1. Ποιο είδος βαφής μαλλιών κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις;

α) Η προσωρινή

β) Η ημιμόνιμη

γ) Η μόνιμη


2. Ποιο είδος βαφής επιβαρύνει περισσότερο την τρίχα;

α) Η προσωρινή

β) Η ημιμόνιμη

γ) Η μόνιμη


3. Πόσον καιρό πρέπει να περιμένετε μέχρι να ξαναβάψετε τα μαλλιά σας;

α) Τουλάχιστον 1 βδομάδα

β) Τουλάχιστον 2 βδομάδες

γ) Τουλάχιστον 3 βδομάδες

δ) Τουλάχιστον 4 βδομάδες


4. Τι από τα παρακάτω είναι ο χειρότερος εχθρός των βαμμένων μαλλιών;

α) Η έκθεση στο νερό

β) Η έκθεση στον ήλιο

γ) Και τα δύο

δ) Τίποτε από τα δύο


5. Η βαφή μαλλιών που χρησιμοποιείτε μπορεί να εφαρμοστεί και στα φρύδια

α) Σωστό

β) Λάθος


6. Αν τα μαλλιά σας είναι λευκά κατά το 50%, ποιος τύπος βαφής σάς ταιριάζει;

α) Η προσωρινή

β) Η ημιμόνιμη

γ) Η μόνιμη


7. Για να μάθετε αν είστε αλλεργική σε μια βαφή, πρέπει:

α) Να απλώσετε τη βαφή μόνο στις άκρες των μαλλιών και να περιμένετε 2 ώρες.

β) Να βάλετε λίγη ποσότητα στο εσωτερικό του αγκώνα σας ή του αφτιού δύο ημέρες πριν βάψετε τα μαλλιά.

γ) Να μυρίσετε τη βαφή και να δείτε αν σας προκαλεί βήχα ή δυσκολίες στην αναπνοή.


8. Ποιο από τα παρακάτω είναι φυσική βαφή μαλλιών που προέρχεται από φυτό;

α) Κρόκος

β) Χένα

γ) Χαμομήλι


9. Σύμφωνα με έρευνες, είναι ασφαλές να βάφετε τα μαλλιά σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

α) Σωστό

β) Λάθος


10. Τι ποσοστό γυναικών πάνω από τα 18 βάφουν τα μαλλιά τους;

α) Γύρω στο 10%

β) Γύρω στο 20%

γ) Πάνω από το 30%


11. Τι ποσοστό ανδρών πάνω από τα 40 βάφουν τα μαλλιά τους;

α) Γύρω στο 5%

β) Γύρω στο 10%

γ) Γύρω στο 30%

δ) Περίπου το 50%


12. Η βαφή αυξάνει την πυκνότητα των μαλλιών

α) Σωστό

β) Λάθος


13. Ποια πρωτεΐνη αποτελεί τη βάση του ιστού του τριχοθυλακίου, από το οποίο παράγεται και αναπλάθεται η τρίχα;


Οι σωστές απαντήσεις


1/ Απάντηση: γ

Οι μόνιμες βαφές κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στις πωλήσεις (περίπου το 80%). Ακολουθούν οι ημιμόνιμες, που είναι χρωμογαλακτώματα και διαρκούν περίπου 6-8 λουσίματα, ενώ λιγότερο δημοφιλείς είναι οι προσωρινές, που έχουν ως βάση τους το νερό και ξεπλένονται με το επόμενο λούσιμο.


2/ Απάντηση: γ

Οι χρωστικές ουσίες της μόνιμης βαφής εισχωρούν στον φλοιό της τρίχας και αλλάζουν τη δομή της, με αποτέλεσμα η υφή της να γίνεται πιο σκληρή και η υγρασία της να χάνεται πιο εύκολα. Για να ελέγξετε αυτές τις φθορές, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείτε σαμπουάν και μάσκες με πλούσιους θρεπτικούς και προστατευτικούς παράγοντες, όπως τα φυτικά βούτυρα ή οι σιλικόνες.


3/ Απάντηση: δ

Κάθε τεχνική επεξεργασία προκαλεί ένα είδος σοκ στην τρίχα, η οποία για να συνέλθει χρειάζεται τουλάχιστον ένα μήνα. Αν, λοιπόν, δεν σας ικανοποίησε το καινούργιο χρώμα στα μαλλιά σας, κάντε υπομονή μερικές βδομάδες. Διαφορετικά, μπορεί να προκαλέσετε ανεπανόρθωτες βλάβες στα μαλλιά σας, όπως ψαλίδα και αφυδάτωση.


4/ Απάντηση: γ

Το χλώριο ή το αλάτι σε συνδυασμό με τον ήλιο είναι η Νο 1 αιτία ξεθωριάσματος και αφυδάτωσης. Περιορίστε την έκθεση των μαλλιών σας φορώντας καπέλο ή κάποιο αντιηλιακό προϊόν που σφραγίζει τα λέπια της τρίχας και εμποδίζει τις ακτίνες UV να αλλοιώσουν το χρώμα.


5/ Απάντηση: β

Οι βαφές μαλλιών είναι σχεδιασμένες αποκλειστικά για το τριχωτό της κεφαλής και όχι για την περιοχή των ματιών, που είναι πολύ ευαίσθητη. Επομένως, ποτέ μην εφαρμόζετε μια βαφή μαλλιών στα φρύδια σας. Προτιμήστε τα ειδικά προϊόντα για ξάνοιγμα ή αν θέλετε να τα σκουρύνετε, τα μολύβια ή οι σκιές φρυδιών είναι ιδανικά.


6/ Απάντηση: γ

Η μόνιμη βαφή είναι η μόνη που έχει την ιδιότητα να απορροφάται από τον φλοιό της τρίχας προκειμένου να απομακρύνει τη φυσική χρωστική μελανίνη και να την αντικαταστήσει με την καινούργια απόχρωση. Έτσι, όταν έρθει σε επαφή με τα φυσικά λευκά μαλλιά σας, τους δίνει ομοιόμορφο αποτέλεσμα.


7/ Απάντηση: β

Πάντα πρέπει να κάνετε μια δοκιμή ευαισθησίας 48 ώρες πριν χρησιμοποιήσετε τη βαφή μαλλιών, ακόμα και αν είστε πιστοί εδώ και καιρό στην ίδια βαφή, διότι οι αλλεργίες μπορεί να παρουσιαστούν οποτεδήποτε.


8/ Απάντηση: β

Ποιος δεν γνωρίζει τη χένα, τη φυσική, υποαλλεργική βαφή που παράγεται από τα φύλλα και τις ρίζες του θάμνου Lawsonia inermis και αγαπάει το ζεστό και ξηρό κλίμα; Η αυθεντική χένα δίνει μια ημιμόνιμη καφε-κόκκινη απόχρωση (τα άλλα χρώματα που κυκλοφορούν προέρχονται από μείξεις της χένας με άλλα βότανα).


9/ Απάντηση: α

Πριν από πολλά χρόνια, οι βαφές μαλλιών περιείχαν ορισμένες δυνητικά παθογόνες ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, αλλά σήμερα οι περισσότερες δεν περιλαμβάνουν στις συνθέσεις τους τέτοια χημικά. Κάποιοι γιατροί είναι επιφυλακτικοί ως προς αυτό. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι νέες βαφές θέτουν σε κίνδυνο το έμβρυο. Όμως, σχεδόν όλοι οι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγετε να βάφετε τα μαλλιά σας κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γιατί τότε αναπτύσσονται οι νευρολογικές λειτουργίες του μωρού. Αν, ωστόσο, επιμένετε να βάφετε τα μαλλιά σας, προτιμήστε τις βιολογικές βαφές ή τις ανταύγειες.


10/ Απάντηση: γ

Πάνω από το ένα τρίτο το γυναικών ηλικίας 18 ετών και άνω βάφουν τα μαλλιά τους. Οι λόγοι ποικίλλουν: Είτε γιατί θέλουν μια αλλαγή, είτε για να ακολουθήσουν τη μόδα, είτε απλώς για να καλύψουν τις λευκές τρίχες.


11/ Απάντηση: β

Ένας στους δέκα άνδρες πάνω από τα 40 βάφει τα μαλλιά του και ο κύριος λόγος είναι για να καλύψει τις λευκές τρίχες.


12/ Απάντηση: β

Πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι μετά τη βαφή τα μαλλιά τους γίνονται πιο πυκνά. «Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της βαφής δεν αυξάνει το πάχος της τρίχας, αλλά σκληραίνει την υφή της. Το αποτέλεσμα είναι τα μαλλιά να διατηρούν τον όγκο τους και να δείχνουν πιο γεμάτα, σε αντίθεση με τις απαλές, λείες τρίχες, που γλιστρούν μεταξύ τους», εξηγεί ο δερματολόγος και διευθυντής μιας από τις καλύτερες ιδιωτικές κλινικές τριχολογίας δρ. John Gray.


13/ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ.

ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΕΚΦΥΟΝΤΑΙ ΑΝΑ ΟΜΑΔΕΣ 1-4 ΤΡΙΧΩΝ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΧΟΘΥΛΑΚΙΑ. ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΌ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΙΣΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ, που ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΤΗΝ ΤΡΙΧΑ.


Αποτελέσματα


9-12 σωστά: Συγχαρητήρια! Στη θεωρία πήρατε άριστα, καιρός να περάσετε στην πράξη. Τα μαλλιά σας δεν κινδυνεύουν.


5-8 σωστά: Δεν τα πήγατε άσχημα. Θα πρέπει όμως να ξαναδιαβάσετε πιο προσεκτικά το κουτί με τις οδηγίες χρήσης πριν βάψετε τα μαλλιά σας.


0-4 σωστά: Καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να σας κάνει ιδιαίτερα μαθήματα.