Όσο περισσότεροι οι ξηροί καρποί που καταναλώνονται τόσο μεγαλύτερο και το όφελος σύμφωνα με την έρευνα που κατέγραψε τις διατροφικές συνήθειες νοσοκόμων και νοσηλευτών στις Η.Π.Α. από τη δεκαετία του ’80.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine βασίστηκε στην ανάλυση των στοιχείων από 76.000 γυναίκες και 42.000 άνδρες.

Οι ερευνητές έπρεπε επίσης να λάβουν υπόψη τους ότι όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς έτειναν να κάνουν και πιο υγιεινές επιλογές σε ότι αφορά το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την άσκηση και τη διατροφή τους η οποία περιελάμβανε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές ακόμη και όταν όλοι αυτοί οι παράγοντες ελήφθησαν υπόψη και πάλι ο παράγοντας της κατανάλωσης ξηρών καρπών συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς εκείνοι που έτρωγαν μια φορά την εβδομάδα είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την διάρκεια των ερευνών και εκείνοι που έτρωγαν κάθε μέρα είχαν 20% μειωμένο κίνδυνο.

Ειδικότερα εκείνοι που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα συγκριτικά με εκείνους που τα απέφευγαν. Επίσης είχαν κατά 24% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αναπνευστικά νοσήματα όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και κατά 11% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών ωστόσο δεν συνδέθηκε με λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά, νευροεκφυλιστές νόσους, λοιμώξεις, νεφρικές παθήσεις ή διαβήτη.

Στην έρευνα επίσης φάνηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν πολλούς ξηρούς καρπούς έτειναν να είναι και πιο αδύνατοι από τους υπόλοιπους. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για ωμούς και ανάλατους ή αλατισμένους και καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς.