Ο πρώτος και μακράν ο χειρότερος τύπος ανόητης συμπεριφοράς είναι η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων που έχει κάποιος. «Το πιο ανόητο πράγμα που μπορεί κάποιος να κάνει είναι να υπερεκτιμά εαυτόν» εξηγεί ο καθηγητής Balazs Aczel και συμπληρώνει: «αυτό που μας λέει η έρευνα είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις χαμηλό IQ για να φαίνεσαι και να φέρεσαι ανόητος. Αρκεί απλά να μην αντιλαμβάνεσαι τα όρια των ικανοτήτων σου.»

Με άλλα λόγια αν δεν θέλουμε να φαινόμαστε ανόητοι στα μάτια των άλλων αρκεί να μην είμαστε υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτό μας.

Οι άλλοι δυο τύποι ανόητης συμπεριφοράς απείχαν πολύ από τον πρώτο. Πρόκειται για την περίπτωση των «αφηρημένων», δηλαδή εκείνων που το μυαλό τους ταξιδεύει και δεν δίνουν προσοχή σε κάτι που συμβαίνει και τους αφορά. Το άλλο είδος ανόητης συμπεριφοράς αφορά την απουσία αυτοελέγχου που έχει σαν αποτέλεσμα ανόητες συμπεριφορές, όπως π.χ. όταν κάποιος ακυρώνει τα σχέδιά του με φίλους για να συνεχίσει να παίζει βιντεοπαχνίδια μόνος στο σπίτι.

Για να ανακαλύψουν ποιες είναι οι διαφορετικές κατηγορίες ανόητης συμπεριφοράς οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Balazs Aczel συγκέντρωσαν ένα δείγμα 180 ιστοριών από blog και forum και πήραν συνέντευξη από 150 άτομα αναφορικά με το ποιο από όλα αυτά θα το χαρακτήριζαν ως ανόητο.