Από τον Ηλία Τσάκο, FRCOG, Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διαπιστευμένος Ακόλουθος Βρετανικού Κολεγίου Γυναικολόγων

Το επιστημονικό επίπεδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα είναι υψηλότατο, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από τα ποσοστά επιτυχίας όσο και από το γεγονός ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ζευγάρια από όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα λειτουργούν 65 Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η επιλογή του κατάλληλου κέντρου συχνά προβληματίζει τα ζευγάρια. Παρακάτω αναλύονται κάποιες προτάσεις που, πιθανόν, να βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου κέντρου.

Τα βασικά κριτήρια
1. Μελετήστε προσεκτικά την περίπτωσή σας, όπως για παράδειγμα τα αίτια της υπογονιμότητάς σας, τις πιθανές θεραπείες και τα αποτελέσματα, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσετε και να έχετε έτοιμες κάποιες σημαντικές ερωτήσεις.

2.
Μελετήστε τα Κέντρα που θα επισκεφθείτε, ρωτήστε γνωστούς και φίλους, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους, μελετήστε τα βιογραφικά και τις πιστοποιήσεις, ώστε να διαμορφώσετε μια αρχική εικόνα.

3.
Προγραμματίστε επίσκεψη σε ορισμένα Κέντρα, ώστε να αποκτήσετε μια άμεση αίσθηση της «ατμόσφαιρας» που επικρατεί.

4.
Παράγοντες, όπως η εύκολη πρόσβαση, το ευέλικτο ωράριο, η αφιέρωση χρόνου από το προσωπικό, η επιστημονικότητα και η αμεσότητα είναι σημαντικοί για τα περισσότερα ζευγάρια.

5.
Οι κοινόχρηστοι χώροι του Κέντρου αλλά και οι ιατρικοί χώροι, όπως το χειρουργείο, τα εργαστήρια και ο χώρος παραγωγής σπέρματος είναι σημαντικοί και μπορείτε να τους επισκεφθείτε.

6.
Ερωτήσεις του τύπου «ποιος γιατρός θα με παρακολουθεί;», «που θα καλέσω σε επείγουσα ανάγκη», «ποιος θα απαντήσει στις απορίες μου», πρέπει να τεθούν και να απαντηθούν κατάλληλα.

Ποσοστά επιτυχίας και κόστος
Σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας, αυτά αναφέρονται με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. θετικό τεστ κύησης ανά κύκλο ή εγκυμοσύνη ανά εμβρυομεταφορά ή γέννηση ανά εμβρυομεταφορά, ώστε να είναι δύσκολη η σύγκριση μεταξύ Κέντρων. Επίσης, τα ποσοστά επιτυχίας επηρεάζονται από το βαθμό δυσκολίας κάθε περίπτωσης και όχι μόνο από την ηλικία της γυναίκας που αναφέρεται στους πίνακες. Συστήνεται να ζητήσετε μια εκτίμηση της πιθανότητας επιτυχίας ειδικά για την περίπτωσή σας.

Το κόστος της θεραπείας είναι σημαντικό, ενώ είναι πιθανές και κάποιες επιπλέον χρεώσεις για εξειδικευμένες τεχνικές, όπως π.χ. κρυοσυντήρηση, μικρο-γονιμοποίηση, καλλιέργεια βλαστοκύστεων, έλεγχος μορφοκινητικής ανάπτυξης εμβρύων με χρήση μικρο-κάμερας, κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της εξωσωματικής έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Tip
: Όταν επιλέξετε κέντρο, εμπιστευθείτε τους επιστήμονες που σας αναλαμβάνουν και ακολουθείστε τις συμβουλές τους με πίστη και αισιοδοξία για ένα ευτυχές αποτέλεσμα.