Η απόλαυση του φαγητού συμβάλλει στην ποιότητα της καθημερινότητά μας. Αναμφίβολα με τους γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας, οι περισσότεροι τρώνε γρήγορα, ενίοτε και σε ακατάλληλο περιβάλλον. Μασάτε αργά γιατί σύμφωνα με ιάπωνες επιστήμονες όσοι μασάνε γρήγορα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βάλουν κιλά και να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο.

Να σημειωθεί ότι το μεταβολικό σύνδρομο εκδηλώνεται, όταν κάποιος έχει τρεις τουλάχιστον από τους εξής παράγοντες κινδύνου: παχυσαρκία ιδίως στην κοιλιά, υψηλό επίπεδο σακχάρου, υπέρταση, υψηλά τριγλυκερίδια και υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL).

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τακαγιούκι Γιαμάτζι, παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια 642 άνδρες και 441 γυναίκες με μέση ηλικία 51 ετών, που χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο γρήγορα έτρωγαν και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν με γοργούς ρυθμούς είχαν 11,6% πιθανότητα να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο, σε σχέση με όσους έτρωγαν με κανονικό ρυθμό (6,5%) ή με αργό (2,3%). Επί πλέον, όσοι έτρωγαν πιο γρήγορα, είχαν μέσα σε αυτή την πενταετία πάρει περισσότερα κιλά, είχαν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και υψηλότερο σάκχαρο, σε σχέση με όσους έτρωγαν αργά.

«Το αργό μάσημα αποτελεί κρίσιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής, η οποία μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Όταν οι άνθρωποι τρώνε γρήγορα, δεν χορταίνουν εύκολα και τείνουν να ξαναφάνε. Επίσης το γρήγορο μάσημα προκαλεί μεγαλύτερες αυξομειώσεις του σακχάρου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ινσουλινοαντοχή», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνα Τ. Γιαμάτζι.