβδομάδα πριν από την πρόκληση σε 3,3 ημέρες την εβδομάδα ένα εξάμηνο αργότερα. Μειωμένη ήταν και η ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωναν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο ‘Dry January’ ανέφεραν ότι εξοικονομούσαν χρήματα, κοιμόντουσαν καλύτερα, έχασαν βάρος και είχαν περισσότερη ενέργεια και καλύτερη συγκέντρωση.

Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι ένιωσαν μια αίσθηση επιτυχίας και απέκτησαν περισσότερο έλεγχο αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ.

«Ο στόχος του Dry January δεν είναι η μακροπρόθεσμη νηφαλιότητα αλλά ο μακροπρόθεσμος έλεγχος γύρω από το αλκοόλ” καταλήγουν οι ερευνητές.