Γιατί το κολλαγόνο είναι συστατικό κλειδί για την αντιγήρανση;
Η κύρια αιτία της γήρανσης του δέρματος είναι η καταστροφή των δερματικών κυττάρων, που οφείλεται στη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Το κολλαγόνο παίζει κεντρικό ρόλο στη δομή, την υγεία και την ανθεκτικότητα του δέρματος. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό, με την πάροδο του χρόνου να ενισχύουμε τα αποθέματά του ή τη φυσική διαδικασία παραγωγής του από τον οργανισμό.

Τι μειώνει τα επίπεδα του κολλαγόνου στον οργανισμό;
Με την επιβάρυνση από διάφορες εξωτερικές συνθήκες (έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, κάπνισμα, κακή διατροφή, παχυσαρκία, λίγη ή υπερβολική άσκηση) και διάφορους εσωτερικούς παράγοντες (π.χ. εμμηνόπαυση), οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, χάνουν την ικανότητά τους να δημιουργούν τις δύο αυτές ουσίες. Έρευνες1 έχουν αποδείξει ότι το κολλαγόνο μειώνεται με την πάροδο των ετών. Επιπλέον, μειώνεται και η ποσότητα των δομικών υλικών για τη σύνθεσή του, όπως τα μόρια πρωτεϊνών, που εξασφαλίζουν υγρασία στην ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας.

Μπορούμε να πάρουμε έτοιμο το κολλαγόνο ή πρέπει να το συνθέσει ο ίδιος ο οργανισμός;
Μια ισορροπημένη διατροφή, με επαρκή πρόσληψη όλων των απαιτούμενων διατροφικών στοιχείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε ο οργανισμός μας να συνθέτει ικανοποιητικές ποσότητες κολλαγόνου. Αν συγχρόνως τον ενισχύσουμε με κάποιο αξιόπιστο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει κολλαγόνο, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου συνεισφέρουν με φυσικό τρόπο στην αναπλήρωση των οργανικών αποθεμάτων κολλαγόνου και κατ’ επέκταση στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που συνδέονται με την έλλειψή του.

Υπάρχουν έρευνες που να επιβεβαιώνουν τη συμβολή του κολλαγόνου στην αντιγήρανση; Τι δείχνουν αυτές;
Δερματολογικές κλινικές μελέτες, σε διάφορες χώρες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του κολλαγόνου. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έδειξαν ότι το κολλαγόνο βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του δέρματος και της ενυδάτωσής του, προάγει την πυκνότητα των ινοβλαστών και ενισχύει έτσι τον σχηματισμό ινιδίων κολλαγόνου στο δέρμα, με απώτερο σκοπό τη σύσφιξή του. Επίσης, κλινικές μελέτες με υδρολυμένο κολλαγόνο PEPTAN™ έδειξαν ότι με χρήση 12 εβδομάδων επιτυγχάνεται βελτίωση της κατάστασης και της δομής του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, αποδείχθηκε2,3,4 ότι η ενυδάτωση του δέρματος βελτιώνεται κατά 28%, και οι ρυτίδες μειώνονται κατά 24%.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ εξωτερικής εφαρμογής (κρέμες) και λήψης από το στόμα (υγρό, πόσιμο κολλαγόνο);
Η εφαρμογή κρεμών στην επιδερμίδα έχει δράση μόνο στις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος. Η λήψη κολλαγόνου από το στόμα, έχει αποτελέσματα και στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, παρέχοντας μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα της αντιγήρανσης.

Με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλέξουμε το σκεύασμα που θα χρησιμοποιήσουμε;
Το υδρολυμένο κολλαγόνο, λόγω της ιδιαίτερης σύστασής του και των πεπτιδίων που περιέχει, θεωρείται η πλέον απορροφήσιμη μορφή από τον οργανισμό, χωρίς να επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα επώνυμα και δοκιμασμένα προϊόντα με γνωστοποίηση στον ΕΟΦ και σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού επιστήμονα, ιατρού, φαρμακοποιού ή διαιτολόγου.

Παντελής Σουβατζίδης
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Ερμού 75, Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310242033,
www.dermatherapy.gr

Πηγές:
1. Varani J., Dame M., Rittie L., Fligiel S., Kang S., Fischer G., Voorhees J., Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin, Roles of Age-Dependent Alteration in Fibroblast Function and Defective Mechanical Stimulation, Am J Pathol. Jun 2006; 168(6): 1861–1868.
2. Sumida, E., Hirota, A., Kuwaba, K., Kusubata, M., Koyama, Y., Araya, T. Irie, S. and Kasugai, S. 2004. The effect of oral ingestion of collagen peptide on skin hydration and biochemical data of blood. Journal of nutritional food, 7(3): 45-52.
3. Clinical study YNTKK-2008-4144, Souken, Japan.
4. Clinical study 2008-AOO654-51, Dermscan, France

BEAUTIN™ COLLAGEN

Ομορφιά εκ των έσω
Το BEAUTΙΝ™ COLLAGEN περιέχει υψηλής ποιότητας υδρολυμένο κολλαγόνο Peptan™, σε μορφή πεπτιδίων για αυξημένη απορρόφηση, είναι ενισχυμένο με υαλουρονικό οξύ, ενώ περιέχει και βιταμίνες A, B Complex, C και ψευδάργυρο. Συμβάλλει στην ενίσχυση της φυσιολογικής παραγωγής κολλαγόνου από τον οργανισμό και ως εκ τούτου:

  • ενισχύει την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας εκ των έσω
  • βελτιώνει την όψη του δέρματος και δυναμώνει μαλλιά και νύχια
  • ενδυναμώνει τους συνδετικούς ιστούς, τους χόνδρους και τις αρθρώσεις
  • έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Σε δύο υπέροχες γεύσεις, φράουλα – βανίλια και μάγκο – πεπόνι για να επιλέξετε!