Απλές δραστηριότητες αποτρέπουν την απώλεια μνήμης και διατηρούν τον εγκέφαλο νέο σύμφωνα με νέα έρευνα με επικεφαλής τον έλληνα επίκουρο καθηγητή Κωνσταντίνο Αρφανάκη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 152 ηλικιωμένοι μέσου όρου ηλικίας 81 ετών οι οποίοι δεν είχαν άνοια. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να αξιολογήσουν το βαθμό ενασχόλησής τους με δραστηριότητες όπως το διάβασμα εφημερίδας και περιοδικών, το γράψιμο επιστολών και το παίξιμο παιχνιδιών όπως τα χαρτιά κατά την διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Οι ερευνητές υπέβαλαν σε εγκεφαλογραφήματα τους συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος όσων ασχολούνταν συχνά με απλές δραστηριότητες που εξασκούν τον εγκέφαλο όπως το διάβασμα εφημερίδας και βιβλίων είχαν σημαντικά «νεότερο» μυαλό σε σύγκριση με εκείνους που στην σχετικό ερωτηματολόγιο απάντησαν ότι το έκαναν λιγότερο συχνά.

Επομένως, σύμφωνα με την έρευνα δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε χρήματα σε ακριβά gadget που προβάλλονται ως κατάλληλα για την εκγύμναση του εγκεφάλου, εφόσον ένα παιχνίδι σκάκι, ένα σταυρόλεξο ή ένα βιβλίο έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.