Ο σκύλος είναι ανά τον κόσμο ένα από τα πλέον αγαπημένα κατοικίδια των ανθρώπων αλλά και πραγματικός φίλος στη ζωή. Τώρα αποδεικνύεται ότι συμβάλει και στην προστασία της υγείας μας.

Ερευνητές του Τμήματος Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Τόβε Φαλ, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 40 έως 80 ετών, για χρονικό διάστημα έως 12 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν σκύλο σπίτι τους έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν κατοικίδιο σκύλο (το 13% του συνόλου), είχαν κατά μέσο όρο 33% μικρότερο κίνδυνο θανάτου και 11% μικρότερο κίνδυνο θανάτου ειδικότερα από καρδιαγγειακά αίτια, σε σχέση με όσους δεν είχαν σκύλο.

Οι σουηδοί ερευνητές ανέφεραν ότι «η ιδιοκτησία σκύλου φαίνεται να αποτελεί ιδιαίτερα προστατευτικό παράγοντα για όσους ανθρώπους ζουν μόνοι τους. Ίσως ο σκύλος λειτουργεί ως μέλος της οικογένειας σε τέτοια νοικοκυριά».