Εάν περάσατε την νύχτα στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι δεν είστε οι μόνοι. Περίπου οι έξι στους δέκα δεν κοιμούνται αρκετή ώρα το βράδυ, πολύ περισσότεροι σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Οι ειδικοί θεωρούν ως κύριους ενόχους την αύξηση της χρήσης έξυπνων κινητών, tablet και άλλων ηλεκτρονικών gadget στο κρεβάτι ακόμα και 1-2 ώρες πριν κοιμηθούμε. Το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη μειώνει την υπνηλία και καθιστά δυσκολότερη την έλευση του ύπνου.

Η έρευνα που διεξήχθη από τον ψυχολόγο και μελετητή της αϋπνίας Richard Wiseman, έγινε σε 2.149 ενήλικες. Εκτιμάται ότι ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 7,5-8,5 ώρες ύπνου κάθε νύχτα και οι 7 ή λιγότερες ώρες συσχετίζονται με πλήθος προβλημάτων υγείας.

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι 59% των ενηλίκων κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από ένα χρόνο όταν είχε διεξαχθεί η ίδια δημοσκόπηση ήταν 39%. Πρόκειται για μια τεράστια αύξηση και τα αποτελέσματα είναι πολύ ανησυχητικά επειδή οι λιγότερες από 7 ώρες ύπνου τη νύχτα σχετίζονται με πλήθος προβλημάτων συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας, του διαβήτη, αλλά και του καρκίνου, σύμφωνα με τον δρ.Wiseman.

H δημοσκόπηση έδειξε επίσης, ότι 79% των ενηλίκων χρησιμοποιούν gadgets που εκπέμπουν μπλε φως δυο ώρες πριν κοιμηθούν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν κατά 20% μικρότερο.