Εν αρχή ην η υδροθεραπεία
O καλύτερος τρόπος για να απορροφήσει το δέρμα μας τα ωφέλιμα συστατικά που θα του προσφέρουμε είναι ο συνδυασμός της ζεστής θερμοκρασίας και του νερού, σαν ένα είδος υδροθεραπείας. Η υδροθεραπεία είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια -για την ακρίβεια έγινε γνωστή από τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη- και είναι μια εξαιρετική μέθοδος αποτοξίνωσης και χαλάρωσης. Ωστόσο, για να απολαύσουμε τα οφέλη της, χρειάζεται να κάτσουμε στην μπανιέρα τουλάχιστον 20΄, προκειμένου να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος. Προσοχή: Η σωστή θερμοκρασία του νερού είναι σημαντική. Αποφεύγουμε το καυτό νερό, γιατί αφενός δεν θα αντέξουμε πολλή ώρα μέσα σε αυτό και αφετέρου η εφίδρωση που θα προκληθεί αργότερα θα αποβάλλει ό,τι συστατικά εφαρμόσουμε στο δέρμα.

Tips
* Πριν γεμίσουμε την μπανιέρα με νερό, κάνουμε ένα ντους για να απομακρύνουμε τους ρύπους και το σμήγμα από το δέρμα μας.
* Εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο που θα μείνουμε στην μπανιέρα και απλώνουμε στο πρόσωπό μας μια ενυδατική μάσκα, η οποία θα διεισδύσει σε βάθος χάρη στη ζεστή θερμοκρασία.
* Αν έχουμε πολύ ξηρή επιδερμίδα, αντί να ρίξουμε μαλακτικά έλαια ή άλατα μέσα στο νερό, απλώνουμε στο σώμα μας ένα body butter και έπειτα μπαίνουμε στην μπανιέρα.
* Αν έχουμε ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ, έχουμε πιει αλκοόλ ή έχουμε καπνίσει πολύ, προτιμάμε ένα μπάνιο αποτοξίνωσης (ρίχνουμε στην μπανιέρα μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια ή άλατα που θα διεγείρουν τη λεμφική κυκλοφορία).
* Μετά το μπάνιο, φοράμε άνετα ρούχα από μαλακό ύφασμα και ιδανικά ξαπλώνουμε στο κρεβάτι. Γι’ αυτό, η συγκεκριμένη διαδικασία ενδείκνυται τις βραδινές ώρες.

Τα αιθέρια έλαια της αποτοξίνωσης
* Βασιλικός
* Κυπαρίσσι
* Σησαμέλαιο
* Ρίγανη
* Μαύρο πιπέρι
* Tζίντζερ

Spa με περιτύλιγμα
Ενδεχομένως τα έχουμε δοκιμάσει σε κάποιο spa. Τα body wraps είναι μία μέθοδος σύμφωνα με την οποία ο ειδικός απλώνει στο σώμα μας ένα μείγμα σαν λάσπη και στη συνέχεια μας τυλίγει με ένα ειδικό υλικό σαν φιλμ, προκειμένου να παγιδεύσει τη θερμοκρασία και τα συστατικά να διεισδύσουν στο δέρμα μας. Το αποτέλεσμα των body wraps είναι συνήθως βαθιά αποτοξινωτικό και βοηθά στο αδυνάτισμα. Βody wraps μπορούμε να κάνουμε και στο σπίτι μας, αρκεί να επενδύσουμε χρόνο και όρεξη. Ωστόσο, μία και μόνο εφαρμογή δεν πρόκειται να έχει αποτελέσματα. Αντίθετα, με μία εφαρμογή κάθε 10 ημέρες, θα διαπιστώσουμε μεγάλη διαφορά στον τόνο και την υφή της επιδερμίδας μας, αλλά και απώλεια πόντων. Ίσως να χωρέσουμε και στο στενό μας τζιν που έχουμε καταχωνιάσει στην ντουλάπα.

Τips
* Το μασάζ με μια βούρτσα στις προβληματικές περιοχές διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και ανοίγει τους πόρους. Πριν απλώσουμε το προϊόν, βουρτσίζουμε με κυκλικές κινήσεις, ακολουθώντας την κίνηση της λέμφου (από κάτω προς τα πάνω με κατεύθυνση την καρδιά).
* Κάποια προϊόντα με λάσπη περιέχουν συστατικά όπως το πιπέρι, που ζεσταίνουν το δέρμα όταν έρχονται σε επαφή μαζί του. Ενδεχομένως μετά την εφαρμογή να νιώσουμε μιαν αίσθηση μυρμηγκιάσματος. Αυτό είναι καλό! Σημαίνει ότι το προϊόν δουλεύει.
* Όποιο προϊόν κι αν χρησιμοποιήσουμε, δεν θα αποφύγουμε το πασάλειμμα. Άρα, για να μη λερώσουμε το μπάνιο μας, απλώνουμε μια παλιά πετσέτα στο πάτωμα και εφαρμόζουμε το προϊόν με τα χέρια μας.
* Αφού απλώσουμε τη λάσπη, τυλίγουμε 3-4 φορές το σώμα μας ή τα σημεία στα οποία θέλουμε να εστιάσουμε με μια κοινή μεμβράνη (που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ). Έπειτα, φοράμε το μπουρνούζι μας και περιμένουμε τόση ώρα όση αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος.
* Τέλος, ξετυλίγουμε τη μεμβράνη στο μπάνιο, κάνουμε ένα χλιαρό ντους μόνο με νερό και ξαπλώνουμε. Οι βραδινές ώρες ενδείκνυνται γι’ αυτή την περιποίηση, γιατί τα συστατικά της λάσπης έχουν εισχωρήσει στο δέρμα και δουλεύουν όσο κοιμόμαστε.

Αλατοθεραπεία:
Μια πρωτότυπη εναλλακτική μέθοδος
Μια πολύ ενδιαφέρουσα θεραπεία είναι εκείνη με το αλάτι. Γεμίζουμε την μπανιέρα ζεστό νερό και ρίχνουμε 2-3 χούφτες ορυκτό αλάτι, το οποίο μπορούμε να βρούμε σε βιολογικά καταστήματα. Σύμφωνα με τον κ. Ιωσήφ Αποστολίδη, ιδιοκτήτη του «Αλατοσπηλαίου» στη Γλυφάδα, τα ιχνοστοιχεία αλατιού (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρος, νάτριο, ιώδιο κ.ά. – συνολικά 84) είναι στοιχεία που ο οργανισμός μας απορροφά με φυσικό τρόπο μέσω της αναπνοής και των πόρων και δρουν ευεργετικά σε διάφορες παθήσεις, όπως:
* Αναπνευστικές λοιμώξεις
* Καρδιαγγειακά νοσήματα
* Υποθυρεοειδισμός
* Δερματοπάθειες
* Αντιμετώπιση παχυσαρκίας
* Διαταραχές νευρικού και σκελετικού συστήματος

«Αν, μάλιστα, συνδυάσουμε την παραπάνω θεραπεία με μασάζ τύπου Rejuvance, θα διαπιστώσουμε ορατή λάμψη και φρεσκάδα στην όψη μας», τονίζει ο κ. Αποστολίδης.

TIP: Αν έχουμε δερματικές παθήσεις ή δυσχρωμίες, βάζουμε σε ένα μπουκάλι με βαποριζατέρ 2-3 κουταλιές ορυκτό αλάτι και το ψεκάζουμε απευθείας στα σημεία που θέλουμε.

Αντίο νεκρά κύτταρα!
Γιατί όταν κάνουμε απολέπιση στο σπίτι δεν έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με αυτά σε ένα spa; Τι κάνουμε λάθος; Μία επαγγελματική απολέπιση μοιάζει περισσότερο με μια συνεδρία μασάζ. Ο ειδικός εφαρμόζει το προϊόν κάνοντας μασάζ για αρκετή ώρα από την κορυφή ως τα νύχια. Οι περισσότερες από εμάς δεν διαθέτουμε πάνω από 5΄ κατά μέσο όρο, γιατί -κακά τα ψέματα- είναι μια βαρετή διαδικασία. Όμως, αν θέλουμε να κάνουμε το δέρμα μας τόσο απαλό και λαμπερό όπως μετά από ένα spa, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών: Ξεκινάμε από τις πατούσες και με τα δύο μας χέρια κάνουμε κινήσεις πάνω-κάτω, ακριβώς όπως όταν τρίβουμε το σώμα μας για να ζεσταθούμε. Προσοχή: Η απολέπιση πρέπει να γίνεται σε όλο το σώμα και όχι μόνο στις σκληρές περιοχές.

Tips
* Κάνουμε απολέπιση εκτός μπανιέρας σε στεγνό δέρμα, και αυτό γιατί το νερό θα διαλύσει τα συστατικά του scrub, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό.
* Αφού κάνουμε απολέπιση, μπαίνουμε στην μπανιέρα με χλιαρό νερό, χωρίς προηγουμένως να ξεβγάλουμε το προϊόν. Έτσι τα συστατικά του θα εισχωρήσουν στο δέρμα μας.
* Aν έχουμε ευαίσθητο δέρμα, αποφεύγουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία. Αντ’ αυτού, απλώνουμε στο σώμα μας γιαούρτι. Τα ένζυμά του θα προσφέρουν τα ίδια οφέλη στο δέρμα χωρίς τρίψιμο.
* Στα λιγότερο προσβάσιμα σημεία, όπως η πλάτη, χρησιμοποιούμε τη βούρτσα σώματος.
* Για έξτρα θρέψη, απλώνουμε πριν αλλά και μετά την απολέπιση ένα βούτυρο σώματος. Έτσι «κλειδώνουμε» την υγρασία στην επιδερμίδα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΙΩΣΗΦ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, ιδιοκτήτη του «Αλατοσπηλαίου» (Βουλιαγμένης 85 και Ανθέων, εμπορικό κέντρο «City Plaza» / Κατάστημα Νο 215, Ισόγειο, Γλυφάδα, τηλ.: 210-96.42.542), και την κ. ΜΑΙΡΗ ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΥ, πτυχιούχο αισθητικό με ειδικότητα στην κοσμετολογία (www. mfdayspa.gr).