Η ανακοίνωση από τις εταιρείες Apple και Facebook ότι θα πληρώσουν για την κατάψυξη των ωαρίων των υπαλλήλων τους που το επιθυμούν έγινε η αφορμή για ένα δημόσιο διάλογο σχετικά με τα υπέρ και τα κατά όσον αφορά στην κατάψυξη ωαρίων για μη ιατρικούς λόγους. Αν και τα ζητήματα που τίθενται είναι καταρχάς κοινωνικά και ηθικά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει και τα ιατρικά θέματα που σαφώς ανακύπτουν. Σε μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στη Deutsches Ärzteblatt International αναφέρονται οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν προχωρήσει μία γυναίκα στην κατάψυξη ωαρίων.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της «κοινωνικής κατάψυξης», όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται τελευταία, είναι ότι μία γυναίκα έχει την ευκαιρία να μεταθέσει χρονικά τη στιγμή που θα αποκτήσει παιδί. Τα μειονεκτήματα – εκτός από το κόστος – είναι η μεγάλη πιθανότητα, όταν η γυναίκα προχωρήσει στην προσπάθεια απόκτησης παιδιού, να πρόκειται για μία πολύδυμη κύηση, που είναι το πιο πιθανό στις περιπτώσεις τεχνητής γονιμοποίησης, και η οποία οδηγεί σε υψηλά ποσοστά επιπλοκών. Η πιθανότητα η τεχνητή γονιμοποίηση να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη είναι 40% για τις γυναίκες που είναι νεότερες από 35 ετών αλλά μόνο 15% για όσες είναι μεγαλύτερες από 40. Επιπλέον οι γυναίκες που είναι μεγαλύτερες από 40 ετών είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από παθολογίες της εγκυμοσύνης που σχετίζονται με την ηλικία όπως είναι η προεκλαμψία ή ο διαβήτης της κύησης.

Έτσι, οι επιστήμονες προτρέπουν τις γυναίκες που σκέφτονται να προχωρήσουν στην κατάψυξη των ωαρίων τους για κοινωνικούς λόγους να ζυγίσουν τις ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας καθώς και τους κινδύνους για τη μητέρα και το παιδί που θα έρθει στον κόσμο έναντι της δυσκολίας να συνδυάσουν πιθανώς στο παρόν οικογένεια και καριέρα.