Τα πάνω-κάτω φέρνει μια νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων, η οποία υποστηρίζει τώρα ότι, παρά τις ευεργετικές ιδιότητες των αντιοξειδωτικών, η υπερβολική κατανάλωση των ουσιών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Οι ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας διαπίστωσαν ότι η υπερβολική κατανάλωση πλούσιων σε αντιοξειδωτικά τροφών, όπως π.χ. οι γλυκοπατάτες, τα μύρτιλα, οι φακές και το μπρόκολο, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία και να μετατρέψει την αντιοξειδωτική δράση των συστατικών τους σε προ-οξειδωτική.

Ενώ τα αντιοξειδωτικά δρουν επιβραδύνοντας τις βλάβες που προκαλούνται μέσω της οξείδωσης στους μυς και τα όργανα, τα προ-οξειδωτικά τις επιταχύνουν, προκαλώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερες βλάβες.

Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ειδικοί, είδαν ότι η υπερβολική δόση αντιοξειδωτικών σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τούς προκαλούσε αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα στην κίνηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκηθούν.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Applied Physiology», τα άτομα που λάμβαναν υπερβολική δόση αντιοξειδωτικών εμφάνισαν μυϊκές φθορές.

«Πιστεύω ότι ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι οι ισορροπίες μεταξύ αντιοξειδωτικών και προ-οξειδωτικών είναι ιδιαίτερα λεπτές», αναφέρει ο ερευνητής Στίβεν Κοπ.

«Κάτι που είδαμε μέσα από τη μελέτη μας είναι ότι μέσω μιας μεγαλύτερης δόσης αντιοξειδωτικών δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε ευεργετικά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, αυτό απλώς εντείνει το πρόβλημα», τονίζει ο ειδικός.

Διατροφολόγοι ισχυρίζονται ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που κρύβονται μέσα στα λεγόμενα «σούπερ» τρόφιμα, μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμη να αναστρέψουν τη διαδικασία της γήρανσης. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, τροφές όπως π.χ. τα μύρτιλα φημίζονται για τη βοήθεια που προσφέρουν σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης.

Η υπερβολική τους δόση, όμως, μπορεί, σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή ροή των αιμοσφαιρίων, επηρεάζοντας έτσι τόσο τη λειτουργία των αεραγωγών όσο και τη λειτουργία των μυών.

Διαβάστε ακόμα:
Τα αντιοξειδωτικά και τα μάτια σας!
http://www.vita.gr/html/ent/404/ent.9404.asp

3+3 αντιοξειδωτικές μακαρονάδες
http://www.vita.gr/html/ent/243/ent.9243.asp

Μενού για την καρδιά: Follow your… heart!
http://www.vita.gr/html/ent/044/ent.10044.asp