Oι πόνοι στις αρθρώσεις, που συχνά και ανάλογα με την πάθηση που τους προκαλεί- συνοδεύονται από δυσκαμψία, πρήξιμο, δυσκολία στην κίνηση, απασχολούν πολλούς ανθρώπους, συχνά μάλιστα νέους. Με δυο λόγια, όλοι αυτοί μπορούν να ονομαστούν ρευματικοί πόνοι, που είτε είναι ήπιοι είτε πιο οξείς, επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, περιορίζοντας την κινητικότητα. Αν σας ταλαιπωρούν τέτοιοι πόνοι, είναι σκόπιμο να τους διερευνήσετε με τη βοήθεια ενός ειδικού γιατρού. Εκτός όμως από τα φάρμακα και όσα πιθανώς σας συστήσει ο γιατρός, υπάρχουν και οι προτάσεις των εναλλακτικών θεραπειών, που μπορούν να σας βοηθήσουν να προλάβετε την εγκατάσταση του προβλήματος, όταν αυτό βρίσκεται στα αρχικά στάδια, αλλά και να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.


O βελονισμός, ο ηλεκτροβελονισμός, το μασάζ σιάτσου και οι δακτυλοπιέσεις έχουν γενικότερα ως στόχο να ανακουφίσουν και να ξεμπλοκάρουν τον οργανισμό από την ένταση, τον πόνο και την ευαισθησία. Αν κάνετε βελονισμό, θα χρειαστούν περίπου 10-15 συνεδρίες 2-3 φορές την εβδομάδα από μισή μέχρι μία ώρα τη φορά, με βελόνες ή ηλεκτροβελόνες (που δεν τρυπάνε) ή αντίστοιχα συνεδρίες για μασάζ σιάτσου. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο ειδικός θα επιλέξει διάφορα σημεία στη σπονδυλική στήλη, στα χέρια, στα πόδια, αλλά και στις διάφορες αρθρώσεις όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. Μπορείτε όμως και μόνοι σας να εφαρμόσετε κάποιες από αυτές τις μεθόδους:
• Κάντε κυκλικές κινήσεις πιέζοντας τη βάση των νυχιών του χεριού και τους κόμπους των δαχτύλων (στην κεντρική άρθρωση) για 1′ στην κάθε περιοχή. Θα βοηθήσουν στην αποφόρτιση του πόνου και στη θεραπευτική διέγερση του οργανισμού.
Όλες οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να συνδυαστούν και με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, εφόσον σας την έχει συστήσει ο γιατρός σας.
Κάντε ποδόλουτρα με χλιαρό νερό και χοντρό αλάτι, που έχει την ιδιότητα να απορροφά τη φλεγμονή. Τα ποδόλουτρα μπορούν να γίνονται κάθε μέρα για 5-10’ το βράδυ πριν τον ύπνο.


Στόχος της ρεφλεξολογίας είναι να βοηθήσει τον ίδιο τον οργανισμό να παραγάγει τα δικά του «φάρμακα», τις παυσίπονες ουσίες του, ώστε να ανακουφιστείτε. Αν επισκεφτείτε ρεφλεξολόγο, θα χρειαστούν 12 συνεδρίες περίπου, δύο φορές την εβδομάδα από μία ώρα τη φορά. Αν όμως η αιτία του προβλήματος είναι μια πιο σοβαρή πάθηση (π.χ. μια αυτοάνοση αρθρίτιδα), θα χρειαστούν κατά πάσα πιθανότητα περισσότερες συνεδρίες σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κάντε κυκλικές κινήσεις πιέζοντας σε όλα τα «λακκουβάκια» της περιοχής του κάτω μέρους του ποδιού από το 5ο (μικρό) δάχτυλο μέχρι την εξωτερική πλευρά του αστραγάλου (που αντιστοιχεί αντανακλαστικά σε όλες τις αρθρώσεις). Oι κινήσεις αυτές πρέπει να γίνονται για 3′, 1-2 φορές την ημέρα.
Κάντε κυκλικές κινήσεις πιέζοντας σε όλα τα «λακκουβάκια» της περιοχής του κάτω μέρους του ποδιού από το μεγάλο δάχτυλο μέχρι τον αστράγαλο για 3′, 1-2 φορές την ημέρα. Η περιοχή αυτή συνδέεται με τη σπονδυλική στήλη, η οποία επιβαρύνεται πολύ όταν υπάρχουν ρευματικοί πόνοι.
Θα βοηθηθείτε επίσης πολύ αν ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και νερό, και παράλληλα μειώσετε το κρέας, τα λίπη, τα τηγανητά και τα γαλακτοκομικά.


Η πρόταση της αρωματοθεραπείας για την αντιμετώπιση των ρευματικών πόνων και προβλημάτων είναι το ολιστικό μασάζ με αιθέρια έλαια που λειτουργούν θερμαντικά. Αν απευθυνθείτε σε κάποιον αρωματοθεραπευτή, θα χρειαστεί να κάνετε από 4– 12 συνεδρίες (ανάλογα με το αν το πρόβλημα είναι χρόνιο ή όχι) για ολιστικό μασάζ, 1-2 φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν όμως και αιθέρια έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μόνοι σας:
Διαλύστε σε 30 ml κάποιου λαδιού βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο) ή σε ζελέ αλόης ή σε ουδέτερη κρέμα βάσης 18 σταγόνες αιθέρια έλαια (7 σταγόνες ευκάλυπτο, 6 μέντα, 5 μαύρο πιπέρι) και κάντε καλό μασάζ το βράδυ πριν κοιμηθείτε στα σημεία όπου εντοπίζονται οι πόνοι.
Αν παράλληλα κάνετε και ομοιοπαθητική, επειδή η μέντα και ο ευκάλυπτος απαγορεύονται, προσθέστε στο λάδι ή την κρέμα βάσης αιθέριο έλαιο από μαύρο πιπέρι, τζίντζερ και δεντρολίβανο (6 σταγόνες από το καθένα).


Για την ανακούφιση των ρευματικών πόνων, υπάρχουν πολλά βότανα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Μπορείτε, λοιπόν, να επιλέξετε ανάμεσα σε:
Αρπαγόφυτο (Devil’s claw). Θα βάλετε από το βράδυ μία μικρή χούφτα από το βότανο σε ένα ποτήρι νερό και το άλλο πρωί θα το πιείτε (μπορείτε να συνεχίσετε αυτή τη θεραπεία από 1 έως 3 μήνες).
Σπόρους από σέλινο. Θα φτιάξετε ένα αφέψημα βράζοντας τους σπόρους (1 πρέζα) για 5′ σε ένα φλιτζάνι νερό, στη συνέχεια θα το σουρώσετε και θα πίνετε 1 φλιτζάνι την ημέρα επί 3 μήνες.
Ιτιά ή/και τσουκνίδα. Θα φτιάξετε ένα έκχυμα, το οποίο θα πίνετε μία φορά την ημέρα. Για κάθε φλιτζάνι βραστό νερό, βάζετε 2 κουταλάκια βότανο, το αφήνετε για 15′, το σουρώνετε και το πίνετε την ίδια ημέρα, γιατί αλλιώς χάνει τις ιδιότητές του.
Τζίντζερ. Σε 1/2 κιλό νερό θα βράσετε για 10′ 1 ρίζα τζίντζερ. Επειδή είναι πικρό, θα χρειαστεί να προσθέσετε μέλι ή μαύρη ζάχαρη. Μπορείτε να το πίνετε κάθε απόγευμα για 10 ημέρες περίπου.


O ομοιοπαθητικός γιατρός θα προσπαθήσει να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον τρόπο που αυτά εκδηλώνονται σε εσάς. Αν το πρόβλημά σας είναι ήπιο και χρόνιο, είναι πιθανό να σας δώσει το ιδιοσυγκρασιακό σας φάρμακο (ένα φάρμακο «προσωπικό», ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία σας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε). Αν όμως έχετε κρίση πόνου, ο ομοιοπαθητικός μπορεί να σας βοηθήσει δίνοντάς σας ένα «οξύ» φάρμακο, ανάλογα με τον τρόπο που θα του περιγράψετε ότι εκδηλώνονται και ανακουφίζονται οι πόνοι αυτοί. Αν και ο στόχος της ομοιοπαθητικής είναι να μη χρειάζεστε τα άλλα «συμβατικά» φάρμακα, θα μπορούσατε ίσως να παίρνετε και κάποια παυσίπονα αν πονάτε πάρα πολύ.
Αν νιώθετε πόνους και δυσκαμψία, που είναι εντονότερα κυρίως το πρωί αλλά όταν αρχίσετε να κινείστε μειώνονται, ή έχετε δυσκολία στην κίνηση αφού μείνετε καθιστοί για πολλή ώρα και σας βοηθά η ξηρή ζέστη αλλά σας κάνει κακό η υγρασία, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει Rhus-Toxikodendron.
Αν και πάλι οι πόνοι ξεκινούν ως πρωινή δυσκαμψία και βελτιώνονται με την κίνηση, αλλά πυροδοτούνται από τις καιρικές συνθήκες (π.χ. όταν πρόκειται να βρέξει), μπορείτε να πάρετε το φάρμακο Rhododendron.
Αν νιώθετε πόνους σαν να σας έχουν δείρει, μπορεί να σας βοηθήσει το φάρμακο Eupatorium-Perfoliatum.
Αν ο πόνος βελτιώνεται όταν δένετε, πιέζετε ή σφίγγετε τις αρθρώσεις, βελτιώνεται δηλαδή με την ακινητοποίηση και χειροτερεύει με κάθε κίνηση, τότε θα μπορούσατε να πάρετε το φάρμακο Bryonia.
Αν το πρόβλημα ξεκινάει από τις μικρές αρθρώσεις των δαχτύλων και ταυτόχρονα τα δάχτυλα πρήζονται, δεν μπορείτε να τα λυγίσετε καλά κλπ., τότε μπορείτε να πάρετε το φάρμακο Caulophylum.
Αν έχετε έντονα σημεία φλεγμονής στην άρθρωση (π.χ. το γόνατο είναι κόκκινο, πρησμένο και ζεστό) και ο πόνος είναι παλμώδης, μπορεί να σας βοηθήσει το φάρμακο Belladonna.
Αν η άρθρωση είναι πρησμένη και μελανιασμένη και βελτιώνεται με το κρύο, τότε θα μπορούσε να σας βοηθήσει το φάρμακο Ledum.
Oι δόσεις των ομοιοπαθητικών φαρμάκων καθορίζονται πάντα από το γιατρό.


Γενικά, θα ανακουφιστείτε αν χάσετε βάρος, αποφεύγετε την κούραση, την ορθοστασία και τις κινήσεις που καταπονούν τις αρθρώσεις (π.χ. βαθιά καθίσματα, ανεβοκατέβασμα σκάλας, γονάτισμα κλπ.) και αν δεν μένετε καθιστοί πολλές ώρες. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος, θα βοηθούσε ίσως να κάνετε φυσικοθεραπείες, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ή να κολυμπάτε.