«Δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε πανάκριβες κρέμες, μπότοξ ή άλλες παρεμβατικές θεραπείες προκειμένου να διατηρήσουμε το δέρμα μας νέο και υγιές». Αυτό υποστηρίζει ο «γκουρού της ιατρικής και των ολιστικών θεραπειών αντιγήρανσης και ομορφιάς», δρ. John Tsagaris. Για του λόγου το αληθές, ο ίδιος, αν και 45 χρονών, φαίνεται τουλάχιστον 10 χρόνια νεότερος! Πριν από 2 χρόνια, μάλιστα, εφάρμοσε τον «κοσμητικό βελονισμό», τη φημισμένη του θεραπεία, στη δημοφιλή εκπομπή «10 years younger» στο Channel 4 στην Αγγλία. Στο πλαίσιο της εκπομπής, 2 γυναίκες αφέθηκαν στα χέρια ειδικών για να αλλάξουν την εμφάνισή τους. Την πρώτη γυναίκα ανέλαβαν θεραπευτές που χρησιμοποιούν φυσικούς τρόπους -μεταξύ των οποίων και ο δρ. Tsagaris- και στη δεύτερη εφαρμόστηκαν επεμβατικές θεραπείες (π.χ. πλαστικές επεμβάσεις), ενώ το κοινό καλούνταν να επιλέξει μεταξύ των δύο. «Είμαι περήφανος που το αποτέλεσμα, παρ’ όλες τις ριζικές αλλαγές στις οποίες υπεβλήθη η δεύτερη παίκτρια, ήταν ισοπαλία!», δηλώνει ο ίδιος. Μπορούμε, λοιπόν, πράγματι να προστατεύσουμε το δέρμα μας ουσιαστικά και μόνο με φυσικούς τρόπους; Ο ειδικός λέει κατηγορηματικά «Ναι». Ας μάθουμε γιατί…

Η γνώμη του για…

Τις τροφές που επιβαρύνουν το δέρμα
Βασικός εχθρός του δέρματος είναι η ζάχαρη (κυρίως η γλυκόζη), η οποία επιτίθεται στις ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου στο δέρμα, με αποτέλεσμα να τις σπάει και να δημιουργεί ελεύθερες ρίζες. Έτσι, το τοξικό περιβάλλον γύρω από τα δερματικά κύτταρα και τους ινοβλάστες δημιουργεί προδιάθεση για φλεγμονές (σπυράκια, πρόωρη γήρανση, χαλάρωση). Επικίνδυνα για το δέρμα είναι, επίσης, τα γαλακτοκομικά (κυρίως όσα προέρχονται από αγελάδα), το κόκκινο κρέας και οι απλοί υδατάνθρακες (που μετατρέπονται εύκολα σε ζάχαρη), γιατί αποτελούν παράγοντες για την εμφάνιση φλεγμονών. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι εξαιρούμε τις τροφές αυτές από το διαιτολόγιό μας, αλλά τις καταναλώνουμε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Το πώς αντιδρά το δέρμα μας
Η ομορφιά και η υγεία του δέρματός μας εξαρτώνται όχι μόνο από το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά και από τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα μας εσωτερικά, από τη λειτουργία π.χ. του πεπτικού ή του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πολλοί έφηβοι, για παράδειγμα, έχουν «προβληματικό» δέρμα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα πολύ καλό δέρμα, το οποίο απλώς κάνει έκκληση για βοήθεια, εκδηλώνοντας την ανισορροπία που υπάρχει σε ορμονικό και πεπτικό επίπεδο. Οι έφηβοι βρίσκονται από τη μια πλευρά σε ορμονική έξαρση και από την άλλη το πεπτικό τους σύστημα φωνάζει «Δώσε μου σωστή τροφή και μη φας μπέργκερ και σουβλάκια!». Το δέρμα θέλει να αποτοξινώσει το σώμα, γι’ αυτό και ζητάει βοήθεια. Όταν, λοιπόν, το δέρμα είναι σε εγρήγορση (όπως συμβαίνει σε τέτοιες ηλικίες), ανταποκρίνεται γρήγορα και προσπαθεί να βοηθήσει. Πώς; Βγάζοντας σπυράκια! Όσο μεγαλώνουμε, όμως, η δυνατότητα αυτή του δέρματος χάνεται, τα σπυράκια μειώνονται και τυχόν ανισορροπία εκδηλώνεται σε άλλα επίπεδα (π.χ. στο συκώτι).

Τη διατροφή των Ελλήνων
Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε στην Ελλάδα τη δίαιτα των Εσκιμώων ή των Γιαπωνέζων. Ο Εσκιμώος καταναλώνει λιπαρά ψάρια για να ζεσταθεί, ενώ ο Κινέζος αρκείται σε μια κούπα ρύζι, γιατί έξω έχει 35 βαθμούς. Οι Έλληνες πρέπει να χρησιμοποιούν τις διατροφικές πηγές της πατρίδας τους. Το λάθος που κάνουν πολλοί είναι η επεξεργασία των τροφών. «Μα, τρώω πολύ ελαιόλαδο», μου λένε πελάτισσές μου. «Πώς το τρώτε;», τις ρωτάω. «Τηγανίζω τα φαγητά μου», απαντάνε. Έτσι, όμως, καταστρέφουν όλες τις ιδιότητές του. Δεν αρκεί να γεμίζουμε το στομάχι μας, πρέπει να δίνουμε ουσιαστική τροφή στο σώμα. Το να μην καταναλώνουμε υδατάνθρακες είναι η μεγαλύτερη βλακεία που έχω ακούσει. Δεν μπορεί ο Έλληνας να ζήσει χωρίς ψωμί και να τρέφεται με σούσι! Το πρόβλημα είναι ότι το αλεύρι είναι χημικά κατεργασμένο. Το ψωμί μπορεί να είναι άριστης ποιότητας όταν το πλάθουμε οι ίδιοι με αγνά υλικά. Έτσι, το σώμα θα λάβει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και δεν θα νιώθουμε την ανάγκη να φάμε όλο το καρβέλι. Όταν δίνουμε στον οργανισμό τροφές που δεν του προσφέρουν τίποτα, ζητάει κι άλλο, με την ελπίδα ότι θα πάρει ό,τι χρειάζεται. Και επειδή αυτό δεν συμβαίνει, αποθηκεύει λίπος για να να το χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης.

Το νερό
Ακούω άτομα που δεν πίνουν ούτε ένα ποτήρι νερό την ημέρα. Η ανάγκη τους για νερό έχει αντικατασταθεί με την ανάγκη για τροφή. Έτσι, εμφανίζεται αφυδάτωση των ιστών και του δέρματος, τοξικότητα, όξινο περιβάλλον στα κύτταρα και προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, πολλοί παράγοντες συντελούν στην κακή απορρόφηση του νερού από τον οργανισμό. Για παράδειγμα, το νερό σήμερα είναι μολυσμένο, καλό, λοιπόν, είναι να χρησιμοποιούμε φίλτρα στη βρύση μας. Εγώ προτιμώ το εμφιαλωμένο και προσπαθώ να αγοράζω -όσο επιτρέπει η τσέπη μου- γυάλινα μπουκάλια, γιατί το πλαστικό διευκολύνει την απελευθέρωση χημικών ουσιών μέσα στο νερό. Εναλλακτικά, βάζω στο νερό μια φλούδα λεμονιού, για να μειωθεί η τοξικότητά του, ενώ έχω και ειδικό μηχάνημα με όζον. Ο καταναγκασμός, πάντως, να πίνουμε 2 λίτρα νερό την ημέρα δεν έχει νόημα. Αν συνηθίζω να πίνω ένα ποτήρι, δεν μπορώ ξαφνικά να πιω 2 λίτρα, γιατί θα τρέχω συνεχώς στην τουαλέτα. Πρέπει να εκπαιδεύσω σταδιακά τον οργανισμό μου να μάθει να το απορροφά.

Τον ήλιο
Ο ήλιος, όσο ευεργετικός κι αν είναι, παράλληλα είναι και επικίνδυνος για το δέρμα, γιατί ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο ένζυμο του δέρματος, την ελαστάση (elastase), που «σπάει» την ελαστίνη και το κολλαγόνο, επιφέροντας χαλάρωση και βγάζοντας στην επιφάνεια παλαιότερους τραυματισμούς του δέρματος (π.χ. καψίματα), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πανάδες ή ακόμα και καρκινώματα. Το αντιηλιακό, λοιπόν, είναι υποχρεωτικό ακόμα και το χειμώνα, σε μέρες με ηλιοφάνεια. Διαφωνώ, όμως, ριζικά με τη μόδα που θέλει τις ενυδατικές κρέμες να έχουν φίλτρο προστασίας στη σύνθεσή τους. Ο δείκτης προστασίας που περιέχει η ενυδατική κρέμα έχει διάρκεια ζωής 20΄, οπότε δεν μας προστατεύει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, «σπάει» χημικά πάνω στο δέρμα, εμποδίζοντάς το να αναπνεύσει. Η συμβουλή μου είναι να χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα ξεχωριστά από το αντιηλιακό. Έχετε το αντιηλιακό στην τσάντα σας και βάλτε το μόνο όταν το χρειαστείτε. Μια καλή εναλλακτική λύση για το χειμώνα είναι τα make-up με δείκτη προστασίας, τα οποία δεν αλληλεπιδρούν χημικά με το δέρμα, παρέχουν καλυπτικότητα, αλλά και προστασία από τον ήλιο. Γενικά, τα αντιηλιακά τα θεωρώ αναγκαίο κακό, επειδή το δέρμα μας δεν είναι εξοικειωμένο με τέτοιου είδους καλλυντικά. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι που χρησιμοποιούμε πολλά αντιηλιακά (και καλά κάνουμε), βγάζουμε περισσότερα σπυράκια.

Τον εαυτό του
Το δέρμα είναι η μεγάλη μου αγάπη και από ερευνητική πλευρά και ως στάση ζωής. Ένα καλό δέρμα αντικατοπτρίζει τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία. Γι’ αυτό και προσπαθώ να φροντίζω και το εξωτερικό και το εσωτερικό περιβάλλον. Προσέχω τη διατροφή μου, αποφεύγω τη ζάχαρη, προσπαθώ να πηγαίνω γυμναστήριο και χρησιμοποιώ κινεζικά βότανα που ρυθμίζουν τις ανάγκες του προσώπου μου. Ένας καλός καθαρισμός με ένα απολεπιστικό προϊόν είναι μέσα στη ρουτίνα μου. Πιστεύω, επίσης, πολύ σε φυσικής προέλευσης serum. Έρχονται στο γραφείο μου κυρίες με πανάκριβες ενυδατικές κρέμες και το δέρμα τους είναι αφυδατωμένο. Μια καλή ενυδατική κρέμα προστατεύει τις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος, δεν επεμβαίνει όμως στις εσωτερικές, όπου βρίσκεται το «εργοστάσιο» της λειτουργικότητας του δέρματος. Από την άλλη, τα serum, λόγω της μοριακής τους δομής, εισχωρούν στις λιποπρωτεϊνικές στιβάδες της επιδερμίδας, ενυδατώνοντας το δέρμα εσωτερικά. Φανταστείτε το serum σαν το εσώρουχο του δέρματος και την ενυδατική κρέμα σαν το παντελόνι. Προτιμώ ένα καλό serum παρά μια ακριβή ενυδατική κρέμα.

Την κλασική και την κινεζική ιατρική
Η κινεζική και η κλασική ιατρική ασχολούνται με τα ίδια πράγματα και έχουν την ίδια βασική γνώση, η οποία όμως μεταφράζεται με διαφορετική ορολογία. Είναι σαν να κάνουμε την ίδια δουλειά στον υπολογιστή χρησιμοποιώντας διαφορετικό software, ο ένας υπολογιστής PC και ο άλλος MAC! Έξι χιλιάδες χρόνια πριν, όταν αναπτύχθηκε η κινεζική ιατρική, δεν είχαμε ούτε μικροσκόπια, ούτε ακτινογραφίες, ούτε εξετάσεις αίματος για να εξηγήσουμε με μοντέρνους όρους τα προβλήματα υγείας. Όταν λέμε π.χ. ότι το «γιν» μιας γυναίκας είναι χαμηλό, πιθανόν να αναφερόμαστε στη μείωση των ορμονών ή στην πρόωρη εμμηνόπαυση. Οι όροι της κινεζικής ιατρικής μπορεί να ακούγονται γενικοί, έχουν όμως επιστημονικό υπόβαθρο. Στην Αγγλία, μάλιστα, η κινεζική ιατρική είναι ενσωματωμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εγώ προσωπικά δανείζομαι τη σοφία εκατοντάδων ετών της κινεζικής ίασης και τα επιτεύγματα της συμβατικής δυτικής ιατρικής και τα μετουσιώνω σε πρακτική φιλοσοφία με εξαιρετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς μου.

Τον κοσμητικό βελονισμό
Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία στο χώρο των κοσμητικών θεραπειών, που υπόσχεται την ανοικοδόμηση της αρχιτεκτονικής του δέρματος. Επιχειρούμε να αλλάξουμε τη δομή του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο εσωτερικό του δέρματος αντικαθιστώντας τα γερασμένα κολλαγόνα με νέα, πιο υγιή και ανθεκτικά, αλλά και με μεγαλύτερο όγκο. Ο κοσμητικός βελονισμός επεμβαίνει σε όλα τα στρώματα του δέρματος και όχι μόνο στην επιδερμίδα -όπως η πλειονότητα των υπόλοιπων θεραπειών-, αγγίζοντας ακόμα και μυϊκές στιβάδες του προσώπου. Σκοπός είναι να αναπλάσουμε το δέρμα, να συμβάλουμε στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, να διεγείρουμε τους ινοβλάστες (κύτταρα υπεύθυνα για την παραγωγή υαλουρονικού οξέος, κολλαγόνου και ελαστίνης) και να ομαλοποιήσουμε το βιορυθμό των δερματικών κυττάρων, ακολουθώντας το βιολογικό ρυθμό των 28 ημερών που χρειάζεται το δέρμα για να ανανεωθεί. Με την πάροδο των χρόνων, ο ρυθμός ανάπλασης του δέρματος μειώνεται σημαντικά. Γι’ αυτό είναι σημαντική η επανάληψη της θεραπείας, η οποία αναπροσαρμόζει την ανάπλαση του δέρματος με θεαματικά αποτελέσματα που φαίνονται από την πρώτη κιόλας θεραπεία. Το διάστημα της θεραπείας εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία ή η το δέρμα, ενώ η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κανείς τη θεραπεία είναι κοντά στα 30. Η μεγαλύτερη, πάντως, ασθενής που έχω αναλάβει στην Αγγλία είναι 82 χρονών και μοιάζει με 60! Ο κοσμητικός βελονισμός όχι μόνο δεν αντενδείκνυται όταν έχουν προηγηθεί θεραπείες όπως το μπότοξ, αλλά είναι συμπληρωματικός. Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιώ μια συγκεκριμένη τεχνική που βοηθά τη μικροκυκλοφορία του δέρματος (η οποία μειώνεται σημαντικά με θεραπείες όπως το μπότοξ). Παράλληλα, με τον κοσμητικό βελονισμό αντιμετωπίζονται περιπτώσεις ασθενών με αποτυχημένες κοσμητικές επεμβάσεις, αλλά και σοβαρές δερματοπάθειες (π.χ. έκζεμα, ψωρίαση, ακμή). Το κόστος της συνεδρίας, διάρκειας 1 ώρας, είναι 250€.

Τις επεμβάσεις και τα μπότοξ
Δεν είμαι κατά των αισθητικών επεμβάσεων ή οποιωνδήποτε παρεμβάσεων στο δέρμα, αν μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας. Είμαι ο πρώτος που θα έκανε μίνι λίφτινγκ ή οτιδήποτε άλλο όταν και εφόσον θα το χρειαζόμουν. Είμαι, όμως, εναντίον των επεμβάσεων που δεν βοηθούν ουσιαστικά το δέρμα. Το μπότοξ αδρανοποιεί τη σύσπαση των μυών μιας συγκεκριμένης περιοχής για να εμποδίσει την επαναλαμβανόμενη σύσπαση του δέρματος, η οποία είναι ο κύριος παράγοντας σπασίματός του και δημιουργίας ρυτίδων. Δεν ευεργετεί, όμως, το δέρμα σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο. Είναι σαν ένα πολύ καλό make-up που κρύβει το σύμπτωμα. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι ότι εκφραζόμαστε. Το δέρμα μας σπάει και εξαιτίας πολλών ακόμα παραγόντων (π.χ. κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, κάπνισμα).

Για τα πίλινγκ
Όσο για τα πίλινγκ και τα λέιζερ, αυτά βοηθούν στην επιφανειακή αναμόρφωση της επιδερμίδας (εξωτερικές στιβάδες του δέρματος) μειώνοντας ή απομακρύνοντας ουλές, πανάδες και μικροαγγεία. Το δέρμα, όμως, μετά από τέτοιες θεραπείες, είναι τραυματισμένο, οπότε χρειάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ καλή προστασία από τον ήλιο (απαιτείται δείκτης προστασίας 50), βαθιά ενυδάτωση και υιοθέτηση μιας σωστής διατροφής και περιποίησης.

Τις Ελληνίδες
Οι Ελληνίδες παθιάζονται με την εμφάνισή τους, γιατί γνωρίζουν ότι είναι όμορφες. Τις βοηθούν τα χαρακτηριστικά τους, τα υπέροχα μάτια τους, το πολύ ωραίο δέρμα τους. Οι νέες, μάλιστα, γενιές Ελληνίδων είναι πιο όμορφες από τις προηγούμενες. Η Ελληνίδα έχει αποκτήσει πολύ καλό γενετικό υλικό και έχει μάθει να περιποιείται τον εαυτό της. Δεν πρέπει, όμως, να καταφεύγει σε επεμβατικές θεραπείες από μικρή ηλικία, αλλά να προσφέρει ουσιαστικά πράγματα στο δέρμα της, ώστε να το διατηρεί νεανικό και υγιές.


Ποιος είναι;

Ο δρ. John Tsagaris έχει σπουδάσει την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και έχει εξειδικευτεί σε κλινικές δερματοπάθειες και θεραπείες αντιγήρανσης, ομορφιάς και ευεξίας προσώπου και σώματος σε νοσοκομεία του Πεκίνου. Στην ιδιωτική του κλινική «John Tsagaris Clinic», στο Knightsbrigde του Λονδίνου, εφαρμόζει την κινεζική πρακτική ιατρική, με εξειδίκευση στους τομείς της υγείας και της ομορφιάς του δέρματος, ενώ ορισμένες ημέρες του μήνα βρίσκεται στην Αθήνα για τους έλληνες ασθενείς του.
Info: www.johntsagaris.co.uk