Ασπίδα κατά της εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού στον οργανισμό μπορεί να αποτελέσει η βιταμίνη D.

Όπως παρατήρησαν ερευνητές του Νοσοκομείου Mount Sinai στο Τορόντο, οι γυναίκες που δεν φέρουν ικανοποιητικά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες εξάπλωσης της νόσου στον οργανισμό τους από ό,τι εκείνες με κανονικά επίπεδα.

Στην έρευνα πήραν μέρος 512 γυναίκες ηλικίας 50 ετών, στις οποίες είχε προσφάτως διαγνωσθεί καρκίνος του μαστού. Από το 1989 έως το 1995 οι γυναίκες αυτές παρακολουθούνταν από ειδικούς των τριών πανεπιστημιακών νοσοκομείων του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Οι επιστήμονες ωστόσο συνέχισαν την παρακολούθησή τους μέχρι το 2006.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που δεν διέθεταν ικανοποιητικά επίπεδα της «βιταμίνης της ηλιοφάνειας» είχαν κατά 94% μεγαλύτερες πιθανότητες εξάπλωσης της νόσου, ενώ διέτρεχαν 73% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσες είχαν αρκετά αποθέματα βιταμίνης D στον οργανισμό τους.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης έδειξαν να συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη και του εντέρου.

Παράλληλα, νέα έρευνα του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο BaylorSammons στο Ντάλας, η οποία δημοσιεύεται από το επιστημονικό έντυπο «American Society of Clinical Oncology», έδειξε ότι ένα καινούργιο κοκτέιλ φαρμάκων νέας γενιάς μπορεί να επιβραδύνει την επιδείνωση του καρκίνου του μαστού.


Πρόκειται για τα φάρμακα Herceptin και Tykerb. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατάσταση των γυναικών που έλαβαν τον συνδυασμό των δύο φαρμάκων παρέμεινε στάσιμη (χωρίς να χειροτερεύσει) για ένα διάστημα 12 εβδομάδων.


Μια άλλη έρευνα επίσης η οποία δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Lancet Oncology» αναφέρει ότι το μπλοκάρισμα συγκεκριμένων νεύρων μπορεί να περιορίσει ή ακόμα και να απαλλάξει ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού από τις βασανιστικές εξάψεις.



Οι ρυθμίσεις αυτές στο νευρικό σύστημα, όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, σταθεροποιούν τη θερμοκρασία του σώματος μειώνοντας έτσι δραστικά τις εξάψεις που δυσκολεύουν τις γυναίκες αυτές, ιδιαίτερα κατά τον ύπνο. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο μέσος αριθμός των εξάψεων είχε συρρικνωθεί από τις 80 στις 8 την εβδομάδα.