Ο χλοοτάπητας αποτελεί βασικό μέρος στους περισσότερους κήπους. Το πόσο καλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χλοοτάπητα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητά του.

Η λίγη αλλά τακτική φροντίδα, σας απαλλάσσει από περισσότερο κοπιαστικές επιδιορθώσεις, σε περίπτωση που ο χλοοτάπητας έχει υποστεί ζημιά. Το Α και το Ω για ένα καλό γκαζόν είναι το έδαφος και η επεξεργασία που του έχουμε κάνει πριν τη σπορά. Όλοι οι χλοοτάπητες απαιτούν εδάφη με πολύ καλή στράγγιση και αερισμό.

1ο βήμα: είναι η αφαίρεση των ζιζανίων που υπάρχουν από πριν στο χώρο όπου θα μπει το νέο γκαζόν. Αυτό γίνεται με τη χρήση ζιζανιοκτόνου.

2ο βήμα: αφού σκοτώσουμε όλα τα ζιζάνια, προσθέτουμε λίπασμα 20-20-20 με ιχνοστοιχεία 40 γρ/τμ και άμμο σε περίπτωση που το έδαφος είναι πολύ βαρύ.

3ο βήμα: στη συνέχεια τοποθετούμε το αρδευτικό σύστημα ποτίσματος. Με την τσουγκράνα ισοπεδώνουμε το έδαφος και έπειτα ποτίζουμε. Αφού βεβαιωθούμε ότι δεν λιμνάζει πουθενά νερό, αφήνουμε το χώμα για δυο μέρες να στεγνώσει.

4ο βήμα: είναι η σπορά του χλοοτάπητα. Αφού επιλέξουμε τον κατάλληλο σπόρο ανάλογα την εποχή, τον ρίχνουμε πεταχτά, αφού πρώτα τον ανακατέψουμε με άμμο. Για να έχουμε έναν πυκνό χλοοτάπητα, θα πρέπει να σπείρουμε 25-30 γρ/τμ. Έπειτα περνάμε από πάνω με την τσουγκράνα ώστε να παραχώσουμε ελαφρά το σπόρο και να ισιώσουμε την επιφάνεια.

5ο βήμα: μετά την σπορά, ποτίζουμε για 10 λεπτά κάθε 12 ώρες, για μία εβδομάδα και προσέχουμε το έδαφος να είναι αρκετά υγρό γιατί τα βλαστάρια αντιδρούν πολύ ευαίσθητα στην ξηρασία και ξεραίνονται γρήγορα. Όταν το γρασίδι μας αρχίζει να αναπτύσσεται, αρχίζουμε να μειώνουμε το πότισμα. Τους καλοκαιρινούς μήνες αποφεύγουμε το συχνό πότισμα, επειδή ο χλοοτάπητας είναι ευαίσθητος στις ασθένειες.

6ο βήμα: η εφαρμογή μυκητοκτόνου μια φορά το μήνα είναι απαραίτητη προληπτικά γιατί μας προστατεύει από πολλές προσβολές. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα παρατηρητικοί σε περίπτωση μεταχρωματισμού του χλοοτάπητα. Η «φουζαρίωση» είναι μία σοβαρή ζημιά, της οποίας το αποτέλεσμα είναι το γρασίδι να έχει καφέ-κίτρινο χρώμα αντί για απαλό πράσινο. Τα «δαχτυλίδια της μάγισσας» είναι ένας ακόμη μύκητας που καταστρέφει το γρασίδι γύρω από αυτόν.

Καλή επιτυχία στη δημιουργία του δικού σας χλοοτάπητα!