Η συχνή αναζήτηση στο Google επιβραδύνει ή ακόμη και αναστρέφει την ανάπτυξη της άνοιας, εκτιμούν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), σύμφωνα με ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών στο Σικάγο.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του δρ. Γκάρι Σμολ ανακάλυψε ότι οι διαδικτυακές αναζητήσεις ήταν πιο αποτελεσματικές ως προς τη βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών ακόμη και από την ανάγνωση ενός βιβλίου.

Όπως επισημαίνουν, η δράση του λεγόμενου «googling» είναι ιδιαίτερα ευεργετική, καθώς βελτιώνει τις παράλληλες νοητικές διεργασίες όπως η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η κατανόηση και η ανάλυση των αποτελεσμάτων της αναζήτησης.

«Οι διαδικτυακές αναζητήσεις μπορούν να αποτελέσουν μια μορφή απλής εγκεφαλικής άσκησης, ακόμη και για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», αναφέρει η ερευνήτρια κ. Τίνα Μούντι.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 24 άτομα ηλικίας από 55 έως 78 ετών, από τα οποία ζητήθηκε να κάνουν αναζητήσεις στο Ίντερνετ για 15 ημέρες. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό τους με τη βοήθεια λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI).

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα στο τέλος, οι ειδικοί παρατήρησαν ξεκάθαρη βελτίωση των νοητικών διεργασιών σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονταν με τη μνήμη, τον έλεγχο της γλώσσας, την ανάγνωση και την όραση, αλλά και σε περιοχές που συνδέονταν με την λήψη αποφάσεων.


Διαβάστε ακόμα:
Γιατί να αρχίσετε βελονάκι!
http://www.vita.gr/html/ent/549/ent.8549.asp

Μυαλό γερό με… πάρτι και χορό!
http://www.vita.gr/html/ent/329/ent.8329.asp

Τα 7 «κλειδιά» για υγιή εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.6572.asp