Η μη επεμβατική διέγερση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τη λαχτάρα για τσιγάρο, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Duke.

Η έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την διακοπή του τσιγάρου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τόσο χαμηλής όσο και υψηλής συχνότητας μαγνητική διέγερση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου στον εγκεφαλικό φλοιό και το μεταιχμιακό σύστημα, που εμπλέκονται με τα συναισθήματα που γεννιούνται όταν υπάρχει έντονη επιθυμία για τσιγάρο.

Παρατήρησαν ότι τα χαμηλής συχνότητας μαγνητικά κύματα δεν επηρέασαν τη λαχτάρα για τσιγάρο. Αντιθέτως, η υψηλής συχνότητας διέγερση είχε τέτοια επίδραση όταν οι συμμετέχοντες παρατηρούσαν αντικαπνιστικά μηνύματα. Επίσης, αυτού του τύπου η διέγερση φάνηκε ότι μείωνε την απόλαυση που προσέφερε το τσιγάρο.

Χρειάζονται ωστόσο περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η επαναλαμβανόμενη διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος.