Ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου, το ατελείωτο κυνηγητό από τέρατα ή αγνώστους και η πτώση από ψηλά αποτελούν κατά τους ειδικούς τη συνηθέστερη θεματολογία ενός εφιάλτη.

Τι κρύβεται, όμως, πίσω από τα άσχημα όνειρα που μας ξυπνούν και μας πλημμυρίζουν με συναισθήματα πανικού; Αυτό ακριβώς αναρωτήθηκαν και γερμανοί επιστήμονες από τη Διεθνή Εταιρεία για τη Μελέτη των Ονείρων, οι οποίοι διενήργησαν μελέτη για να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά που μπορεί να κρύβει ένας εφιάλτης.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience», οι άνδρες τείνουν να βλέπουν συχνότερα βίαιους εφιάλτες ή ότι απολύονται από τη δουλειά τους, σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι οποίες συχνά βλέπουν εφιάλτες που αφορούν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Στη μελέτη, οι ειδικοί ζήτησαν από περισσότερους από 2.000 άνδρες και γυναίκες να αναφερθούν στα άσχημα όνειρα που έβλεπαν. Το 48% απάντησε ότι δεν βλέπει ποτέ εφιάλτες.

Το 10%, ωστόσο, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του έτους βλέπουν πολλές φορές τρομακτικά όνειρα, ενώ το 20% τόνισε ότι βασανίζεται από εφιάλτες τουλάχιστον μία φορά το δεκαπενθήμερο.

«Θεματολογία, όπως η πτώση, το κυνηγητό ή η παράλυση δεν έδειξε να σχετίζεται άμεσα με τις πραγματικές εμπειρίες που βίωναν τα συγκεκριμένα άτομα», αναφέρει ο δρ. Μίχαελ Σρέντλ.

«Ένα τέρας που μας κυνηγά θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει το άγχος που προκύπτει από κάποια υποχρέωση που πρέπει να κάνουμε και επιθυμούμε να αποφύγουμε», εξηγεί ο ερευνητής.

Όνειρα που αφορούν την απώλεια δοντιών ή μαλλιών είναι συχνότερα στις γυναίκες και ενδεχομένως να συνδέονται με το άγχος που βιώνουν οι ίδιες για την εμφάνισή τους.

Ακόμη, όπως είδαν οι ειδικοί, οι συμμετέχοντες στην έρευνα έτειναν να θυμούνται εντονότερα τους εφιάλτες απ’ ό,τι τα άλλα όνειρά τους.

Διαβάστε ακόμα:
Οι εφιάλτες είναι γένους θηλυκού
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.8336.asp

Φάκελος: Βρείτε ξανά τον ύπνο σας
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.8027.asp

Γυναικείο «προνόμιο» οι εφιάλτες
http://www.vita.gr/html/ent/344/ent.7344.asp

Γυναίκες και ύπνος
http://www.vita.gr/html/ent/540/ent.5540.asp