Μια νέα μορφή πολύ «κακής» LDL χοληστερίνης ανακαλύφθηκε, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Warwick. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη μορφή χοληστερίνης, που αποκαλείται MGmin-LDL, είναι εξαιρετικά κολλώδης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να επικαθίσει στα τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας αθηρωματικές πλάκες, που θα μπορούσαν να αποκολληθούν και να προκαλέσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποτελεί και μια πιθανή εξήγηση για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων που διατρέχουν οι διαβητικοί και θα μπορούσε να βοηθήσει στο σχεδιασμό νέων φαρμάκων κατά της χοληστερίνης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Warwick δημιούργησαν τη νέα μορφή χοληστερίνης στο εργαστήριο μέσω της γλυκοζυλίωσης, δηλαδή της προσθήκης σακχάρων στην «κακή» LDL χοληστερίνη. Η διαδικασία αυτή άλλαξε το σχήμα και τη σύσταση της LDL χοληστερίνης, κάνοντάς την πολύ πιο κολλώδη, άρα και πιο επίφοβη να αποφράξει τις αρτηρίες.

Τα ευρήματα των ειδικών δημοσιεύτηκαν online στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetes» και θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων, ιδιαίτερα σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με διαβήτη τύπου 2. H έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία.