Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από παθήσεις που έχουν ένα σύμπτωμα, ενώ από την άλλη οι άνδρες επηρεάζονται περισσότερο όταν συνυπάρχουν πολλά συμπτώματα.

Επίσης, η προσωπικότητα φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στο πώς αντιδρούν οι γυναίκες όταν αρρωσταίνουν, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες, οι οποίοι αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.

Μάλιστα, εντοπίστηκαν δύο διακριτοί τύποι προσωπικότητας γυναικών, που φάνηκε να επηρεάζονται λιγότερο από ψυχικές ασθένειες σε σχέση με άλλους τύπους. Στον πρώτο περιλαμβάνονταν γυναίκες ευχάριστες με καλές διαπροσωπικές σχέσεις και στον δεύτερο γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ευσυνειδησίας και χωρίς ιδιαίτερη ανάγκη για αναγνώριση, επιτυχία, οργάνωση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι γυναίκες της πρώτης κατηγορίας, λόγω του καλύτερου κοινωνικού δικτύου τους, έχουν μεγαλύτερη στήριξη στην αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας, ενώ οι γυναίκες της δεύτερης κατηγορίας είναι εξ’ αρχής εκτός ελέγχου στην καθημερινότητά τους, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται από μια ψυχική ασθένεια όπως άλλες γυναίκες.

Τα παραπάνω συμπεράσματα ανήκουν σε ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του ταϋλανδέζικου Εμπορικού Επιμελητηρίου (University of the Thai Chamber of Commerce), ανάμεσά τους και ο Έλληνας Βασίλειος Ζήκος.

Η έρευνα περιλάμβανε 2859 άτομα, τα οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν για αρκετό καιρό, ρωτώντας τους κατά διαστήματα για το πόσο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι ήταν με διάφορες πτυχές της ζωής τους, αλλά και για την προσωπικότητα και την σωματική και ψυχική τους υγεία.