Δεν είναι ιδέα σου. Την περίοδο της νηστείας – αλλά και κάθε φορά που αποφεύγεις τις ζωικές τροφές –, πράγματι πεινάς διαρκώς. Η σημαντικότερη αιτία για αυτό είναι γιατί οι ομάδες τροφών που αποκλείεις από τη διατροφή σου (και κυρίως το κρέας και τα γαλακτοκομικά) αποτελούν καλές πηγές θρεπτικών συστατικών όπως η πρωτεΐνη, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Και κάτι μας λέει ότι η Καθαρά Δευτέρα δεν σε βρήκε να σχεδιάζεις το αναλυτικό διατροφικό πλάνο που θα καλύπτει αυτά τα κενά.

Ένας από τους πιο πολύτιμους συμμάχους σου σε αυτό τον αγώνα κατά της… πείνας, αλλά και στην προσπάθειά σου να ετοιμάζεις νόστιμα, ενδιαφέροντα πιάτα και τη Σαρακοστή, χωρίς να αισθάνεσαι ότι λύνεις εξίσωση, είναι για άλλη μια χρονιά το Μακεδονικό Ταχίνι. Από τη μια πλευρά, η πλούσια, γεμάτη γεύση του, απογειώνει απευθείας ένα πλήθος από γλυκές και αλμυρές δημιουργίες και από την άλλη, το δυνατό διατροφικό του προφίλ εξασφαλίζει ότι και πιο χορτάτη θα νιώσεις και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι θα καταναλώσεις, μέσα σε μια κουταλιά.

Ένα αρχαίο «μυστικό»

Πώς καταφέρνει να μας προσφέρει τόσα πολλά; Το μυστικό του δεν είναι και τόσο μυστικό. Για την ακρίβεια, οι Έλληνες και οι λαοί της Μεσογείου φαίνεται ότι το γνωρίζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Βλέπεις, το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, που εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αλέθεται σε πέτρινους μύλους, χωρίς την προσθήκη χημικών ή άλλων ουσιών. Έτσι, το Μακεδονικό Ταχίνι καταφέρνει να διατηρήσει ακέραια όλα τα οφέλη του σουσαμιού – του σπόρου που ήταν διάσημος για τις ευεργετικές του ιδιότητες ήδη από την αρχαιότητα, όταν μεγάλοι δάσκαλοι της Ιατρικής όπως ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός, τον χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό μέσο.

Σημειώνεις; Μεταξύ άλλων, το ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο, ενώ αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών. Ταυτόχρονα, είναι γεμάτο πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καταφέρνοντας να «κλείσει» σε μια κουταλιά σχεδόν ό,τι χαρακτηρίζει «καλό» ο διατροφολόγος σου.

Λείπει το Μακεδονικό Ταχίνι από τη Σαρακοστή;

Αν και ποτέ δεν απουσιάζει από τα ντουλάπια μας, τα παραπάνω πλεονεκτήματά του κάνουν το Μακεδονικό Ταχίνι τον πρωταγωνιστή της Σαρακοστής από όταν θυμόμαστε τον εαυτό μας. Ειδικά η υπεροχή του σε ασβέστιο και σίδηρο μάς είναι απολύτως απαραίτητη όταν περνάμε παρατεταμένα διαστήματα χωρίς ζωικές τροφές, ενώ και οι πρωτεΐνες που περιέχει, αν και φυτικής προέλευσης, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και υπερτερούν σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που συνήθως έχουν χαμηλή απορροφησιμότητα από τον οργανισμό.

Φυσικά, οι διαβασμένοι της υγιεινής διατροφής, δεν περιμένουν τη Σαρακοστή για να ανοίξουν το βάζο με το Μακεδονικό Ταχίνι – αντιθέτως, πολλοί είναι εκείνοι που ξεκινούν πάντα τη μέρα τους με μια δυναμωτική κουταλιά. Την καλή τους συνήθεια επικροτούν και σύγχρονες μελέτες που επιβεβαιώνουν την ευεργετική δράση του ταχινιού. Μια από αυτές, που διενεργήθηκε από το τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ταχινιού μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης του αίματος. Ο συνδυασμός δε, των αντιοξειδωτικών με την πρωτεΐνη βρέθηκε ότι έχει αντιβακτηριακή δράση που μας προστατεύει από παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν αλλεργικές εκδηλώσεις.

Πεντακοσιανόστιμο

Όλα τα παραπάνω είναι, φυσικά, πολύ σημαντικά. Όμως, αν πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι αυτοί οι λόγοι που το λατρεύουμε. Το αγαπημένο μας χαρακτηριστικό του Μακεδονικού Ταχινιού ήταν, είναι και θα είναι η γεύση του, μοναδική ακόμη και όταν το καταναλώνουμε σκέτο, αλλά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όταν το χρησιμοποιούμε για να αναβαθμίσουμε αγαπημένα πιάτα.

Θέλεις μερικά παραδείγματα; Αν ψάχνεις κάτι νόστιμο, γρήγορο και απλό για πρωινό, απλώς άλειψε λίγο ταχίνι με μέλι σε μια φέτα ψωμί. Αντικατάστησε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη στη συνταγή του κέικ ή των μπισκότων, για να σου βγουν και νόστιμα και νηστίσιμα και υγιεινά. Πρόσθεσέ το σε μια σπιτική σούπα, για να «δέσεις» την υφή της, αλλά και για να γίνει πιο ιδιαίτερη, πειραματίσου με μια ταχινόπιτα ή ένα ταχινόψωμο, φτιάξε τα πιο λαχταριστά dressing για τη σαλάτα σου ή ετοίμασε το δικό σου μπάμπα γκανούς. Κι αν όλα αυτά παραείναι μπελαλίδικα για ‘σένα, απλώς πρόσθεσε μια κουταλιά ταχίνι στον καφέ, το γάλα, τον χυμό ή το τσάι σου, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη, και πάρε την ενέργεια που χρειάζεσαι για να αντέξεις τους δύσκολους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Ταχίνι με υψηλή καταγωγή

Δεν είναι όλα τα ταχίνια ίδια με τα υπόλοιπα. Το Μακεδονικό Ταχίνι, στον ένα αιώνα ιστορία του, καταφέρνει να ξεχωρίζει τόσο γευστικά όσο και ποιοτικά, ακολουθώντας τον κανόνα που κερδίζει πάντα: την ελάχιστη, φυσική επεξεργασία απλών, αγνών υλικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό μεταφράζεται σε προσεκτικά διαλεγμένο σουσάμι, που αποθηκεύεται σε κατάλληλες συνθήκες και έπειτα καθαρίζεται από κάθε ξένο σώμα χωρίς τη χρήση χημικών, αλλά με καθαρό πόσιμο νερό.

Αφού περάσει από πιστοποιημένες μεθόδους αποστείρωσης, πολλές εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί από την ίδια την εταιρεία για να εξασφαλίσουν άψογο αποτέλεσμα με φυσικούς τρόπους, το σουσάμι ψήνεται με μια πρωτοποριακή μέθοδο και, πεντακάθαρο και ομοιόχρωμο, μεταφέρεται στους πέτρινους μύλους, όπου αλέθεται. Αφού παστεριωθεί και σφραγιστεί σε αποστειρωμένα βάζα, περνά από επιπλέον συστηματικούς ελέγχους πριν βρεθεί στο ντουλάπι μας.

Οι καινοτόμες μέθοδοι που αξιοποιούνται σε όλα τα στάδια της παραγωγής του, δεν ευνοούν μόνο τη γεύση και τη θρεπτική του αξία, αλλά και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, το Μακεδονικό Ταχίνι καταναλώνει 80% λιγότερη ενέργεια για το ψήσιμό του σε σχέση με άλλες μεθόδους, ακολουθεί στρατηγικές αξιοποίησης των υπολειμμάτων της παραγωγικής διαδικασίας και, φυσικά, κυκλοφορεί στο αγαπημένο γυάλινο βάζο, που στο δικό μας σπίτι τουλάχιστον, αφού αδειάσει εκτελεί χρέη δοχείου ή ακόμη και ποτηριού. Έτσι, καταφέρνει να μας κάνει καλό με κάθε πιθανό τρόπο.

Ανακάλυψε τα χίλια πρόσωπα του Μακεδονικού Ταχινιού ή ακολούθησέ το στο Facebook και το Instagram.