«Ο εγκέφαλος είναι σαν ένας βιολογικός υπολογιστής»… Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις πιστεύουν ότι ο ύπνος λειτουργεί ως «κουμπί επαναφοράς» του «λειτουργικού συστήματος» του εγκεφάλου.

Αυτή η νέα θεωρία, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience ενσωματώνει έννοιες από τη φυσική και τη βιολογία, υποδηλώνει ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σκέψη και την επεξεργασία πληροφοριών.

«Ο σκοπός του ύπνου είναι να αποκαταστήσει τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου», αναφέρει σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου ο συγγραφέας της μελέτης Keith Hengen, επίκουρος καθηγητής βιολογίας.

Προηγούμενη μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο προσθέτουν ότι ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνεχίσουν να μαθαίνουν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα ικανά να προσομοιώσουν διαφορετικές καταστάσεις του εγκεφάλου, όπως είναι η κατάσταση του ύπνου και εκείνη της αφύπνισης, για να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο ύπνος ενοποιεί τις πρόσφατα κωδικοποιημένες μνήμες και αποτρέπει την αποδόμηση παλαιότερων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, οι ενήλικες χρειάζονται κάθε μέρα 7-9 ώρες «ποιοτικού ύπνου», ο οποίος περιλαμβάνει τη φάση του βαθύτερου ύπνου., καθώς τότε οι νευρώνες και οι συνάψεις «καθαρίζονται» επαρκώς, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό των αναμνήσεων.

Όταν δεν λαμβάνετε ποιοτικό ύπνο, η υγεία του εγκεφάλου και η σωματική σας υγεία επηρεάζονται σημαντικά.

Μάλιστα, αν συνηθίζετε να κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες, μπορεί να έχετε 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε άνοια στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με μελέτη στο Nature Communications.

Σκεφτείτε ότι για κάθε 10% μείωση της ποσότητας του βαθύ ύπνου, ο εγκέφαλος γερνάει 2,3 χρόνια.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για αυτές τις αλλαγές στον εγκέφαλο, πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αποτρέψουμε από το να συμβούν ή να επιδεινωθούν.

4 tips για πιο ποιοτικό ύπνο

  1. Το περιβάλλον του ύπνου και η διαμόρφωσή του είναι βασικοί παράγοντες για να έχετε έναν καλό ύπνο. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τη θερμοκρασία, το θόρυβο, τα εξωτερικά φώτα και τη διάταξη των επίπλων, το μαξιλάρι, το στρώμα ακόμη και τα κλινοσκεπάσματα.
  2. Το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την ποιότητα του ύπνου όσο και τη φυσική απελευθέρωση της HGH και της μελατονίνης. Η ποιότητα και ο τύπος του νυχτερινού σας γεύματος παίζει σημαντικό ρόλο.
  3. Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους για να βελτιώσετε τον ύπνο και την υγεία σας. Μπορεί να ενισχύσει όλες τις πτυχές του ύπνου και έχει χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συμπτωμάτων της αϋπνίας.
  4. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων.

Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε σε τακτική βάση, μπορεί να έχετε διαταραχή ύπνου. Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας καθοδηγήσει και είναι εκείνος που θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Είναι, επίσης, σημαντικό να αποκλείσετε άλλα προβλήματα υγείας ή συναισθηματικά προβλήματα που μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο σας και να επηρεάζουν την υγεία σας.