Από τις παραδοσιακές φαλτσέτες μέχρι τις ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές έχουν αλλάξει πολλά στο ανδρικό ξύρισμα. Το ζητούμενο, όμως, παραμένει πάντα το ίδιο: βαθύ ξύρισμα και απαλή επιδερμίδα χωρίς ερεθισμούς. Μια διαδικασία που θα σας βοηθήσουμε να την κάνετε χωρίς κόπο, σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερα κοψίματα και πόνο…


Το «κλειδί» για ένα σωστό ξύρισμα είναι η προετοιμασία της επιδερμίδας. Το πλύσιμο με χλιαρό νερό και ένα απαλό καθαριστικό προϊόν θα απομακρύνει τη λιπαρότητα και θα καθαρίσει τους πόρους της επιδερμίδας. Επιπλέον, όταν τα γένια απορροφούν ζεστό νερό, μαλακώνουν και κόβονται πιο εύκολα. Το πινέλο και η σαπουνάδα, που φέρνουν στο μυαλό μνήμες από μπαρμπέρικο, είναι στην πραγματικότητα η πιο αποτελεσματική προετοιμασία της επιδερμίδας, καθώς το μασάζ με το πινέλο ανασηκώνει τις πιο κοντές τρίχες και μαλακώνει πολύ καλά τα γένια. Ωστόσο, για το σύγχρονο άνδρα δεν νοείται ξύρισμα χωρίς αφρό ή τζελ ξυ­ρίσματος, που προστατεύει την επιδερμίδα, διατηρεί τα γένια απαλά κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος και μειώνει την τριβή μεταξύ λεπίδας και επιδερμίδας.


Ξεκινήστε το ξύρισμα από τις περιοχές όπου τα γένια είναι πιο μαλακά, ώστε να δώσετε παραπάνω χρόνο στα υπόλοιπα να μαλακώσουν. Εφαρμόστε τη λεπίδα στην κατεύθυνση που βγαίνουν τα γένια και όχι κόντρα, φροντίζοντας να μην ασκείτε μεγάλη πίεση και να ξεπλένετε συχνά το ξυραφάκι με ζεστό νερό. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι τα γένια πάνω από τα χείλη, στα μάγουλα και στο πιγούνι μεγαλώνουν με φορά προς τα κάτω, ενώ αυτά στο λαιμό έχουν φορά προς τα πάνω.
Η ιδανική σειρά για να προχωρήσετε είναι:
1| Μάγουλα
2| Λαιμός
3| Επάνω χείλος
4| Πιγούνι


Aν παρατηρήσετε την παραμικρή σκουριά, αν δείτε ότι κολλάνε γένια ή κρέμα ξυρίσματος, τότε πετάξτε το αμέσως. Τα χρησι­μοποιημένα ξυραφάκια σάς αναγκάζουν να ξυρίζετε επα­νειλημμένα το ίδιο σημείο, δημιουργώντας έτσι συνθήκες για περισσότερα κοψίματα, αμυχές, κοκκινίλες και τρίχες που γυρνάνε προς τα μέσα.


Είναι πρακτικές, δεν απαιτούν σαπουνάδα ή νερό και μεταφέρονται εύκολα παντού. Οι ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για άνδρες με πρόβλημα ακμής ή θυλακίτιδας και για ευαίσθητες επιδερμίδες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ηλεκτρική μηχανή δεν «φτάνει» το ίδιο βαθιά με ένα ξυράφι και δεν είναι αποτελεσματική στα πολύ σκληρά ή πυκνά γένια. Οι μηχανές, όμως, συνεχώς εξελίσσονται με νέες τεχνολογίες και σχεδιασμό για να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τη διαδικασία της αποτρίχωσης. Έτσι, θα βρείτε μηχανές με δύο ή περισσότερες περιστρεφόμενες κεφαλές, με ειδικές λεπίδες για τις φαβορίτες, ακόμη και μηχανές που απελευθερώνουν ενυδατική λοσιόν κατά τη χρήση τους. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική μηχανή σε στεγνή επιδερμίδα, κρατώντας τη σε κάθετη γωνία προς το δέρμα και προσέχοντας να μην ασκείτε μεγάλη πίεση.


Το καθημερινό ξύρισμα μπορεί να διαταράξει την ισορροπία στο επιφανειακό υδρολιπιδικό στρώμα της επιδερμίδας, που σκοπός του είναι να την προστατεύει από εξωτερικούς παράγοντες και να αποτρέπει την έξοδο της υγρασίας. Έτσι, η επιδερμίδα είναι εκτεθειμένη σε παράγοντες που προκαλούν ερεθισμούς, στην ξηρότητα και την αφυδάτωση. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό προϊόν για μετά το ξύρισμα με σύσταση πλούσια σε βιταμίνες και καταπραϋντικά συστατικά που προστατεύουν την επιδερμίδα από τις κοκκινίλες, τους ερεθισμούς και την ξηρότητα, ενυδατώνουν και αναζωογονούν, «κλείνοντας» ιδανικά τη διαδικασία του ξυρίσματος.


1› Πειράζει αν ξυρίζομαι πότε με ξυραφάκι και πότε με ξυριστική μηχανή;
Ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας είναι διαφορετικός όταν χρησιμοποιείτε ξυραφάκι και όταν χρησιμοποιείτε ξυριστική μηχανή. Καλό θα είναι να μείνετε πιστός σε μία από τις δύο μεθόδους, ώστε η ανάπτυξη της τρίχας να είναι σταθερή, όπως και η συμπεριφορά της επιδερμίδας σας.


Αρχικά ρίξτε κρύο νερό, το οποίο, λόγω της αγγειοσύσπασης που ­προκαλεί, κλείνει τους πόρους και σταματά μικρές αιμορραγίες. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, πιέστε τοπικά με ένα παγάκι και μετά αφήστε πάνω στο κόψιμο ένα κομμάτι βαμβάκι ή χαρτομάντιλο. Αν κόβεστε συχνά, εφαρμόστε τοπικά μια κρέμα με αντιβακτηριδιακές και στυπτικές ιδιότητες.


Μήπως το after shave σας περιέχει οινόπνευμα ή άρωμα; Αυτά τα δύο συστατικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς σε μια ευαίσθητη επιδερμίδα. Επιλέξτε ένα ενυδατικό balm που καταπραΰνει και προστατεύει την επιδερμίδα και αποφύγετε καθετί που περιέχει οινόπνευμα.


Η ανάπτυξη των τριχών προς τα μέσα συνήθως προκαλείται από το λανθασμένο ξύρισμα. Αν συνηθίζετε να ξυρί­ζεστε κόντρα, δημιουργείτε μια ανω­μα­λία στην έκφυση της τρίχας, με αποτέλεσμα, όταν μεγαλώνει, να κα­τευ­θύνεται προς τα μέσα. Με τους κανόνες του σωστού ξυρίσματος, θα αποφύγετε τις γυρισμένες τρίχες.