Αν και θα περίμενε κανείς ότι η τριχόπτωση είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στις μεγαλύτερες ηλικίες, τα επιστημονικά στατιστικά έρχονται να μας διαψεύσουν: όλο και περισσότεροι millennials παρατηρούν ότι χάνουν τα μαλλιά τους.

Γι’ αυτό τα tips και τα μυστικά για όμορφα, δυνατά μαλλιά είναι από τα πιο δημοφιλή στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό ότι για την απόκτηση μιας όμορφης, υγιούς κόμης απαιτείται η σωστή φιλοσοφία, που συνίσταται σε μια 360ο προσέγγιση: καταναλώνοντας τροφές που δυναμώνουν τα μαλλιά, αποφεύγοντας το επιζήμιο styling – που θα πούμε παρακάτω ποιο είναι – και επιλέγοντας υψηλής ποιότητας περιποιητικές συνθέσεις μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Α’ Ενότητα: Πώς θα επαναφέρουμε την υγεία τους

#1 Κόβουμε τις κατεστραμμένες άκρες.

Είναι το αρχικό, απαραίτητο βήμα για να πετύχουμε την εξυγίανσή τους, ιδίως αν τα μαλλιά μας είναι πολύ ταλαιπωρημένα. Η αφαίρεση της ψαλίδας αφενός θα αναδείξει την εμφάνισή τους και αφετέρου θα αποτρέψει την επέκταση του σπασίματος κατά μήκος της τρίχας.

Διαβάστε επίσης: Ντους: Εσείς ακόμα να δοκιμάσετε το «Everything Showers»;

Κάποιοι ειδικοί συνιστούν να κόβουμε τις άκρες κάθε 5 εβδομάδες ή κάθε 6-8 εβδομάδες, ανάλογα με το αν προσπαθούμε να τα διατηρήσουμε ή να τα μακρύνουμε.

#2 Μαθαίνουμε τα μαλλιά μας.

Δεν εννοούμε να ανακαλύψουμε μόνο τον τύπο τους, αλλά και την πυκνότητα, την υφή και τη δύναμή τους.

* Πυκνότητα: Με ένα καθρεφτάκι εξετάζουμε την κορυφή του κεφαλιού μας. Αν μετά βίας φαίνεται το τριχωτό, έχουμε πυκνά μαλλιά. Αν παρατηρούμε ένα μικρό κενό, τότε η πυκνότητά τους είναι μέτρια, ενώ αν υπάρχει αρκετό κενό, τότε έχουμε αραιά μαλλιά. Επίσης, όσο πιο λεπτή φαίνεται η χωρίστρα μας τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα.

* Υφή: Παρατηρούμε μια μεμονωμένη τρίχα. Πόσο παχιά ή λεπτή είναι σε σχέση, π.χ., με μιας φίλης μας; Αλλος τρόπος είναι να την τεντώσουμε. Αν δεν είναι ελαστική και σπάει εύκολα, τότε είναι αρκετά ταλαιπωρημένη και πιθανότατα έχει λεπτή υφή.

Σημείωση: Τα λεπτά μαλλιά συνήθως δεν διατηρούν τον όγκο τους, σε αντίθεση με τα πιο πυκνά.

* Δύναμη: Λαμβάνουμε υπόψη μας το πορώδες τους. Τι εννοούμε: Οταν η τρίχα δεν είναι λεία αλλά πορώδης, απορροφάει περισσότερο νερό και υγρασία από τον αέρα με αποτέλεσμα να «ανοίγουν» τα λέπια της και να φριζάρει.

Πώς θα βρούμε τι πορώδες έχουμε:

Τοποθετούμε 2-3 τρίχες σε ένα μπολ με νερό. Αν βυθιστούν αμέσως, σημαίνει ότι τα λέπια τους είναι ανοιχτά, έτσι απορρόφησαν μεγάλη ποσότητα νερού και βάρυναν. Αρα έχουμε υψηλό πορώδες. Αν παραμείνουν για λίγα λεπτά στην επιφάνεια και έπειτα βυθιστούν, τότε είναι σε μέτριο ή χαμηλό επίπεδο, άρα είναι δυνατά.

#3 Χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας καθαριστικά και μαλακτικά προϊόντα, σχεδιασμένα για τον τύπο μαλλιών μας.

Εάν έχουμε λεπτά μαλλιά, επιλέγουμε εκείνα για όγκο ή πυκνότητα. Εάν έχουμε λιπαρά, διαλέγουμε ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό και ένα ελαφρύ μαλακτικό, κ.ο.κ.

Bonus tip: Ιδανικά διαλέγουμε ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα, καθώς μπορούν να φθείρουν την τρίχα.

#4 Κάνουμε τακτικά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.

Η ευεργετική αυτή διαδικασία έχει πολλαπλά οφέλη: διεγείρει τη μικροκυκλοφορία, τονώνει τις ρίζες, περιποιείται το τριχωτό και βοηθά στην ανακούφιση από το στρες. Ετσι όχι μόνο διατηρεί τα μαλλιά μας υγιή αλλά μπορεί ακόμα και να μειώσει ή/και να αναστρέψει την τριχόπτωση.

Μερικά από τα πιο αποτελεσματικά έλαια είναι της καρύδας, το καστορέλαιο, το ελαιόλαδο, έλαιο χοχόμπα και το αμυγδαλέλαιο.

Τι κάνουμε μετά το μασάζ:

Τυλίγουμε μια ζεστή, υγρή πετσέτα στο κεφάλι. Η θερμότητα θα βοηθήσει το έλαιο να διεισδύσει στην τρίχα.

Bonus tip: Μπορoύμε να κάνουμε ένα απαλό μασάζ στο τριχωτό κατά τη διάρκεια του λουσίματος.

#5 Ενυδατώνουμε σε βάθος τα μαλλιά με μια θρεπτική μάσκα.

Η συχνότητα θα εξαρτηθεί από το πόσο υγιή είναι. Αν είναι πολύ ταλαιπωρημένα, τότε ενδείκνυται 2-3 φορές την εβδομάδα. Και βέβαια, δεν ξεχνάμε το απαραίτητο leave-in conditioner, το οποίο ενυδατώνει και προστατεύει την τρίχα.

Πώς θα τα διατηρούμε υγιή

1 Αποφεύγουμε το πολύ συχνό λούσιμο.

Δυστυχώς το καθημερινό λούσιμο, και μάλιστα με σαμπουάν που δεν είναι σχεδιασμένα για καθημερινή χρήση, αφαιρεί τα φυσικά έλαια από τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής αφυδατώνοντάς τα.

Η συχνότητα λουσίματος εξαρτάται από τον τύπο και τις ανάγκες μας. Ενδεχομένως αν είναι πολύ λιπαρά να χρειάζεται κάθε δύο ημέρες. Αν έχουμε ξηρά ή ταλαιπωρημένα, τότε μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Επίσης αποφεύγουμε το πολύ έντονο τρίψιμο στο τριχωτό, καθώς μπορεί να το τραυματίσει.

Τι κάνουμε:

Βρέχουμε πολύ καλά τα μαλλιά και το τριχωτό, και απλώνουμε το σαμπουάν στις ρίζες. Κάνουμε μασάζ με τα ακροδάχτυλα και μετά ξεπλένουμε. Προσοχή: Δεν τρίβουμε σύνθεση από τη μέση της τρίχας ως στις άκρες, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει φθορές και σπασίματα.

#2 Είμαστε… ευγενικοί με τα μαλλιά μας όταν είναι βρεγμένα.

Τότε είναι πιο εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο. Αφού τα λούσουμε, τα ταμπονάρουμε απαλά με μια πετσέτα, την οποία στη συνέχεια τυλίγουμε στο κεφάλι, προκειμένου να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία.

Στη συνέχεια, για να τα ξεμπερδέψουμε χρησιμοποιούμε πάντα μια χτένα με αραιά δόντια.

#3 Δεν τα βουρτσίζουμε υπερβολικά.

Η δημοφιλής συμβουλή «100 βουρτσίσματα την ημέρα» είναι λάθος. Στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να προκαλέσει ψαλίδα και σπάσιμο. Προσοχή επίσης στη βούρτσα.

Αποφεύγουμε τις πλαστικές και επιλέγουμε εκείνες από φυσική τρίχα γιατί ευνοεί την ομοιόμορφη κατανομή των φυσικών ελαίων στο κεφάλι και στην τρίχα.

#4 Προσέχουμε το θερμό styling.

Το αυτονόητο δηλαδή. Σεσουάρ, πρέσα, ψαλίδι για μπούκλες, αυτά τα εργαλεία πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα πρέπει κι εμείς να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Διαφορετικά θα κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται θαμπά και μακροχρόνια θα βλάψουν σοβαρά την τρίχα.

Τέλος, το θερμοπροστατευτικό προϊόν πριν από το styling είναι επιβεβλημένο.

#5 Αποφεύγουμε τη σφιχτή αλογοουρά ή σινιόν.

Αν και είναι βολικά χτενίσματα, ταλαιπωρούν την τρίχα, ιδιαίτερα αν τραβάμε πολύ σφιχτά. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν αραίωση. Επίσης αποφεύγουμε τα λαστιχάκια και προτιμάμε εκείνα που καλύπτονται από ύφασμα.

Το ίδιο ισχύει και για τα εξτένσιονς και τις τρέσες. Εάν νιώθουμε ενόχληση ή πόνο στο τριχωτό, τότε είναι πιθανό να ασκούν υπερβολική πίεση στις ρίζες.