Για πολλά χρόνια, ορόσημο στο αν μια σχέση θα αντέξει στο πέρασμα του χρόνου ήταν η γνωστή πρώτη 7ετία. Τώρα φαίνεται ότι σημείο καμπής είναι ο πρώτος χρόνος, καθώς μετά τους 12 μήνες τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών (η ορμόνη κλειδί για τη σεξουαλική ορμή τους) μειώνονται δραματικά.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Worcester, έπειτα από συνεντεύξεις σε 75 άνδρες (ηλικίας 18 με 39 ετών) σχετικά με την κατάσταση της σχέσης τους και τη διάρκειά της και μετρήσεις των επιπέδων της συγκεκριμένης ορμόνης στον οργανισμό τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους οι άνδρες ακόμα ανταγωνίζονται άλλους άνδρες, προκειμένου να κερδίσουν την γυναίκα των ονείρων τους. Στη συνέχεια, όμως, όταν η σύντροφος παραμένει σταθερή, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται δραματικά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Daniel Farrelly, δήλωσε ότι η βιολογική αυτή αλλαγή μπορεί να εξηγήσει γιατί η επέτειος του ενός έτους έχει γίνει κοινωνικά σημαντική ως δείκτης δέσμευσης των συντρόφων μεταξύ τους. Εξήγησε, μάλιστα, ότι τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης βοηθούν τη σχέση, καθώς φαίνεται να συνδέονται με την δέσμευση του άνδρα απέναντι στην γυναίκα και τον απόγονό τους, καθιστώντας τον άνδρα καλύτερο σύντροφο και πατέρα.

Όπως αναφέρεται και στο κείμενο, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Evolutionary Psychology», «τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους εργένηδες και στους άνδρες σε καινούριες σχέσεις δεν διέφεραν μεταξύ τους, αλλά και στις δύο αυτές ομάδες ήταν σημαντικά υψηλότερα από ότι στους άνδρες σε μακροχρόνιες σχέσεις». Για την ακρίβεια, η μείωση έφτασε σχεδόν το 1/3 σε εκείνους που βρίσκονταν σε μια σοβαρή σχέση.