Γενικά

  • Αν δεν αισθανόμαστε καλά είναι προτιμότερο να ετοιμάσει κάποιος άλλος το φαγητό.
  • Δεν φτερνιζόμαστε και δεν μιλάμε την ώρα που ετοιμάζουμε το φαγητό για τυχών απώλεια σάλιου.
  • Δεν καπνίζουμε κατά το μαγείρεμα ή την προετοιμασία του φαγητού.
  • Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να μένουν έξω από την κουζίνα.
  • Τα μαγειρικά σκευή, τα πιάτα, τα ποτήρια, τα μαχιαροπίρουνα πρέπει να φυλάσσονται σε ντουλάπια, για να μην έρχονται σε επαφή με έντομα.

Αγορά & μεταφορά

  • Αρχικά ελέγχουμε αν το κατάστημα είναι καθαρό και τακτοποιημένο.
  • Ελέγχουμε αν τα προϊόντα κρέατος και τα πουλερικά είναι σωστά παγωμένα.
  • Καλό είναι τα κοτόπουλα να μην είναι συσκευασμένα, γιατί π.χ. δεν θα καταλάβουμε αν μυρίζουν.
  • Ελέγχουμε το χρώμα τους να είναι ζωηρό και η υφή τους να μην είναι κολλώδης.
  • Τα νωπά τρόφιμα πρέπει να είναι σε υαλοπίνακες και όχι εκτεθειμένα, γιατί μπορεί να μολυνθούν π.χ. από μύγες ή ανθρώπινο χέρι.
  • Καλό είναι ο υπάλληλος που έρχεται σε επαφή με νωπό προϊόν να φοράει γάντια.
  • Αγοράζουμε τα «ευαίσθητα» τρόφιμα τελευταία και τα διατηρούμε στις συσκευασίες τους.
  • Τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες για να μην υπάρξουν διαρροές.
  • Μεταφέρουμε τα τρόφιμα το συντομότερο δυνατόν στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ισοθερμικό δοχείο ή παγοκύστες.
  • Το «βιολογικό» δεν σημαίνει και «καθαρό».

Φύλαξη

  • Ψύχουμε τα τρόφιμα μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που θα τα βγάλουμε από το ψυγείο του καταστήματος. Αν κάνει ζέστη, τα ψύχουμε μέσα σε 1 ώρα.
  • Δεν πλένουμε το κρέας πριν το βάλουμε στο ψυγείο και δεν το τοποθετούμε σε συσκευασίες, που κλείνουν αεροστεγώς.
  • Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε δοχεία ή τα σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να αποφύγουμε τυχόν διαρροή υγρών.
  • Βάζουμε τα νωπά κρέατα πάνω σε σήτα για να μην έρχονται σε επαφή με τα υγρά τους και να στραγγίζουν ή τα τοποθετούμε σε πετσέτα.
  • Τοποθετούμε τα ωμά προϊόντα στα κάτω ράφια του ψυγείου και τα μαγειρεμένα στα πάνω.
  • Καλό είναι να φυλάσσουμε σε χωριστά ράφια τα λαχανικά, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά κτλ.
  • Δεν φορτώνουμε με πολλά τρόφιμα την κατάψυξη και το ψυγείο, γιατί μειώνεται η θερμοκρασία τους, επιτρέποντας έτσι τον πολλαπλασιασμό μικροβίων.
  • Δεν τοποθετούμε τα προϊόντα με της συσκευασίες τους μέσα στο ψυγείο, γιατί οι συσκευασίες περιέχουν μικρόβια.
  • Δεν τοποθετούμε πράγματα στα σημεία από όπου βγαίνει κρύος αέρας.
  • Δεν ανοίγουμε άσκοπα το ψυγείο.
  • Διατηρούμε τα ζεστά τρόφιμα σε θερμοκρασία άνω των 60°С και τα κρύα τρόφιμα σε θερμοκρασία κάτω των 4°С.
  • Δεν ξαναπαγώνουμε τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει, παρά μόνο αν έχουν μαγειρευτεί.