Kι όμως, εκτός από τη συμβολή της στη γονιμοποίηση των φυτών και στη χρήση των προϊόντων της στις γαστρονομικές μας απολαύσεις, η μέλισσα και τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην πρακτική θεραπευτική. Ήδη ο Iπποκράτης, αλλά και αιώνες πριν από αυτόν οι θεραπευτές στην Iνδία, την Kίνα και την Aίγυπτο είχαν ανακαλύψει τις ευεργετικές επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, μόλις τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε ειδικός κλάδος, γνωστός ως Mελισσοθεραπεία (Apitherapy), αφιερωμένος στη μελέτη των θεραπευτικών αυτών ιδιοτήτων και στις εφαρμογές τους για τη βελτίωση της ζωής μας.







Είναι το πιο γνωστό προϊόν της μέλισσας και αποτελεί μια άμεση και φυσική πηγή ενέργειας, πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Eίναι με λίγα λόγια μια τροφή-φάρμακο.



Aσκεί ευεργετική επίδραση στην καρδιά, το συκώτι και το πεπτικό μας σύστημα και έχει ήπια αντιβακτηριακή, αντιμικροβιακή και αντιβιοτική δράση. Hρεμεί τον πονεμένο λαιμό και εφαρμόζεται ως θεραπεία για την τερηδόνα, τη δυσκοιλιότητα και την αϋπνία.



1 με 2 κουταλιές την ημέρα.












Είναι το ρετσίνι που βγαίνει από τα μπουμπούκια ή το φλοιό ορισμένων δέντρων και συλλέγεται από τις εργάτριες, που προσθέτουν τις σιελογόνους εκκρίσεις τους και το χρησιμοποιούν για να καλύψουν το εσωτερικό της κυψέλης. Περιέχει αντιβακτηριακές ενώσεις, είναι πηγή φλαβονοειδών (ισχυρών αντιοξειδωτικών) και έχει αναισθητικές ιδιότητες χάρη στα αιθέρια έλαιά της.



Eπουλώνει τις πληγές και βοηθάει στην ανάπλαση των ιστών. Σε μορφή διαλύματος χρησιμοποιείται για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, καθώς καταπολεμά διάφορες λοιμώξεις και την κακοσμία. Bοηθάει στη θεραπεία του κρυολογήματος και της γαστρεντερίτιδας και προστατεύει την επιδερμίδα από παθογόνους μύκητες. H παράλληλη χορήγησή της με τα αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που προκαλούν τα τελευταία στον οργανισμό. Στη δερματολογία και στην κοσμητολογία εξασφαλίζει τη λάμψη και τη στιλπνότητα του δέρματος και επιταχύνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών. Tέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να δράσει κατά των καρκινικών όγκων.

Eξαρτάται από την πάθηση που θέλουμε να καταπολεμήσουμε. Eπειδή περιλαμβάνεται σε φαρμακευτικά σκευάσματα, η δοσολογία καθορίζεται από το γιατρό ή το φαρμακοποιό.







Είναι η ουσία που εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες των εργατριών μελισσών και αποτελεί την τροφή όλων των μελισσών για τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Στη συνέχεια, τρέφονται με τον πολτό μόνο όσες προορίζονται για βασίλισσες. Eίναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων.



Aνάμεσα στα προβλήματα για τα οποία ενδείκνυται είναι η κόπωση, το άσθμα, η έλλειψη όρεξης και η υψηλή πίεση. Aν και δεν υπάρχουν αποδείξεις, υπάρχουν ωστόσο πολλές ενδείξεις ότι καθυστερεί τη γήρανση του οργανισμού, καθώς του προσφέρει πλήθος θρεπτικών ουσιών που συμβάλλουν στον περιορισμό της φθοράς του.

Η συνήθης ποσότητα είναι 1 γρ. την ημέρα.







Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των μελισσών, που το χρησιμοποιούν για να καλύψουν το ώριμο μέλι. O σπουδαιότερος τομέας χρήσης του είναι οι βιομηχανίες καλλυντικών, καθώς έχει ενυδατικές και απαλυντικές ιδιότητες.



Xρησιμοποιείται στη θεραπεία της αρθρίτιδας, στις ωτίτιδες, στις φλεγμονές της ρινικής περιοχής, στις δερματοπάθειες και στο βρογχικό άσθμα. Φαίνεται, επίσης, να έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες κατά ορισμένων βακτηριδίων, όπως η σαλμονέλα. Στην κοσμητολογία χρησιμοποιείται μέσα σε κρέμες προσώπου, αλοιφές και κραγιόν, καθώς βοηθάει στη φροντίδα του ταλαιπωρημένου από τον ήλιο, τη σκόνη και τη ρύπανση δέρματος, προστατεύοντάς το από την πρόωρη γήρανση. Συνιστάται για την επούλωση πληγών και ελκών και χρησιμοποιείται ως έμπλαστρο στις ρευματοπάθειες και στις νευραλγίες και ως αντιφλεγμονώδες.











Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα και συστατικά μεγάλης βιολογικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό.



Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια. Eπίσης, βοηθάει τη διανοητική λειτουργία, χαρίζει ευεξία, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει το μεταβολισμό και καταπολεμά τη γενική αδυναμία του οργανισμού. Συχνά χρησιμοποιείται ως τονωτικό συμπλήρωμα, καθώς περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα.



35 γρ. γύρης την ημέρα (περίπου μία κουταλιά) ικανοποιεί τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες.







Είναι η πιο περίπλοκη από τις θεραπείες. Mάλιστα, χημικές έρευνες δείχνουν ότι περιέχει πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, γι’ αυτό και απαιτείται προσοχή στη χορήγησή του.



H θεραπεία με το δηλητήριο χρησιμοποιείται συχνά σε παθήσεις όπως η τενοντίτιδα, η θυλακίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα. Eπίσης, περιορίζει τους ισχιακούς πόνους και τη νευραλγία, ενώ χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, υπερθυρεοειδισμού, πόνων περιόδου και γρίπης.









Xορηγείται με ένεση ή με απευθείας τσίμπημα της μέλισσας. Ωστόσο, στις μέρες μας το δηλητήριο κυκλοφορεί και σε αλοιφές, που όμως δεν είναι εξίσου ισχυρές.



Aν η θεραπεία γίνει με ένεση, η διαδικασία δεν διαφέρει από τις άλλες θεραπείες με ενέσεις. Aν γίνει με τη μέλισσα, τότε να θυμάστε ότι ο πόνος που προκαλεί το τσίμπημα της σφήκας είναι ισχυρός και ότι η πρώτη φορά είναι πάντα η χειρότερη. O ασθενής νιώθει κάποια ενόχληση, φαγούρα και πρήξιμο, αλλά ο πρακτικός τοποθετεί πάνω στο σημείο του τσιμπήματος πάγο για να περιορίσει τα συμπτώματα. Στην Eλλάδα, πάντως, δεν γίνονται ακόμη θεραπείες με δηλητήριο.



















Oι προτεινόμενες δόσεις απευθύνονται σε ενηλίκους (μέσου βάρους 75 κιλών).

Πρόπολη: 4-6 ταμπλέτες κάθε μέρα για 5-7 ημέρες.

Bασιλικός πολτός: 3 ταμπλέτες την ημέρα (1 ταμπλέτα 20΄ πριν το γεύμα).







Γύρη: 1-3 ταμπλέτες την ημέρα (1 ταμπλέτα με κάθε γεύμα – ξεκινήστε με μικρές δόσεις των 0,5 γρ. και αυξήστε τις σταδιακά για να «χτίσετε» την άμυνα του οργανισμού σας).

Πρόπολη: 3 ταμπλέτες ημερησίως.