Το πρωινό -το έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές- είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Παρ’ όλα αυτά, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δεν τρώνε επαρκές πρωινό (παρά μόνο έναν καφέ ή ένα κουλούρι στο πόδι) και μάλιστα ο ένας στους έξι περίπου δεν τρώει καθόλου πρωινό. Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Επειδή αποτελεί την κινητήριο δύναμη του οργανισμού μας για ολόκληρη την ημέρα. Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό καθημερινά τείνουν να έχουν περιττά κιλά και επίσης μετά από χρόνια είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν προβλήματα με το σάκχαρο και την πίεσή τους. Το πρωινό, βέβαια, είναι ακόμα πιο σημαντικό για τα παιδιά μας. Και επειδή τόσο το να συνηθίσουμε να τρώμε πρωινό όσο και το τι αυτό θα περιλαμβάνει διαμορφώνεται και καθορίζεται από την παιδική ηλικία, να ένας λόγος παραπάνω να προσέχουμε ιδιαίτερα τις πρωινές διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας. Διαβάζοντας τα όσα ακολουθούν, θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το πρωινό τους, αλλά και το δικό μας, έτσι ώστε να είναι νόστιμο, υγιεινό, ελαφρύ και βέβαια θρεπτικό.

Οι βασικοί κανόνες του πρωινού των παιδιών μας
Καλό είναι να τα συνηθίσουμε σε ένα πρωινό το οποίο να μην αλλάζει πολύ από τη μία ημέρα στην άλλη. Άλλωστε, στα παιδιά δεν αρέσουν οι αλλαγές και τα πάνε καλύτερα με ό,τι έχουν συνηθίσει. Έτσι, θα τα «πείθουμε» πιο εύκολα να πίνουν γάλα, να τρώνε φρούτα ή ό,τι άλλο κρίνουμε απαραίτητο για το πρωινό τους γεύμα.

Σημαντικό είναι να περιλαμβάνει κάποια τρόφιμα που να δίνουν ασβέστιο, καθώς είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του σκελετού τους (γι’ αυτό και το χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες και είναι σκόπιμο να περιλαμβάνεται στα περισσότερα γεύματά τους).

Θα πρέπει να είναι νόστιμο και εύληπτο. Αν προσπαθήσουμε να δώσουμε στα παιδιά τρόφιμα που τους φαίνονται πικρά, ξινά, πολύ σκληρά ή με περίεργη υφή, τρόφιμα δηλαδή που δεν έχουν συνηθίσει, το πιο πιθανό είναι, εκτός από την άρνησή τους για τα εν λόγω τρόφιμα, να εισπράξουμε την κακή τους διάθεση και για άλλα τρόφιμα που μπορεί να τους φαίνονται κάπως ξένα, είτε στο πρωινό είτε σε άλλα γεύματα.

Σκόπιμο είναι να θυμόμαστε ότι τα παιδιά έχουν μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια και γι’ αυτό πρέπει να απολαμβάνουν ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό που, χωρίς να τα φορτώνει με κενές θερμίδες, θα τα βοηθάει να ξεκινούν την ημέρα τους σωστά.

1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού και 1 μέτρια τυρόπιτα
ΘΕΡΜΙΔΕΣ 535
Λίπη 28 γρ.
Κορεσμένα λίπη 15 γρ.
Σάκχαρα
21 γρ.
Αλάτι 1,4 γρ.
Φυτικές ίνες 0 γρ.


30 γρ. δημητριακά με μέλι και 125 ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα
ΘΕΡΜΙΔΕΣ 173
Λίπη 2,9 γρ.
Κορεσμένα λίπη 1,4 γρ.
Σάκχαρα 13,2 γρ.
Αλάτι 0,5 γρ.
Φυτικές ίνες 22,2 γρ.


1 ποτήρι γάλα και 1 φέτα ψωμί με πάστα φουντουκιού
ΘΕΡΜΙΔΕΣ 304
Λίπη
13 γρ.
Κορεσμένα λίπη 9 γρ.
Σάκχαρα 22 γρ.
Αλάτι 0,7 γρ.
Φυτικές ίνες 0 γρ.


1 ποτήρι γάλα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με βούτυρο και μαρμελάδα
ΘΕΡΜΙΔΕΣ 307
Λίπη 13 γρ.
Κορεσμένα λίπη 7 γρ.
Σάκχαρα 21 γρ.
Αλάτι 0,7 γρ.
Φυτικές ίνες 16 γρ.


30 γρ. δημητριακά με cookies και 125 ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα
ΘΕΡΜΙΔΕΣ 175
Λίπη 3 γρ.
Κορεσμένα λίπη 1,5 γρ.
Σάκχαρα
13,1 γρ.
Αλάτι 0,4 γρ.
Φυτικές ίνες 10,5 γρ.


1 ποτήρι γάλα και 4 μπισκότα
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
238
Λίπη 8 γρ.
Κορεσμένα λίπη 5 γρ.
Σάκχαρα 18 γρ.
Αλάτι 0,25 γρ.
Φυτικές ίνες 0 γρ.


1 τοστ με τυρί και γαλοπούλα
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
299
Λίπη 11 γρ.
Κορεσμένα λίπη 6 γρ.
Σάκχαρα
3 γρ.
Αλάτι 2,2 γρ.
Φυτικές ίνες 0 γρ.


30 γρ. δημητριακά με σοκολάτα και 125 ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα
ΘΕΡΜΙΔΕΣ 176
Λίπη
3,3 γρ.
Κορεσμένα λίπη 1,7 γρ.
Σάκχαρα
13,4 γρ.
Αλάτι
0,3 γρ.
Φυτικές ίνες 13,4 γρ.