Αν περιμένετε τον «Κύριο Τέλειο» να εμφανιστεί στη ζωή σας, ίσως είναι καλύτερα να νοικοκυρευτείτε με τον…. κύριo που υπάρχει ήδη στη ζωή σας, συμβουλεύουν ερευνητές.

Εξελικτικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι αγώνες του ανθρώπου για επιβίωση τον έχουν οδηγήσει στο να μην θέλει να ρισκάρει στις σχέσεις του, να επιδιώκει τη σταθερότητα.

«Οι πρωτόγονοι άνθρωποι πιθανότατα αναγκαζόντουσαν να ποντάρουν στο κατά πόσον θα μπορούσαν ή όχι να βρουν έναν καλύτερο σύντροφο», εξηγεί ο Chris Adami, καθηγητής μικροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Michigan και συνεχίζει: «Θα μπορούσαν είτε να επιλέξουν να ζευγαρώσουν με τον πρώτο, δυνητικά κατώτερο σύντροφο και να ρισκάρουν το ενδεχόμενο απόκτησης «κατώτερων» απογόνων, είτε θα μπορούσαν να περιμένουν τον «Κύριο» ή την «Κυρία Τέλεια» να εμφανιστούν στη ζωή τους». «Στην περίπτωση που επέλεγαν να περιμένουν, ρίσκαραν να μην ζευγαρώσουν ποτέ», καταλήγει ο καθηγητής Adami.

Ο καθηγητής Adami μαζί με την επιστημονική του ομάδα χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για να ιχνηλατήσουν τις συμπεριφορές που σχετίζονταν με ρίσκο σε χιλιάδες ψηφιακούς οργανισμούς. Οι επιστήμονες προγραμμάτισαν τους ψηφιακούς οργανισμούς να παίρνουν αποφάσεις με παρόμοιο τρόπο με τους φυσικούς οργανισμούς, όπως οι άνθρωποι, στην πραγματική ζωή.

«Ένα άτομο μπορεί να αποφασίσει να περιμένει τον κατάλληλο σύντροφο, αλλά έτσι ρισκάρει να καταλήξει μόνο του ή χωρίς απογόνους», λέει ο καθηγητής Adami.

«Το να… νοικοκυρευτεί κανείς νωρίς για σιγουριά, του δίνει εξελικτικό πλεονέκτημα», καταλήγει ο καθηγητής Adami.