Το γνωστό σε όλους μας μπότοξ, που χρησιμοποιείται για την απάλυνση των ρυτίδων του προσώπου, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων ημικρανίας.

Πράγματι, στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση «Αrhives of Dermatology», αναφέρεται ότι οι 10 από τους 18 συμμετέχοντες είχαν ημικρανία πιο αραιά από 1 φορά το μήνα, τη στιγμή που πριν από την τρίμηνη θεραπεία με μπότοξ υπέφεραν από ημικρανίες περίπου 7 φορές το μήνα. Και οι 10 υπέφεραν από μια συγκεκριμένη μορφή ημικρανίας -κατά την οποία ο ασθενής νιώθει σαν να του σφίγγει το κεφάλι μια μέγγενη-, αλλά και από οφθαλμική ημικρανία. Όσοι, λοιπόν, πάσχουν από αυτού του τύπου τις ημικρανίες αντέδρασαν καλύτερα στο μπότοξ σε σύγκριση με όσους εμφανίζουν άλλες μορφές ημικρανίας, όπως οι «εκρηκτικού» τύπου, στους οποίους καταγράφηκε μείωση των ημερών που υποφέρουν από 11,4 σε 9,4.

Όπως σχολιάζει ο Ράμι Μπέρνστάιν, καθηγητής Αναισθησιολογίας στην Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, που συμμετείχε στην έρευνα, στην πραγματικότητα οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί το μπότοξ σταματά την ημικρανία. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι το φάρμακο μάλλον μπλοκάρει με κάποιον τρόπο το σινιάλο που στέλνουν τα αισθητηριακά νεύρα στον εγκέφαλο και που μάλλον ευθύνονται για την ημικρανία τύπου μέγγενης αλλά και για την οφθαλμική ημικρανία.

Ο Τζέφρι Ντόβερ, από την άλλη, βοηθός καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ, που επίσης συμμετείχε στη μελέτη, σχολιάζει ότι τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, καθώς μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία φαρμάκου με θεαματικά αποτελέσματα για τους ασθενείς με χρόνιες ημικρανίες.

Τη στιγμή πάντως που γράφονται αυτές οι γραμμές, το φαρμακευτικό σκεύασμα με την εμπορική ονομασία «Αllergan» αναμένει την έγκριση από τον αμερικανικό ΕΟΦ (FDA) ώστε να διατεθεί στην αγορά ως το πρώτο φάρμακο μπότοξ που καταπολεμά τις χρόνιες ημικρανίες.

Διαβάστε ακόμα:
8 ερωτήσεις για το… botox
http://www.vita.gr/html/ent/497/ent.5497.asp

«Μπότοξ» για όλα…
http://www.vita.gr/html/ent/306/ent.9306.asp

Αντιμετωπίστε τις ημικρανίες εναλλακτικά
http://www.vita.gr/html/ent/616/ent.4616.asp