Η συχνή κατανάλωση καλοψημένου κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, εκτιμούν αμερικανικοί ερευνητές.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Τέξας, όταν το κρέας ξεροψηθεί στο τηγάνι, στο γκριλ ή στο μπάρμπεκιου δημιουργούνται στην κρούστα του καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι προτιμούν την μπριζόλα τους υπερβολικά ψημένη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σε σχέση με όσους την προτιμούν σενιάν (μισοψημένη).

Οι ειδικοί εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 1.700 ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα υψηλός σε όσους έτρωγαν καλοψημένα κρέατα, όπως μπριζόλες, χοιρινά παϊδάκια και μπέικον.

Ακόμη και τροφές, όμως, όπως το κοτόπουλο και το ψάρι, όταν τηγανίζονται, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εντόπισαν τρεις βασικούς τύπους καρκινογόνων ουσιών που ανήκουν στις ετεροκυκλικές αμίνες (HCA) και έδειξαν να αυξάνουν 2,5 φορές τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, τονίζουν ότι ορισμένοι άνθρωποι λόγω γονιδιακής προδιάθεσης είναι πιο ευάλωτοι στις ουσίες αυτές.

«Τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Ζιφένγκ Γου, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας για τον Καρκίνο.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ό,τι ακριβώς υποπτευόμασταν, δηλαδή όσοι καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας και μάλιστα καλοψημένο, είτε στο μπάρμπεκιου είτε τηγανητό, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης», εξηγεί ο ειδικός.

Παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει το καλοψημένο κρέας και με τον καρκίνο του παγκρέατος.

Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η σχέση κατανάλωσης κόκκινου καλοψημένου κρέατος και καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων, για να μειώσουμε τον κίνδυνο από τα καρκινογόνα χημικά στο φαγητό μας, καλό είναι, όταν κάνουμε μπάρμπεκιου, να μην αφήνουμε τις φλόγες να ακουμπούν το κρέας και, όταν μαγειρεύουμε, να προτιμούμε τις χαμηλές θερμοκρασίες και περισσότερο χρόνο ψησίματος.

Διαβάστε ακόμα:
Red alert!
http://www.vita.gr/html/ent/794/ent.8794.asp

Το πολύ κόκκινο κρέας τυφλώνει!
http://www.vita.gr/html/ent/742/ent.8742.asp

Mπορώ να ζήσω χωρίς κρέας;
http://www.vita.gr/html/ent/021/ent.1021.asp

Το κρέας βλάπτει το σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/382/ent.9382.asp