Είναι ήδη γνωστό ότι ο θηλασμός συμβάλλει στην καύση περίπου 500 θερμίδων την ημέρα, αριθμός που είναι αντίστοιχος των θερμίδων που καίμε κατά τη διάρκεια ενός εντατικού προγράμματος γυμναστικής. Χάρη σ’ αυτό το φαινόμενο, οι μητέρες που θηλάζουν μπορούν να χάσουν γρηγορότερα τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Τώρα όμως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός συμβάλλει στην απώλεια βάρους αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά και στη διατήρηση της σιλουέτας για τις επόμενες δεκαετίες. Οι εν λόγω επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους έστω και για λίγους μήνες είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες μετά από 30 χρόνια.

Οι ειδικοί βασίζουν τα συμπεράσματά τους στην επιδημιολογική μελέτη περισσότερων από 740.000 γυναικών. Βάσει των υπολογισμών τους, για κάθε έξι μήνες που μια γυναίκα θηλάζει το μωρό της χάνει περίπου 1 κιλό. Παρότι το ένα κιλό δεν φαίνεται πολύ, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη χιλιάδων θανάτων από καρκίνο, καρδιακά προβλήματα και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

H επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Kirsty Bobrow, δήλωσε ότι «γνωρίζουμε ήδη ότι ο θηλασμός είναι ωφέλιμος για τα παιδιά και αυτή η έρευνα προσθέτει επιπλέον δεδομένα στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων ότι τα οφέλη αφορούν και τη μητέρα – ακόμη και 30 χρόνια μετά τον τοκετό».