Προς το παρόν αυτό δεν είναι εφικτό. Ωστόσο, ένα πείραμα που ξεκινά ο καθηγητής Richard Wiseman, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστήμης του Εδιμβούργου, έχει σκοπό να αλλάξει αυτά τα δεδομένα. Ο Richard Wiseman, ευρύτερα γνωστός για τις μελέτες του όσον αφορά την τύχη, τις ψευδαισθήσεις και το υπερφυσικό, αυτή τη φορά σκοπεύει να βασιστεί στην τεχνολογία και συγκεκριμένα σε μια έξυπνη εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου.

Η εφαρμογή του smartphone με το χαρακτηριστικό όνομα Dream:On θα παίζει ήχους όπως πουλιά που κελαηδούν στο δάσος ή τον παφλασμό των κυμάτων είκοσι λεπτά προτού ξυπνήσουν οι εθελοντές που συμμετέχουν στο πείραμα. Στη συνέχεια, θα χτυπάει το ξυπνητήρι της εφαρμογής και οι συμμετέχοντες στο πείραμα θα καλούνται να στείλουν μια περιγραφή του ονείρου στην «ονειροπαγίδα», δηλαδή στη βάση δεδομένων που θα επεξεργάζεται τα όνειρα των εθελοντών με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο το άκουσμα των ευχάριστων ήχων λίγο πριν την αφύπνιση επηρέασε θετικά τα όνειρά τους.

«Ο καλός ύπνος και τα ευχάριστα όνειρα τονώνουν την παραγωγικότητα και είναι απαραίτητα για την ψυχική και σωματική μας ευεξία. Ωστόσο, γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς να επηρεάσουμε τα όνειρα και με το συγκεκριμένο πείραμα σκοπεύουμε να το αλλάξουμε αυτό», εξηγεί ο καθηγητής Wiseman.