Όχι στην άμεση χειρουργική αντιμετώπιση της στένωσης των καρωτίδων αρτηριών συνιστούν τώρα καναδοί ειδικοί. Όπως επισημαίνουν υπάρχουν και άλλες λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι που θα μπορούσαν να έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα.

Για τους ασθενείς αυτούς, οι ειδικοί του Κέντρου Έρευνας για την Πρόληψη Εγκεφαλικών και Αθηροσκλήρωσης, υποστηρίζουν ότι οι «επιθετικές» θεραπείες δηλαδή ή ισχυρή φαρμακευτική αγωγή- για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ακόμη περιορίζουν το ενδεχόμενο θανάτου ή την ανάγκη υποβολής τους σε χειρουργική επέμβαση.

Ο δρ. Τζ. Ντέιβιντ Σπενς και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις περιπτώσεις 468 ασθενών, οι οποίοι έπασχαν από «σιωπηρή» (δηλαδή χωρίς συμπτώματα) στένωση καρωτίδων αρτηριών. Από αυτούς οι 199 τέθηκαν υπό τη συνεχή παρακολούθηση των ειδικών μεταξύ του 2000 και του 2002, ενώ οι υπόλοιποι 269 συμμετείχαν από το 2003 ως το 2007.

Από το 2003, το συγκεκριμένο κέντρο είχε διαμορφώσει ένα πρόγραμμα εντατικής ιατρικής θεραπείας, κατά το οποίο οι ειδικοί έδειχναν στους ασθενείς απεικονίσεις των μετρήσεων των αθηρωματικών πλακών που συσσώρευαν στις αρτηρίες τους με στόχο να τους παρακινήσουν να ακολουθήσουν ειδικό πρόγραμμα διατροφής, σωματικής άσκησης αλλά και να βελτιώσουν τις επιβλαβείς καθημερινές τους συνήθειες. Επιπλέον ακολουθούσαν «επιθετικές» θεραπείες για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Στο τέλος της μελέτης, οι ειδικοί συνέχισαν να παρακολουθούν την πορεία όλων των ασθενών έως τα τέλη Ιουλίου του 2008.

Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων είχαν μειωθεί σημαντικά χάρη στην εντατική θεραπεία που ακολούθησαν.

Ενώ πριν το 2003 – όταν και άρχισε να εφαρμόζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόληψης – το ποσοστό εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων, θανάτου ή επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της στένωσης καρωτίδων αρτηριών ανερχόταν στο 17,6%, μετά το 2003, ο αριθμός αυτός περιορίστηκε σε μόλις 5,6%.

Όπως σχολιάζει ο δρ. Σπενς, τα ευρήματα αυτά κρίνονται σημαντικά «ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ», όπου περίπου το 70% των επεμβάσεων για την τοποθέτηση στεντ πραγματοποιείται σε άτομα που πάσχουν από σιωπηρή μορφή στένωσης καρωτίδων αρτηριών.

Διαβάστε ακόμα:
Φάρμακο «ανοίγει» τις αρτηρίες
http://www.vita.gr/html/ent/184/ent.8184.asp

Τρυπάνι «καθαρίζει» τις αρτηρίες!
http://www.vita.gr/html/ent/008/ent.8008.asp

Είναι οι αρτηρίες σας… συνομήλικές σας;
http://www.vita.gr/html/ent/455/ent.7455.asp