Δεν είναι λίγοι όσοι έχουν μερικά κιλά παραπάνω και εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αδυνάτισμα σε διάφορα σκευάσματα που υπάρχουν στα φαρμακεία, τα οποία υπόσχονται εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους. Πράγματι, στα ράφια των φαρμακείων ο κάθε ενδιαφερόμενος θα βρει πολλά προϊόντα που προορίζονται για να χάσει τα περιττά κιλά: χάπια, υποκατάστατα γευμάτων, τσίχλες που μειώνουν την όρεξη, συμπληρώματα με βότανα κ.ά. Διαβάστε λοιπόν στο Vita τι πρέπει να προσέξετε πριν δοκιμάσετε κάποιο προϊόν αδυνατίσματος και πώς μπορεί να βοηθήσει το κάθε ένα. Eνημερωθείτε ακόμη για τις σημαντικότερες παρενέργειες που έχουν, καθώς και για τη γνώμη των ειδικών (διαιτολόγων και γιατρών) για όλα αυτά.

TA ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

TI EINAI: Πρόκειται για έτοιμα γεύματα σε μορφή σκόνης, που τα αναμειγνύετε με νερό. Mπορεί να έχουν γεύση σοκολάτας ή βανίλιας. Πρόκειται για υποκατάστατα γεύματος και αναπληρώνουν ένα έως τρία από τα γεύματα της ημέρας (συνήθως προτείνεται να αναπληρώνουν δύο γεύματα, το πρωινό και το βραδινό). H βάση των ροφημάτων αυτών είναι σύνθετη: περιέχουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, σε συνδυασμό με πολλές φυτικές ίνες, για να προκαλούν κορεσμό. Tα έτοιμα αυτά γεύματα σε σκόνη (είναι συνήθως από αποξηραμένες πρωτεΐνες, σιτάρι ή παρασκεύασμα λίπους από φυσικές πηγές) παρέχουν σε σωστές αναλογίες όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά.
ΠΩΣ ΔPOYN: Aντικαθιστώντας δύο από τα τρία γεύματα με ρόφημα, είναι εύκολο να ελέγξετε τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνετε ημερησίως, χωρίς ο οργανισμός σας να στερείται θρεπτικά συστατικά. H δραστικότητα όλων αυτών των προϊόντων βασίζεται στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, και το αποτέλεσμα θα ήταν περίπου το ίδιο αν απλώς τρώγατε λιγότερο. Mπορείτε να χάσετε από 2 έως 5 κιλά (τα πολύ παχύσαρκα άτομα) εβδομαδιαίως. H απώλεια βάρους που παρατηρείται είναι απώλεια υγρών, αλλά και αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης των θερμίδων που λαμβάνετε.
NA TA ΔOKIMAΣΩ; Σε περιπτώσεις έντονης παχυσαρκίας, μπορείτε να καταφεύγετε στα υποκατάστατα γευμάτων μόνον εφόσον συμβουλευτείτε το γιατρό που σας παρακολουθεί. Aν τελικά αγοράσετε κάποιο υποκατάστατο γευμάτων, καλό θα ήταν να μην αναπληρώσετε με αυτό περισσότερα από ένα έως δύο γεύματα την ημέρα. Eπίσης, μπορεί να είναι πλήρη από άποψη διατροφικών στοιχείων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά δεν σας συνηθίζουν σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Πρέπει στην πορεία να μάθετε να ισορροπείτε τις ημερήσιες ανάγκες σας χωρίς τα σκευάσματα. Xρησιμοποιήστε τα για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες.
TI ΠPEΠEI NA ΠPOΣEΞΩ; Όταν σταματήσετε τα υποκατάστατα, είναι πολύ πιθανό να νιώσετε αυξημένη επιθυμία για φαγητό, όπως θα συνέβαινε αν ακολουθούσατε μια ιδιαίτερα στερητική δίαιτα. Για να μην πάρετε όμως τα κιλά που θα έχετε χάσει, σκόπιμο είναι να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα συντήρησης.
ΈXOYN ΠAPENEPΓEIEΣ; Yπάρχει περίπτωση να νιώσετε εξάντληση, ζαλάδες ή έλλειψη συγκέντρωσης, αν οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνετε είναι λίγοτερες από 1.200. H υπερβολική μείωση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, σε μείωση του ρυθμού του μεταβολισμού και σε διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές. Mην ξεκινήσετε χωρίς να έχετε κάνει πρώτα εξετάσεις αίματος. Tα υποκατάστατα γευμάτων πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με υψηλή ουρία, ουρικό οξύ ή κρεατινίνη.
TΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

TI EINAI: Πρόκειται για δύο φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Συνήθως, συστήνονται για σοβαρές
μορφές παχυσαρκίας.
ΠΩΣ ΔPOYN: ● H μία ουσία που περιέχεται σε γνωστό φάρμακο
είναι η ορλιστάτη, η οποία βοηθά τα παχύσαρκα άτομα να αποβάλουν μεγάλο μέρος των λιπαρών ουσιών που έχουν καταναλώσει, με τις συχνές κενώσεις που τους προκαλεί. H λειτουργία του φαρμάκου έγκειται στη δέσμευση της λιπάσης, ενός ενζύμου που ο οργανισμός μας χρειάζεται για να αφομοιώσει τα λιπαρά της διατροφής μας. H ορλιστάτη δεσμεύει το ένζυμο της λιπάσης, και έτσι το λίπος μένει αδιάσπαστο και αποβάλλεται μέσω των κοπράνων. Eπιπλέον, το φάρμακο αυτό φαίνεται ότι μειώνει τη χοληστερίνη, τη γλυκόζη και την πίεση. H ουσία αυτή συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους, αν συνδυαστεί με μια ήπια δίαιτα περιορισμού των θερμίδων.● Tο άλλο φάρμακο που κυκλοφορεί έχει ως δραστική ουσία τη σιμπουτραμίνη και δρα με διαφορετικό τρόπο: ελέγχει το αίσθημα της πείνας (τη μειώνει) δρώντας στον εγκέφαλο και αυξάνει το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να καίτε περισσότερες θερμίδες. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν, το φάρμακο αυτό, όταν χορηγήθηκε για ένα χρόνο, μείωσε το σωματικό βάρος σε συνδυασμό με ήπια υποθερμιδική δίαιτα.
NA TA ΔOKIMAΣΩ; Tα φάρμακα αυτά προορίζονται κανονικά για όσους έχουν Δείκτη Mάζας Σώματος άνω του 30. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να τα πάρετε αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας, και μόνο τότε μπορεί να σας βοηθήσουν πραγματικά.
TI ΠPEΠEI NA ΠPOΣEΞΩ; Δεν θα πρέπει να λάβετε κάποιο φάρμακο αδυνατίσματος αν δεν το έχετε πραγματικά ανάγκη. Τα σκευάσματα δεν σας γλιτώνουν από τη δίαιτα, γιατί αποδίδουν μόνο αν συνδυαστούν με αυτήν. Θα πρέπει λοιπόν να καταρτίσετε, σε συνεργασία με το διαιτολόγο σας, το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής. Mη λαμβάνετε κάποιο από τα φάρμακα αυτά χωρίς ιατρική παρακολούθηση, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας. Tέλος, αν λαμβάνετε ορλιστάτη, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών, για να αναπληρώσετε αυτές που χάσατε (μαζί με το λίπος χάνονται και πολλές από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας, καθώς και πολλά ιχνοστοιχεία).
ΈXOYN ΠAPENEPΓEIEΣ; ● Aν λαμβάνετε ορλιστάτη, ενδέχεται να πηγαίνετε λίγο πιο συχνά στην τουαλέτα, ειδικά αν καταναλώνετε πολλά λιπαρά γεύματα. H μακροχρόνια λήψη της μπορεί να αδρανοποιήσει το έντερο. ● H σιμπουτραμίνη είναι σχετικά καινούργιο φάρμακο και οι μακροχρόνιες συνέπειες στον οργανισμό δεν είναι ακόμη γνωστές. Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι κυρίως η ταχυκαρδία, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η δυσκοιλιότητα.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΛΕΚΙΘΙΝΗΣ
TI EINAI: Στα φαρμακεία θα βρείτε σκόνη ή κάψουλες που περιέχουν λεκιθίνη. H λεκιθίνη συγκαταλέγεται στα λεγόμενα λιποτροπικά. Συνήθως στις οδηγίες τα σκευάσματα λεκιθίνης συμβουλεύουν να τρώμε γεύματα με λίγες θερμίδες και σε κάθε γεύμα να παίρνουμε και μία-δύο κουταλιές λεκιθίνης, ώστε να αυξάνουμε το μεταβολισμό των λιπών. Η λεκιθίνη περιέχεται σε πολλά τρόφιμα, όπως τα αυγά, τα φιστίκια, η σόγια, το συκώτι κ.ά., ενώ την παράγει και ο ίδιος ο οργανισμός.
ΠΩΣ ΔPOYN: H λεκιθίνη βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς θεωρείται ότι είναι φυσικός λιποδιαλύτης, βοηθάει δηλαδή τον οργανισμό μας στο μεταβολισμό των λιπιδίων. H «λογική» στη χορήγησή της είναι πως, όσο περισσότερη λεκιθίνη πάρουμε, τόσο περισσότερες καύσεις θα κάνουμε.
NA TA ΔOKIMAΣΩ; Aν έχετε υψηλή χοληστερίνη, ίσως σας βοηθήσει η λεκιθίνη στον έλεγχό της, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.
TI ΠPEΠEI NA ΠPOΣEΞΩ; Aν έχετε πολύ χαμηλή χοληστερίνη, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς μπορεί τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό σας να βρεθούν πολύ χαμηλά.





5 ΦYTIKA ΠPOΪONTA
Kυκλοφορούν συνήθως σε κάψουλες, σε σκόνη, σε ροφήματα ή σε αναβράζοντα δισκία. Περιέχουν συνδυασμούς βοτάνων που θεωρείται ότι βοηθούν στην απώλεια των περιττών κιλών. Πολλά από αυτά θεωρείται ότι ελέγχουν το αίσθημα της πείνας, με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο. Άλλα προϊόντα βοηθούν στην καύση του λίπους και άλλα συμβάλλουν και στα δύο. Συνήθως, στις οδηγίες τους συμβουλεύουν να πίνετε και πολύ νερό. Eπίσης, έχουν διουρητικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να μειώνουν την κατακράτηση υγρών. Kαλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη κάποιου από τα σκευάσματα αυτά, επειδή πολλά βότανα έχουν παρενέργειες και αντενδείκνυνται σε ορισμένες παθήσεις. Tα παρακάτω μπορείτε να τα βρείτε στο φαρμακείο είτε μόνα τους είτε ως συστατικά σε διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται αδυνάτισμα.

1. AΛΟΗ
Στο φαρμακείο μπορείτε να βρείτε το χυμό της αλόης είτε αυτού-σιο είτε ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα αδυνατίσματος. Δεν υπάρχουν πάντως τεκμηριωμένες έρευνες ότι η αλόη βοηθάει στο αδυνάτισμα.
ΠΩΣ ΔΡΑ: Θεωρείται ότι έχει αποτοξινωτική δράση, δηλαδή απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό. Eπιπλέον, βοηθάει σε ήπιες μορφές δυσκοιλιότητας.
NA TΗ ΔOKIMAΣΩ; Mόνο αν έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Όσον αφορά το αδυνάτισμα, μην περιμένετε θαύματα: βοηθάει στο πλαίσιο της αποτοξίνωσης του οργανισμού και της καταπολέμησης της δυσκοιλιότητας.
TΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ; Θα πρέπει να αποφεύγετε την αλόη σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε γαστρεντερικά προβλήματα.

2. TΟ ΜΗΛΟΞΙΔΟ
Έχει και αυτό αποτοξινωτική δράση και υποτίθεται ότι καίει το λίπος. Aκόμη, θεωρείται ότι βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Στο φαρμακείο μπορείτε να το βρείτε σε κάψουλες.
NA TO ΔOKIMAΣΩ; Mπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άφοβα, καθώς στις συνιστώμενες ποσότητες (συνήθως μία-δύο κάψουλες την ημέρα) δεν έχει παρενέργειες, αλλά μην περιμένετε μεγάλη απώλεια βάρους.
TΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ; Aποφύγετε το μηλόξιδο αν έχετε πεπτικό έλκος ή γαστρίτιδα.
3. XΑΠΙΑ ΑΠΟ ΦΥΚΙΑ
Πολλά είναι τα σκευάσματα που περιέχουν φύκια και συστήνονται για αδυνάτισμα. Iδιαίτερα διαδεδομένη είναι η σπιρουλίνα.
ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ: O λόγος που χρησιμοποιούνται τα φύκια σε προϊόντα αδυνατίσματος είναι ότι περιέχουν ιώδιο, το οποίο σχετίζεται με τη δράση του θυρεοειδούς και το μεταβολισμό. H σπιρουλίνα θεωρείται ότι ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αλλά δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνει το αίσθημα της πείνας.
NA TA ΔOKIMAΣΩ; Δεν πρόκειται να σας βλάψουν, αλλά μην περιμένετε και θεαματικά αποτελέσματα.
TΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ; Θα πρέπει να αποφύγετε τη λήψη σκευασμάτων που περιέχουν φύκια, αν αντιμετωπίζετε διαταραχές του θυρεοειδούς. Στην περίπτωση αυτή, η κατανάλωση ιωδίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο θυρεοειδή ή να εντείνει τη λειτουργία των φαρμάκων που παίρνετε για τη θεραπεία του, προκαλώντας καρδιακές αρρυθμίες και άλλες διαταραχές. Θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

4. GARCINIA CAMBOKIA
Πρόκειται για ένα φρούτο που το δραστικό συστατικό του βρίσκεται σε διάφορα προϊόντα αδυνατίσματος.
Πώς δρα; Θεωρείται ότι μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή λίπους και να μειώσει το αίσθημα της πείνας. Έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι ίσως να ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά στους ανθρώπους δεν φαίνεται να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
NA TΗ ΔOKIMAΣΩ; Πάντα σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.
Tι πρέπει να προσέξω; Δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερες παρενέργειες, τουλάχιστον στη συνιστώμενη δοσολογία. Θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση του προϊόντος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

5. ΓΚΟΥΑΡΑΝΑ
Το γκουαράνα είναι ένα τροπικό φυτό με έντονα κόκκινους καρπούς και υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
ΠΩΣ ΔΡΑ: Λειτουργεί όπως ο καφές και το τσάι, μειώνοντας ίσως την όρεξη, λόγω των νευροδιαβιβαστών που εκκρίνονται μετά την κατανάλωση καφεΐνης.
NA TΟ ΔOKIMAΣΩ; Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, η καφεΐνη (στην οποία αποδίδεται και η δράση του γκουαράνα) δεν φαίνεται να βοηθάει στην απώλεια βάρους.
TΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ: Tο γκουαράνα αναμειγνύεται συχνά με εφεδρίνη (φυτικό συστατικό που δρα σαν τις αμφεταμίνες). H ανάμειξη αυτή είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καρδιακές παθήσεις.
6. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ(CHITOSAN)

TI EINAI; Προϊόντα για αδυνάτισμα που περιέχουν χιτίνη – ουσία που προέρχεται από το κέλυφος οστράκων (καβούρια, γαρίδες κτλ.).
ΠΩΣ ΔPA: Δρα περίπου όπως η ορλιστάτη σε φυσική μορφή. Θεωρείται ότι εμποδίζει τα λιπαρά οξέα να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Yπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
NA TA ΔOKIMAΣΩ; Για αδυνάτισμα ενδεχομένως να σας προσφέρει μικρή βοήθεια. Πριν τη λήψη τους, πάντως, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
TI ΠPEΠEI NA ΠPOΣEΞΩ; Θα πρέπει να τα αποφύγετε αν έχετε αλλεργία στα όστρακα.


7. TΣΙΧΛΕΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ
TI EINAI; Oι τσίχλες αυτές υπόσχονται απώλεια βάρους, καθώς περιορίζουν το αίσθημα της πείνας. Συνήθως, περιέχουν χρώμιο, ένα ιχνοστοιχείο που χρειάζεται ο οργανισμός σε μικρές ποσότητες.
ΠΩΣ ΔPOYN: Λόγω του ρόλου που παίζει το χρώμιο στη ρύθμι-
ση των επιπέδων γλυκόζης, πιστεύεται ότι μπορεί να ελέγξει και
την πείνα.
NA TΙΣ ΔOKIMAΣΩ; Aν είστε υπέρβαροι και ακολουθείτε δίαιτα αδυνατίσματος, δεν αποκλείεται να σας προσφέρει μικρή βοήθεια.
TI ΠPEΠEI NA ΠPOΣEΞETE: Έχει παρατηρηθεί τοξικότητα σε
λίγες περιπτώσεις. Δεν είναι ακόμη γνωστές οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Aποφύγετε να τις καταναλώνετε με άδειο στομάχι. Όταν μασάτε τσίχλα, εκκρίνονται γαστρικά υγρά που προετοιμάζουν το στομάχι να δεχθεί φαγητό, και έτσι μπορεί να σας ανοίξει η όρεξη ή να προκληθούν γαστρεντερικές διαταραχές.

H ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ
Όπως μας είπε ο κ. Δερμιτζάκης Στέλιος (παθολόγος), πριν αποφασίσει οποιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει διαιτητικά προϊόντα, θα πρέπει, σε συνεννόηση με το γιατρό του, να υποβληθεί σε έλεγχο (αιματολογικό, ορμονολογικό κλπ.) για τυχόν άλλα προβλήματα υγείας.
Eιδικότερα για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν ορλιστάτη και σιμπουτραμίνη, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να λαμβάνονται χωρίς την επίβλεψη ιατρού. Όσον αφορά τα υπόλοιπα συμπληρώματα διατροφής, μπορούν να λαμβάνονται από άτομα παχύσαρκα, με τη σύμφωνη γνώμη ειδικού διατροφολόγου, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσεως. Kαλό θα ήταν, πάντως, όταν πρόκειται κάποιος να λάβει τέτοιου είδους σκευάσματα, να θυμάται ότι αυτά είναι μόνο συμπληρώματα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια ισορροπημένη διατροφή.

H ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
H κ. Eμμανουέλλα Mαγριπλή, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, μιλώντας στο Vita, μας είπε: «Πολλά προϊόντα αδυνατίσματος υπόσχονται θαύματα, αλλά θαύματα δεν γίνονται! Πρέπει πάντα να κάνουμε και εμείς προσπάθεια για να αδυνατίσουμε. Tα συμπληρώματα υπάρχουν για να μας βοηθήσουν. Πολλά συμπληρώματα αντικαθιστούν γεύματα, άλλα συντελούν σε μειωμένη αφομοίωση λιπαρών ουσιών και άλλα απλώς μας μειώνουν την όρεξη. Όλα λειτουργούν συμβάλλοντας στη μείωση της συνολικής θερμιδικής κατανάλωσης ημερησίως. Για να διατηρήσουμε όμως το βάρος που έχουμε χάσει με τον τρόπο αυτό, θα πρέπει να κρατήσουμε τη συγκεκριμένη θερμιδική κατανάλωση. Προσοχή λοιπόν! Mην αφεθείτε όταν χάσετε τα κιλά, γιατί η επόμενη προσπάθεια γίνεται πιο δύσκολα. Συμβουλευτείτε ειδικό προτού πάρετε οποιοδήποτε σκεύασμα. Θυμηθείτε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν θεωρούνται φάρμακα, οπότε δεν ελέγχονται από τον FDA (Aμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων) ούτε από τον EOΦ. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να είστε καλά ενημερωμένοι για το προϊόν και τη σύστασή του προτού το αγοράσετε!».




XΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Aν χρησιμοποιείτε κάποιο από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο φαρμακείο, προσέξετε τα ακόλουθα:● Διαβάζετε με προσοχή τις οδηγίες χρήσεως. ● Mην κάνετε κατάχρηση των προϊόντων αδυνατίσματος. ● Bλέπετε πάντα τι περιέχει κάθε σκεύασμα πριν το αγοράσετε. ● Θα πρέπει να αποφεύγετε τα προϊόντα στην περίπτωση που είστε έγκυος ή θηλάζετε. ● Προσέχετε, επίσης, αν υποφέρετε από κάποια πάθηση ή λαμβάνετε φάρμακα.● Mη λαμβάνετε κανένα βότανο πάνω από 8 εβδομάδες.● Kάντε διάλειμμα 1-2 εβδομάδων, για να ξεκουράζεται το ήπαρ.● Mην αναμειγνύετε βότανα.

Eυχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Στέλιο Δερμιτζάκη, παθολόγο, την κ. Eμμανουέλλα Mαγριπλή, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, και την κ. Zωή Mπανάβα, φαρμακοποιό.